Форумџика на годината

Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. MaMana

MaMana Активен член

Не ми се верува дека конечно ми тргнаа работите:D. Само што ми се јави директорката на градинката и синко почнува од понеделник во градинка. Можеби требаше порано да стан член од форумов:?:;).
    И работата за која пишав меил во петокот ( самоиницијативно), ми се јави ја вчера за разговор. Уште тоа да успее и можам да се издишам. :whew:

mira.mira, 24.07, buba4e89 and 7 others like this.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

bas mi e milo so lesno i so sreka

☆P!nselsp!tze☆ likes this.
  3. MaMana

MaMana Активен член

Фала ти. Прилично се изначекав и за двете работи, па се надевам ќе се исплати.

Kaetana and SanelaS like this.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

i kaj nas e isto od 0 do 3.godini ponedelnik petok musli ovesni snegulki so.jogurt i mleko, drugite denovi puter namaz sirenje kaskaval i vo eden den imaat nekoj marmalad sekoe utro ovosje i zelencuk.Za rucek riba meso oriz kompir spanak supi salati voglavnom toa i za deserti pak ovosje i zelencuk.

Ve sledam i jas samo se nema da vi pisam mi vrie glava so adaptacijata neznam koj se prilagoduva jas ili deteto.

5. danichap

danichap Moderator Staff Member

Срам ме фати читајќи ве. Поим немам што јадат за ручек таму :tmi::rofl:

6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Редно време е и тебе да те фати срам. Доста ние од тебе се срамевме :D

7. danichap

danichap Moderator Staff Member

Максимална доверба во германскиот образовен систем и план за исхрана:bandit::worried::rofl:

8. MaMana

MaMana Активен член

Го преживеавме првиот ден во градинка :) Требаше 1 саат, ама останавме саат и пол, бидејќи синко се заигра. Во петок се договоривме да го оставам некое време сам, ама ќе видиме како ќе оди наредниве денови. Не можам да ви опишам што ќе ми значи ако малово оди редовно во градинка(facepalm). Мислам дека косата од ова дете ми обеле. Додуша не мислам, навистина ми обеле;(
    Нејсе, како и да е, се надевам дека ова денес не беше само почетничка среќа:worried:
    Убав ден на сите.

9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Колку год е детето?

10. MaMana

MaMana Активен член

2 год и 5 месеци

FreeMind likes this.
  11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Извинете вака што ви улетувам, мајка сум, ама не во Германија:D
    Верувам, ќе ми помогнете...
    Како праќате пратки/пакети накај Македонија?
    ДХЛ и слични канали, занемарете.
    Некои комбиња нешто такво ме интересира, постои ли?
    Сигурно имате некоја разработена, проверена шема:D
    Нормално, да се плати услугата, сигурно имаат некоја тарифа.
    Кратко и јасно, станува збор за пратка облека.

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Пет месеци постаро од моето. Моето имаше еден месец пауза поради преселба. Еден ден беше еден саат и потоа тантруми на земање. Трет ден ја оставив до преспивање и понатаму со спиење. Возраста им вели подобро во градинка него во досадната дома. Можеби е моето само такво кое не сака да си иде дома. Но верувам дека дете на 2,5 години радо би си играло со другарчиња него со мајка му. Така да не се секирај детето ќе се прилагоди.
    3D705A78-EE2F-448A-887B-516BFE68C298.png
    Овие ми донесоа од Мкд два куфера. Брзо, едноставно и до врата. Морам да ги пофалам Роман Прилеп мислам се викаа. Бројот запиши го и јави му или на вибер.
    Се надевам во голем град ти е пратката и не е е негде Дрезден да речеме.

PUPICA likes this.
  13. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Фала ти @FreeMind , за Минхнен ме интересира.

FreeMind likes this.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ах таму сигурно минат. Пиши им.
    За два големи куфери со тежина околу 15кг ми земаа 70 евра. Да знаеш како да преговараш. На старт им е цена 50 евра куфер така да ако е мало нешто имај си основа за договарање.

Kaetana, Ava.84 and PUPICA like this.
  15. MaMana

MaMana Активен член

Постариот син кога дојдовме имаше 4 год и од првиот ден остана сам во градинка, на негово инсистирање. А не знаеше ни еден збор на германски. И до последниот ден обожаваше да оди во градинка и сега во школо. Ама овој малиов ѓавол, не знам. Тантрум не знаев што е додека не се роди мали. Инат во килограми. Јас сум на мислење секогаш дека на децата им е место во градинка. Времето со врсници е незаменливо во развојот на едно дете. Се надевам дека моево нема да е исклучок:sweat:

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

И моето е инат и плачко ние 5 дена со мое присуство веќе сме во градинка. Од утре ќе треба да остане и малку сам има период на адаптација од 4 до 6 недели се надевам дека тој ќе се прилагоди а јас нема да се шекнам. Како е кај вас шемата на прилагодба , гледам еднава моја воспитачка сака на долго да се адаптира кога ќе бил целосно смирен и да не плачел.А моево нема шанси таков ден да помине, имало немало причина се корне од плачње.

17. An-na

An-na Форумски идол

Фала ти за менито, уште да разбирав дојчланд и супер ќе беше ;) Ама, еве ќе ти верувам дека менито ви е супер. Според она што @Kaetana го пиша, отприлика сфатив.
    Кај ќерка ми не беше многу поразлично, освен бел леб што им даваа и житни плочки и тортички како ужина, ама нејсе... Не ми беше работава да се карам, само чудно ми беше твоето тврдење шугар фри, здрава храна, итн... Тестенини, леб (па макар и црн), овесни снегулки итн. не се баш здрава храна, а и не се без шеќери :)
    Позз :*

mal.ecka likes this.
  18. MaMana

MaMana Активен член

Па како за моево да си пишала. И кај нас време на прилагодување е индивидуално, ама јас им кажав дека од 1 Март почнувам на работа и тоа е тоа;)
    Искрено, ептен сум скептик , ама си велам дека ќе успееме.
    Со лесно и вам.(y)

☆P!nselsp!tze☆ likes this.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Таман работа ќерка ти да имала во Карпош поинакво мени. Јас не се ни сомневам во тоа. Гледаш не знаев дека овесните и полнозрнестиот леб не спаѓаат во здрава храна. Веројатно во Карпош затоа не се на мени.

☆P!nselsp!tze☆ and Ava.84 like this.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Браво за Карпош, нашта градинка не е толку по здрава исхрана како Карпош(y)А овесните снегулки и те како намалуваат шеќер и се препорачуваат за дијабетичари.

Менито кај мојта е германска кујна, колбаси,компири,риба , тестенини, зелка итн. Доручек мусли,корнфлекс,путер,мармаладче итн.Десерт е овошје или некој колач со помалку шеќер и лебот е црн леб. Исто кажаа воспитувачките им даваме по 1-2 гумено бонбонче|(Нормално и често има нешто блачко поклонче за дома:) Кој да знае дека постојат вакви шугрфри градинки може и ќе сум тражила,ама повеќе сум за валд градинка.Ама кај нас најблиската е на 15 км.Па така ај здравје во друг живот:)