Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Инаку да, баш се нарекува шугар фри, но не се мисли дека не јадат никаков шеќер. Ако е за тоа и овошјето е шеќер, ама има огромна разлика од фруктоза до сахароза, нели.

А црн леб со декларирано био потекло воопшто не припаѓа во "нездрава" храна... овесни снегулки.. иако во принцип даваат мусли што е мешавина од ржани, спелтини, пченични и овесни.. и баш ме чуди моментот за овесни снегулки, бидејќи еве јас работам со нутриционист не за дијабет ама за почетна фаза на хиперинсулинемија и во менито буквално секој ден имам овесна каша. Секако дека се јаглехидрати, но многу е важен гликемискиот индекс што го имаат.

Значи пак ќе речам, шугар фри не значи дека децата се под некој гестапо режим со кетоза. Туку дека не се јаде процесирана храна, и не се јадат шеќери кои се во категорија на "понездрави" шеќери.

На Esmeralda-MD, do-re-mi, kukla21 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.670
    Допаѓања:
    35.485
    Од Аеродром сум иначе :*
    Читни малку за т.н здрав или био леб и за овесните, па ќе праиме муабет ;)

3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    ako e od germanija za nakaj istokot Cufle kombe 20 evra od paket.

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Анче како да ти кажам да не ме сфатиш погрешно. Луѓе студирале и ја работат областа храна. И таа храна во соодветни министерства се класифицира во здрава храна и се нуди во мени. Во градинка. Каде не смее да им промакне ништо оти ќе бидат на тапет на јавност за две секунди.
    Ако ти прочиташ два линка на гугл не значи дека си експерт и можеш да спориш за овесни снегулки и био леб. Ќе мораш да ги разграничиш способностите кои ги владееш, за да не се глупираш.
    Извини и за Карпош. Извини за зелениот аеродром. Прекрасно место. Идеално за живеење по сите стандарди. Сега ми е појасно и за зелените појаси, за прекрасните детски игралишта. Во Аеродром.

На Облаче☁️, LiliBoz, kukla21 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.670
    Допаѓања:
    35.485
    Леле фала ти, ме спаси од глупирање.
    Истово ова што го напиша, важи и за исхраната во Македонските градинки кои ти ги испоплука. И таа храна ја составуваат „експерти„ па гледај што се им се дава на децата. Плус, постојат трендови во исхраната, а и грешки. Тоа што пред 10/тина години било ин, сега е нездраво, така што... овие био, мио производи за 10 години ќе бидат шит.

Не грижи се за мојот „зелен„ Аеродром. Каков и да е, јас си го сакам и не се срамам што сум од тука, ниту пак се правам нешто што не сум |(
    А ти си живеела во Аеродром што вака иронично го плукаш? Ги знаеш игралиштата и зелените појаси или само од памет збориш?
    Уживај си, оти се спаси од канцерогениот Велес, остај не нас да се гушиме во смог и во нездрава храна тука.

Остани ми поздравена до следната прилика :*

6. ☆P!nselsp!tze☆

☆P!nselsp!tze☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Само сакав да прашам дали во Германија има ефтина/ скапа струја или само струја?

7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Само струја нема ефтина.

На Esmeralda-MD, Biljarkata, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.326
    Апдејт. Сликав мени
    IMG_20210209_153234.jpg
    Појадок и ужина од дома спремам. Се подразбира дека сВе е најздраво, нели:rofl:.
    Ова од нив, ок делува. Еднаш телешко, еднаш пилешко, еднаш риба, еднаш супа, еднаш тестенини, салати редовно.
    Еднаш стои дека леб им даваат, не знам каков е, црн или бел:D

На Kaetana, ☆P!nselsp!tze☆, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Нашата градинка е исто шугер фри, не смееме дури и за роденден да носеме никаков вид на благо, освен овошје и зеленчук. Еднаш неделно децата смеат да јадат десерт во градинката:bandit:

Во претходната градинка исто беше шугер фри, ама имаше одвреме навреме кексови или мачмалоу,дури летото знаеја по некое капри да поделат.
    Ама пак затоа имаа мислам подобар концепт и децата беа најголем дел надвор, како валд кита и дури митагшлаф беше во дворот на градинката без разлика зимо или лето.

Во сегашната градинка имавме и како билдунг за родителите колку шеќери содржи капри сонне, овошен јогурт и другите благи работи.
    Во сеќавање ми е дека капри сок има седум коцки шеќер.
    Од тестенини се им е интегрално, дури и шпагетите, па се жалеа родителите не им биле вкусни на децата.
    Замерка за оваа градинка имам во врска со менито, што имаат само една ужина во 3 саатот и мислам дека децата внесуваат помалку овошје и зеленчук.

На Kaetana, duffi, ☆P!nselsp!tze☆ и 4 други им се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Па дури ви пишале и рибата од каде е. Многу ве разгалиле во градинката, многу.

Во претходната имаше и колку калории содржи храната. Кои алергии може да ги предизвика и секој понеделник се закачуваше на врата надвор поради короната. Шугар фри.

Оваа е нова и со лок даунов скроз се преорганизирани во една група мали и големи. Храната им беше за мали и големи и ги тргнаа табелите пред лок даун и од 1 Март као се ќе се врати на место со табелата за активности...и така од ден за ден ни кажуваат усно што јаделе и што правеле. Овде како и во претходната ниту за роденден не смееш торта да однесеш само овошје.
    Е сега јас не би била јас ако немам еден тон забелешки за работењето досега ама си велам што се вратат нормалните групи ќе се вратат и они во нормала. Да не испадне дека се карам за џабе. А на лист си запишувам секој ден што глупост слушам или гледам.

Вчера ја земам ми викаат плачлива денес така наеднаш приплакува никој ништо не и направил. Изгледа стомак ја боли. Одам дома што да видам брадата лом и образот. Се скршила. Оток. Среќа внатрешно кај забите нема повреда. И како денес да не и го дадам “изгледа ја боли стомакот”? Па не се слепи да видат дека се искршила познавајќи ја има рикано до губење воздух 15 минути. Будала ли ме прават? Абе кажи падна се повреди паѓа и дома. Не ми кажувај така си приплакува никој ништо не и направил. Ме лажат од сам старт. И после проблем.

На mira.mira, Kaetana, LiliBoz и 10 други им се допаѓа ова.
  11. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    IMG_20210210_130500.jpg

Кај вас како е? :D

На fairy88 и ☆P!nselsp!tze☆ им се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    На ☆P!nselsp!tze☆ и Neda997 им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    82147D17-9BE4-4F8F-B463-7A5AE4C74052.png

Сончево денес за мерак. Само минус 100.

На fairy88, Neda997, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Да не ви е криво што сте во лок даун :rofl:

На Kaetana, Biljarkata и FreeMind им се допаѓа ова.
  15. ☆P!nselsp!tze☆

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Тепихот требало да се постеле на снегот и да се исчука, ќе бил мн чист.
    Алиштата да се остават надвор ноќеска па да се исушат после и ќе имале посебна мекост и чистота.
    Во една германска група прочитав сега и 250 коментари со слика од тепиците на снегот.
    Додека ние чекаме одлука они теписите ги исчистија. (facepalm)
    Нз дали има и во Мк вакво нешто?

На Kaetana, Ava.84, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Дали има теписи или снег?

На Biljarkata и ☆P!nselsp!tze☆ им се допаѓа ова.
  17. ☆P!nselsp!tze☆

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Теписи на снег. ?

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.326
    Кај мене беше на право пладне -11, -12. Измрзнав|(

19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.763
    Допаѓања:
    34.031
    Колку за утеха Офенбах 8) Screenshot_20210210-060920_Weather.jpg

На FreeMind, fairy88, ☆P!nselsp!tze☆ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.763
    Допаѓања:
    34.031
    Алишта и у мкд сушев надвор и тука сушам (y) смрзнаа ама нема некоја посебна мекост. Изгледа слабо сум ставала Ленор.

На ☆P!nselsp!tze☆ му/ѝ се допаѓа ова.