Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Bela@

Bela@ Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Здраво мајки,
    Нова сум во Баерн и Германија.
    Имаме 2 дечиња, 3 години и 1,5 година, дали некој би сакал да ми помогне околу папирологија за детски додатоци(имаме поднесено за киндергелд ама сеуште ништо немаме добиено дека задоцни ме со доставување на некои документи) и градинка.
    Јас не работам а маж ми пред една недела доби отказ.
    Фала Ви многу маички,
    Убава вечер

На ☆P!nselsp!tze☆ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ☆P!nselsp!tze☆

☆P!nselsp!tze☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Колку време сте тука? Проверивте дали може маж ти да зема арбаитслозенгелд 2 или 1, вонгелд и киндерцушлаг.
    Можете да пробате да се обратите на каритас ако ви треба помош, за средување документи или парична помош. Диаконие исто така.
    Најде нова работа? Нека бара и сам и преку лајт/ цајт фирмите. Иако е тешко во ваков период сепак не губете надеж, ќе му се посреќи, се разбира ако не бира, маркетите се отворени па нека почне од таму со барањето работа.
    Киндергелд веќе колку време нема одговор? Ќе ви ги исплатат наеднаш за сите месеци кои сте тука, плус сега би требало и на вам 150 евра од дете март или април, не знам дали мора во декември барем да сте биле тука за овој бонус.
    За градинка одиш директно во градинка или се јавуваш на телефон. Или преку општина ако има таква опција таму, кажуваш дека не знаеш доволно јазик, а потребна ти е работа, а со тоа и градинка и тие аплицираат за градинка, ти само се потпишуваш.
    Нас после 4 месеци ни исплатија киндергелд, цело време фалеше некој печат, и тука сите по ред ги прашував никој не знаеше што е тоа, па веќе не знаев кај да одам и викам ај во општина и испадна таму требало тој печат и ни исплатија за 4 месеци одеднаш.
    Градинка најдовме за 5-6 месеци не се сеќавам точно.
    Работа исто мн брзо мм па јас.
    Сега се би требало онлајн да се поднесува или по пошта бидејќи е се затворено. За што ти треба помош поточно?

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710

Фала мн Фри за брзиот одговор.
    Денес малку денов со термини, па не успеав убаво да го исчитам ова. Утре.
    Мм се јави кај ветеринар и му рекле само по потреба на преглед да се оди и зависи кој вид на папагал, некои требало да се пријават некаде...

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bela@

Bela@ Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Од 1ви Januari tek dobivme Stan na nas eime a se prijavi me za kindergeld od noemvri, za toj kindercushlak podnesovme ama I od toa nisto. KOGA neznaes jazik Nekako so toa papiri sme haos I siromasni mnogu. A wungelt ke podneseme, samo uste da znae e sto treba. Mm od Juni raboti nema ni 1 godina a od 1vi fevruari e bez rabota. Valjda ke se opravime ama Stan mora da se plati I......
    Fala ti mnogu za odgovor

5. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Screenshot_20210218-014911.jpg
    Тоа е кај нас:sweat::|

6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Убаво е да си исчитате се за видот на папагалот и уште поубаво е да има редовни прегледи. Како ние што одиме годишно така и секое животинче има потреба од контрола. За да биде долго со вас.

Па стави слика во мои миленици да го видиме новиот член :$

На Lorins и Ava.84 им се допаѓа ова.
  7. Bela@

Bela@ Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6

8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.388
    Допаѓања:
    171.622
    Малце каснам али сега видов и осетив потреба да ти пишам и кажам
    Нека изфрле се во изхраната што содрже животинско потекло плус цитрусни овошја грав и патлиџан
    у главно овошје зеленчук компир лека грашок
    ке се изчисте
    али ова не се лече автоимуно е
    може да го држите под контрола само со изхрана и кортико креми
    лето на море тоа е спасот бар до декември сум мирна

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ☆P!nselsp!tze☆

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    B
    Англиски знаеш?

10. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710

Доколку се одлучиме за да, ќе ставам обавезно.
    И од ветеринар рекоја папагалчињата најубаво е да се земат во пар

Кога ќе одиме мк некаде, треба една пријателка да ја прашаме дали ќе се нафати да ги чува.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bela@

Bela@ Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Daa, znam

12. ☆P!nselsp!tze☆

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Тогаш пиши на гугл Caritas или Diakonie и твоето место на живеење. Тие помагаат на новодојдени. Не знам можеби ќе ти ги ископираат и на лице место документите кои се потребни и ќе ти помогнат да ги потполниш. Јави се, направи термин и кажи им дека знаеш англиски.
    Така најдобро е лично некој да ти објасни, а нив тоа им е работа, не треба ништо да платиш.
    Викаат и парична помош даваат така ако си нов и останеш без примиња па пробајте си ја среќата.

На Kaetana и Chantal им се допаѓа ова.
  13. Bela@

Bela@ Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Фала ти многу ке пробаме.
    Фалааа

14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    Ајде и тука здраво се збркав со темиве . Имате ли некој steuerberater што стварно ја разбира работата да препорачате или да седнам да си ја пишувам пријавата.

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    https://stadt-bremerhaven.de/bayernapp-digitaler-verwaltungsservice-startet/ Bayern imaat od pred nekoj den vakva aplikacija za dokumenti i takvi raboti simni ja, ke si ja proucis i se od doma mozes da sredis . Epten dobra alatka/

16. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Ја фалат Radica povratok porez Mitovska по групиве, и маж ми е кај нејзе оваа година..
    Кога сме кај данокот ако се разбирате да ве прашам.
    Минатата година друга жена му правеше повраток на данок и внела некои податоци како јас да сум таму ми извадила и ИД број а јас сеуште не сум споена со него, го исплатија преку 3000еу и сега Радица вика дека можно е да прават проблем finance да се вратат парите. Како ова да го исправиме ми стои на глава..:(

На ☆P!nselsp!tze☆ и SanelaS им се допаѓа ова.
  17. Al3xandra

Al3xandra Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2018
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    116
    Здраво мајки,дали може да ми кажете каде се треба да се пријавам кога ќе се вратам од Македонија и кои документи се потребни за влез во Германија (со офентал). Благодарам и убав ден☺☺☺

18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    jas imam negativno iskustvo so Radica pred 2 godini moze taka mene mi se pogodilo neznam.A za drugovo neznam da ti kazam .

На ☆P!nselsp!tze☆ и Mitrovska95 им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Седни напиши си ја има цедиња во Алди се ти е детално објаснето за две недели се средува.
    Ај прва втора година да плаќаш за тоа ама потоа немаш ни толкав поврат за да плаќаш бератер.
    Ние само првите две години користевме и потоа сами го правиме.
    Иако изгледа комплицирано на прв поглед просто е како грав. Седни со цеде разгледај. Ако нема на алди пребарај за оваа година онлајн некое да нарачаш цела програма е и си печатиш после.

Не ти го разбрав прашањето. Мислиш на корона мерки или?
    Што е тоа офентал гледам го користат луѓето како збор?

На Kaetana, SanelaS и ☆P!nselsp!tze☆ им се допаѓа ова.
  20. ☆P!nselsp!tze☆

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Aufenthaltserlaubnis.
    Не на сите им лежат странски јазици па на некој така му е полесно изгледа или му останало навика.
    @Al3xandra Негативен тест не постар од 48 или 72 часа не знам, офентал, пасош и тука се пријавуваш телефонски во Gesundheitsamt.

@SanelaS Онлајн преку таксфикс, годинава е бесплатно ако едниот бил на курцарбајт во 2020. Ние правиме преку lohnsteurhilfeverein и максимумот што плаќаш е околу 400 евра, значи во зависност од примањата. Првата година плативме 70 е, втората 100, третава 200 ама ептен ми е практично дека одам кај неа и оставам се што треба и толку е.
    Мн сакав сама годинава ама ајде здравје наредна. :D

На Kaetana, SanelaS, Al3xandra и 2 други им се допаѓа ова.