Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.149
    Допаѓања:
    181.011
    Добро бе, на куси ракави сте?:o
    Кај мене уште снегот не е стопен;(, пуштете сонце надолу(waiting)

На fairy88 и ☆P!nselsp!tze☆ им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Многу топло деновиве некоја африканска клима не слупа за мерак. Утре најтопло ќе биде. Ќе дојде и надоле :)

На fairy88, ☆P!nselsp!tze☆ и Biljarkata им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.149
    Допаѓања:
    181.011
    Африканска клима преку северно ледено:drunk: значи овој бил гејц у све замешал прсти:rofl:

На fairy88, ☆P!nselsp!tze☆ и FreeMind им се допаѓа ова.
  4. ☆P!nselsp!tze☆

☆P!nselsp!tze☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    На Kaetana, fairy88 и FreeMind им се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Стаса албумот од првата градинка. Стварно да се расплачеш: 12DF758C-FD3C-41ED-8796-2C854D789196.jpeg

Алал да им е, прејака ствар!

На Arja, duffi, Kaetana и 11 други им се допаѓа ова.
  6. MaMana

MaMana Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    168
    Колку е преслатка малата:sun:
    А ваквите досиеја се најубавото нешто што може да го имаме како спомен од градинка. Јас кога го зедов од поголемиот син, кога веќе заврши со градинка, па поштено се изнаплакав дома. Ионака многу емотивно го доживеав последниот ден во градинка.:(

На ☆P!nselsp!tze☆, Kaetana, fairy88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.800
    preubavo e ova za sekogas za spomen. Imase pravo za gradinkata vo drugata tema sto mi rece tocno od zbor do zbor.

На ☆P!nselsp!tze☆, fairy88 и FreeMind им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Да оди на диебетолог ќе и го испитаат и тој 3месечниот шеќер.

На ☆P!nselsp!tze☆ и Chantal им се допаѓа ова.
  9. Danush

Danush Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2017
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    Здраво мајки Македонки и јас сум мајка на 2 годишно девојче,и се спремаме наскоро да се селиме во Германија,е сега добро би ми дошла секаква информација за почеток...почнувајки од тоа дали сопругот треба да ми испрати нешто како доказ за на аеродром дека одам кај него за соединување на семејство и дали некои други документи треба да приложам на аеродром? Би ми значел секој совет

На ☆P!nselsp!tze☆ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ☆P!nselsp!tze☆

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    @Bela@ До кај сте?
    Дали средивте за киндергелд? Многу е битно да средите документи, бидејќи по логика, ама да не ви давам лажна надеж, автоматски треба да добиете за двете деца по 300 евра за 2020 и сега во март, април или мај 150 евра по дете за 2021, бонус за короната. Тоа се вкупно 900 евра, ќе покријат кирија и сметки.
    И секако мт да најде работа.
    Само не губете надеж или да сте се откажале!

11. ☆P!nselsp!tze☆

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Ако знае некој 100% точно нека каже.
    Јас како што знам не ти треба ништо, само пасош. Ни куфер не ти треба. :D
    Можеш само на лист да имаш напишано име и презиме, адреса и телефонски број од маж ти, сродство маж, и да не кажуваш дека ќе правите спојување на семејство туку дека одиш во посета, може нема ништо лошо и да кажеш ама па зошто и да кажеш, одиш во посета и крај.
    Во меѓувреме заборавив корона дека има...
    Со вирусов треба и тест не постар од 48 или 72 часа не знам и кога ќе дојдете тука да ве пријави на адреса и во Gesundheitsamt во вашиот град.
    За спојување тука носи интернационални изводи од сите членови на семејството, пасоши без изминат рок, интернационална венчаница. Друго не требаше мислам, другите документи се тука од мт платни листи, договор од работа, договор за стан и слично.
    Е сега со коронава уствари не знам дали смееш да дојдеш и како? Не знам моментално какви се правилата ама ако не идеш месецов може ќе олабават до јуни на пример.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Мислам да си земеш мелдебештетигунг од маж ти дека е пријавен на адреса, и да ти пише плус тој писмо дека одиш кај него. Имај ги за секој случај, да не испадне нешто.

@Ava.84 сега дознавам... честитки, сѐ најубаво, да сте најсреќни и највесели секогаш! Живо и здраво бебенце, да ве радува сите, особено поголемата сестричка! :inlove::inlove::inlove:

На ☆P!nselsp!tze☆ и Ava.84 им се допаѓа ова.
  13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.763
    Допаѓања:
    34.031
    Сега покрај короната ќе ви бараат каде ќе одите и кај кого, ќе морате да земеѕо со вас вечален интетнационален лист плус потврда мислам маж ти од тука да извади дека ќе одите кај него.на граница ни случајно за спојување не спомнувајте :D

На ☆P!nselsp!tze☆ и Kaetana им се допаѓа ова.
  14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Како сте, што правите, што има... јас да ви пишам брзински, пред да почнам турбо со обврски. Децата неделава се вратија во градинка. До неделата си кукав пак зошто да ги праќам, па колку ми е убаво со нив дома, си играме, весело ни е, се гушкаме... пак бев на ум да ги отпишам, да си ги гушкам по цели денови... сѐ додека не тргнаа и не почнав да уживам во мирот и тишината. Прво мислев дека сум луда, ама после си реков, тоа е тој мајчински живот, веројатно ти е дозволено да си по малку нетокму од време на време.

Целата сум некако среќна, завршив со курсот, почнав со изработка на нешто многу интересно, уште да успеам да го реализирам како што сакам... мислам дека ќе е dream come true. На режим сум, и тоа исто ме радува, последниот месец толку се готви во куќава колку што последната пола година не се готвело... и искрено одзема од времето, и мислам како што поминува секој ден, мене времето во денот ми е сѐ помало за да ги остварам сите обврски и сите амбиции и желби што ги имам. Пример, денес си реков дека ќе наполнам када, и ќе одам да се опуштам, и за каменот во бубрег е добро... ама кога си помислив дека ќе изгубам саат време, реков, не.. батали. Кај ми се броени саатите без деца, да ги искористам до максимум. И мислам дека од што сѐ така користам до максимум, вклучувајќи ги и вечерите кога по цена на сонот правам работи за да го искористам нели времето до максимум, кај и да е ќе колабирам. Уште па да треба на работа да одам секој ден... јас не знам како да се постигне сѐ. И еве веќе имам грижа на совест што ви пишувам, наместо да правам нешто „покорисно“ па затоа се гасам и ве поздравувам. Така сум, на поминување. Фурија.

На WomanInLove, Lorins, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Денеска синко тотално се разочара.
    Трошка надеж дека се ќе почне да функционира нормално имавме минатиот викенд кога добивме известување дека од понеделник училиштата се отвараат.
    Цела недела одеа, иако настава имаа само 2 часа, за денеска да се вратиме дома со плачење, полн ранец книги и распоред со училишни активности за цела наредна недела.
    Градинките си работат и ќе работат и понатака. Ќерка ми си продолжува и наредна недела најнормално.
    Има ли логика ова?
    Недела дена во училиште, па повторно дома. Па подобро воопшто да не се вратеа.
    Детево е збунето и разочарано.
    До кога веќе?
    Побудале и младо и старо.
    Го тешам дека повеќе ќе шетаме и заедно ќе учиме ама безуспешно.
    Му недостасуваат училиштето и другарчињата.
    Му недостасува нормалниот живот.
    Не барам одговори во врска со целава ситуација зошто никој од нас ги нема, тука сум само да се испукам.

На Konfetka, ☆P!nselsp!tze☆, WomanInLove и 6 други им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Денес слушнав за школите одлука ако ти е утеха после велигден ќе се врателе изборно кој сака во училница, а кој не од дома. Нив мора да ги отворат испитувањата за децата се поразителни во коронава. Министерката изјави дека и покрај огромниот процент на ширење дефинитивно психичкото здравје е побитно кај нив.
    За греови децата. Ние попаднавме, а не пак они.

На ☆P!nselsp!tze☆, WomanInLove, Lorins и 4 други им се допаѓа ова.
  17. MaMana

MaMana Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    168
    Ве читам од некни , ама не стигнав да се вклучам во разговорот.
    Ова лудило не знам како, ама ако за брзо не запре, отидовме сите јабана. И вчера сабајлето пишав во школо дека ми треба Betreuung за поголемиот оти по цел ден дремам во градинка, а не може тој по цел ден во ординација кај татко му, кај влегуваат 50 луѓе дневно. Една недела ај се организиравме некако додека одеше по 2 саати во школо, ама сега пак една недела дома....мислам(facepalm)
    Искрено не очекував дека ќе го примат, ама ми се јави наставничката и кажа дека може од понеделник слободно да оди. Па кога ќе се навикне малиот, да хо одјавам. Ама јас до тогаш ќе почнам да работам, се надевам, па и ќе си остане.
    Имајте убав ден девојки!

На WomanInLove, FreeMind, Lorins и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Што викате жени ќе се попишуваме ли?

На fairy88, ☆P!nselsp!tze☆, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  19. ☆P!nselsp!tze☆

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Потшишуваме?

На fairy88, Chantal и FreeMind им се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Може и да се потшишаме ама гужвите да поминат:lol:
    Попис-попишеме:)

На Mari*, fairy88, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.