Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. MaMana

MaMana Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    168
    Баш така. Јас не сум многу љубител на литературата на Коелјо, ама навистина ова испадна така.
    Јас инаку не протестирам, само заспивам деца и во последно пред нив сум веќе одјавена.|-)
    Во БВ од понеделник регулар школо. Радости и за мене и за синко:D

На Kaetana, Chantal, Jagoda123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    kaj nas vo gradinka virus fati cela grupa so vospitackite komplet od deneska i moevo so virus.

На WomanInLove, gjoker4e, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.763
    Допаѓања:
    34.030
    So pomin neka e

На WomanInLove и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. MaMana

MaMana Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    168
    Со лесно.

На WomanInLove и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    PatPat
    На 1ви март порачав од PatPat, пишуваше ќе стигне од 8ми до 11март, а стигна денес 13ти март. Порачав четири работи за дете, штосно фустанче, фустанче хеланки и трака за глава, елече и ташничка, и се изненадив колку само убави стигнаа. Порачав од тие што имаат оценка чиста петка и што повеќе коментари.
    Преубаво спакувано дојде.
    Препорака за PatPat

И од Shain порачав неколку работи па ќе ви кажам кога ќе стигнат од 27ми до 31ви март испорака малку подолго од тука.

Ако имате испробано вакви страни кажувајте. Само да не е Wisch, од таму ми се плачеше кога ми стигнаа.

На WomanInLove, Ava.84, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.926
    Допаѓања:
    177.510
    Кај мене обратно. :)
    Од Shein исто стасуваат убаво спакувани во посебна кеса. Имај во предвид дека се ќе биде многу потенко од што очекуваш. :D Јас лани есента изнарачував партали, некои разочарувачки, некои топ. Како ќе се погоди. Маичките со интересни натписи и дезени се супер за тие пари, овде по дуќани се поскапи. Дуксерчињата благо речено лоши. Претенки и лош материјал. А џемперчиња исто тенки, ама пријатни. :)
    Јас прв пат од пат пат нарачав и сега чекам. :D

На WomanInLove, TutiFuti, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.763
    Допаѓања:
    34.030
    Shein e мини копија на алиекспрес :lol:.
    Таму само читање на рецензии ништо др.
    Јас облека само од c&a на попуст нарачувам др онлајн не .
    Инаку има код од c&a за екстра попуст од 25% EXTRA25 па може ќе послужи на некој.
    VINTED слушам имало некоја страна ама мислам дека жрни препродаваат своја гардероба не сум сигурна .
    И има една апликација Zalando Screenshot_20210313-193919_Google Play Store.jpg оваа има ефтини работи.

На WomanInLove, Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  8. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Jas so mojata gradinka posle 2 meseci gubam nervi se javuvaat za se i sesto da ho zemam de nemaat personal de placel de sam vo grupata ostanal de nesto drugo....Nego ima li nekoj iskustvo na primer da bilo detwto do 16 h pa da go prefelis do 14 h na primer.Vo negovata grupa pola sw do 14 pola do 16.Uzalud plakam za tie 2 saati podobro za denovite koga mi treba posle 2 ke si najdam zena barem kw znam deka ima za sigurno kaj da e.Ne sum veke nervozna tyku besna i umorna.

На WomanInLove, Kaetana и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Во истата градинка да не одат. :rofl:
    Јас го префрлив од до 17 да биде до 14.
    Крај на месец им кажав па рекоа дека е касно за од наредниот месец и од понаредниот почна до 14.
    Првата недела ни стига известување на апликацијата дека во петок децата мора да се земам во 14 и си викам конечно да не не засега нас. :D
    Само ми рекоа дека ако сакам пак до 17 за неколку месеци дека можеби нема да може и реков дека не сакам.
    До 3 години плаќавме 456 евра, над 3 год 321 евро и сега кога е до 14 плаќаме 164 евра.

На WomanInLove, Kaetana и TutiFuti им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    @SanelaS До пред короната не беше вака ама коронава од март април е не знам точно од кога и преку глава ми дојде бидејќи не се ни знае до кога ќе потрае па сега од Јануари почна до 14.
    Без корона секогаш можеше до 17 ама сега де кивнала некоја, де не смее друга да ја замени и не се издржуваше повеќе.

На WomanInLove и Kaetana им се допаѓа ова.
  11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    i jas probuvam da ostanam smirena i kulturna ama ne se izdrzyva.Jas plakam priblizno 500 evra a retko koj den e ostanat do 4.Barem do 2 da go prefrlam i ke mozam so smeni da se organiziram poinaky vaka sto se organiziram koga nikogas nemoze do 4.I zamisli vo isti den se razbolea 3 vospitacki od grupata i vyora nedela doma teraat.

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.143
    Допаѓања:
    180.985
    Санела, да прашаш по колеги, немате ли опција за некакви детски кружоци или не знам како да ги наречам, како помала група деца, до 5 на пример, за кои се грижи еден родител. Сум чула, кај мене ги има, не се регистрирани како градинки или фирма, туку некоја друга форма, ама сепак, одобрени од државата. Муабетот ми е-помалку деца, помала веројатност за испади на системот.

На WomanInLove, Kaetana, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    najdov nesto kako tages mutter treba da gi kontaktiram da vidam kako se organizirani.Ako ne ke najdam zena na mini job ili taka nekako.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Тагесмутер ти е полоша форма од градинка за време на пандемија. :rofl:
    Па уште и дете/ деца ако има или таа е болна или детето, а кај друга не смееш бидејќи таа веќе има пет деца и/или и таа е болна и/или нејзините деца.
    Јас после долг макотрпен труд се помирив со тоа дека можам само до 13:45 да работам и барем мир имам и 157 евра месечно плус. :D
    Сепак пробај не се сите како мојата. На мојата баш детето тогаш и тргна во градинка имаше 2 год и 9 месеци и цело време беше болно па и неа речиси за џабе ја плаќав 190 евра.
    Сепак на крај ништо не е за џабе, се се исплати до сега ама така некогаш нервоза ме фаќа. :D
    Има нешто како тагесцентрум до 17 часот ама тоа го немам испробано. Не знам кој кажа за тоа во темава никако не ми текнува. Кога детето го носиш како во градинка ама не е градинка. Киндатагеспфлегецентрум ли се вика не сум сигурна пиши така и твојот град.

Ми текна опција што ми ја понудија од градинка ама тоа беше за после 17 часот ако ми треба некогаш. Девојче што одело на Аусбилдунг во градинката смеело да го чува моево кај мене или кај неа дома. Ова беше за после 17 ама пробај прашај може некое може и после 14 па така кога ти треба со девојчето после градинка ќе одат кај вас/ кај неа.

Ме потсети колку многу се имам трудено и кој стрес го имам преживеано ама на крај се се исплати и си пронајдов вистинско место и јас и дете. :l:

На WonderGuurl, WomanInLove, Kaetana и 6 други им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Еве само што ми стигна известување дека четврток и петок две групи меѓу кои и од мојата мора да затворат во 14 часот.
    Грипот и светот на настинките ја зафатил градинката и во двете групи има само по две вработени здрави.

На WomanInLove, Kaetana, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    @SanelaS арно ти кажаа погоре, тагес-мутер е полоша опција него ли градинка.
    Претпоставувам детето ти е во помала градинка.
    Нашата прва градинка, беше така за се нешто ми ѕвонеа, оса го каснало детето, паднал на коленото и демек влегло малку песок, па не смееле да го чистат, немале персонал-се дојди и земи си го.

Сега е во голема градинка, и сум многу задоволна од овој аспект. Дури се флексибилни и ја отвараат градинката за синко. Оти иде многу рано, прв е и некогаш е саат или пола саат пред другите деца, или ја затваарат покасно оти се случува последен да остане. Зависи какви смени имам.
    Во оваа градинка го касна оса, ме известија само телефонски, да прашаат да не е алергично и си остана нормално.

Единствено што ме многу нервира, е што од август ја поделија неговата група. Пола отиде етажа погоре, а тој остана на долната етажа.
    Е, сега децата кои се во другата група се неговите најдобри другари и они со кои највеќе си играше.
    Дојдоа нови деца од крипе и оние 6 од неговата група кои се долу, ама не се погодува баш.
    Пред некој ден ми пиша мајката на неговото најдобро другарче,дека седел сам во песокот тажен и рекол дека нема со кој да си игра.

Да не излезе дека претерувам и дека многу барам или дека паничам, ама не мислам дека тоа е нормално однесување за дете од пет години. Исто кога го прашам со кој си играл, често одговара - сам.
    Не би ми било проблем да е во долната група, ама како што беа условите пред короната. Имаше отворен систем и децата можеа да изберат на кој спрат ќе си играат. Сега не смеат да се мешаат спратовите и е многу отежнато.
    Зборував со воспитачките да го префрлат, ама како на ѕид да зборам и на моменти се фрустирам.
    Кога ќе рекле тие, тогаш ќе било.

На WomanInLove, Ava.84, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    @fairy88 Кај нас, а мислам дека и кај @SanelaS е заради короната. Затоа што не смее друг освен тие жени што се во групата и затоа што и да кивнат сега дома седат.
    Претходно ротираа воспитувачките низ групите и и децата и воспитувачките смееше да одат со растечен нос и кашлица во градинка.
    Уште малку и пак би требало да смее сите со растечен нос и кашлица ама гледам таа инцидентата или како и да се вика цело време беше под 50 и од претходната недела само се качува сега е на 86, се оди кон тоа дека пак ќе затворат.
    Не знам дали брзите и бесплатните тестови се бројат, ако да нормално е дека само ќе се покачува кога во секое време може тест да се направи.
    Сега па еден татко во шпилплац ми кажува во нивната група само една била здрава и децата оделе само по два дена неделно. И во нашава група уште една да се разболи и исто ќе речат само по два дена.
    Од корона не е засегната само градинката, за што и да е треба да имаме трпение, сите сме во исти шлаг.

На WomanInLove, SanelaS, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  18. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    @gjoker4e ако е само заради короната, тогаш можам да разберам, ама некако сфатив дека тоа е постојано. Затоа и така пишав.
    Што да правиш чула, недочула е работата :D
    Така е кога се вклучувам еднаш во неделата и чита само последните постови и не следам што се пишувало:P

Помалите градинки се понефлексибилни, така се покажа во мојот случај.
    Сега и во време на корона, синко не е останал дома и не работела градиката со скратено работно време.
    И за времето на чување, не ни излегуваат во пресрет само на нас, туку и на останатите родители. За овој поглед немам никаква замерка.

На WomanInLove, Ava.84, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Ne e do kovidot do gradinkata e nemoze zatoa sto deteto samo ostanalo ( nekoi porano zemeni nekoi bolni doma) sa zvonat da go zemam porano demek placel otu bil sam.Toa im e rabota ke go animiraat ke najdat nesto sto mu e interesno baska koga otidov da go zemam tie cistea a toj sedese vo kolicka i yi gledase nitu placese nitu nisto.Razgovarav i smeniv do 2 oficijalno ke e 130 evra pomalku ke plakame a prijatelka dogovoriv momentalno e doma poradi koronata pa ke go zema nekoi denovi od gradinka i ke pominuvaat nwkolku saati ke ja plakam od cas.A nataka sega imam termin vo opstinata za prefrlanje vo gradinka od gradot.

На WonderGuurl, Kaetana, WomanInLove и 5 други им се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Има ли во вашите градинки Elterncàfe?
    Секој четврток родителите на кафе и колач. Не сум ни помислила да одам па ми текна да ве прашам дали кај вас има такво нешто и дали одите?
    Овој пат ќе дошол психолог и теми ќе се: како да се преживее кризава, што да не направи посилни...
    Кога ќе видев елтернкафе секогаш го прескокнував известувањето ама еве за почеток го отворив го прочитав.
    Поубаво е да се отиде ама...

На Ava.84, Kaetana, Lorins и 1 друга личност им се допаѓа ова.