Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. WomanInLove

WomanInLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2009
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    268
    За првото не знам, ако мислиш на Тагесмутер, мислам дека Џокерче имаше искуство.

И мене на почетокот ми беше многу чудно и глупо оти сите деца се заедно, ама тие со тек на време сами си се одделуваат, големите посебно си играат, малите на друга страна со други играчки, се навикнуваат. :)
    Според мене нема никаква врска каква вера е детето. Син ми една година одеше во евангелиска, а од октомври навака го префрливме во католичка. Тие не учат ништо верски, освен сега во католичката за време на доручек кажуваат нешто како молитва и на крај викаат: амен, гутен апетит.
    А деца има од секаде и од секаква вера. :)

На WonderGuurl и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    34.025
    Ако им кажат на учителките родителитр на децата муслимани да не ги тераат така да прават нема да прават да ги учат нивмите деца на католичка молитва.
    @gjoker4e тука мислам и мачка да чуваш мораш да ја пријавиш и папагал или било какво друго животно :D.
    Имам комшика чува 2 кучиња , 2 мачки, канаринци и што ли уште нњ станот кога ќе го отвори една смрдеа мава глава да те здоболи (facepalm).

На WomanInLove, WonderGuurl и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Tagespflege изгледа е поразлично од Тагесмутер. Барем Тагеспфлеге имам прочитано и се наоѓа во објект и тука иде ваљда и тагесмутерот и децата, а ако е тагесмутер децата одат кај неа дома.
    Нормална градинка си е нормална градинка. Некои викаат до 3 години било подобро како тагесмутер, една жена и 5 деца под 3 години ама според мене градинка си е градинка.
    Кај нас до 3 години се посебно, над 3 години посебно.
    Моето е во католичка и еднаш годишно мислам одат во католичка црква и за Велигден пеат песни и за Божиќ и секако за сите католички празници. И во католичката и во евангелиската има муслимани. Во католичкава наша нема свинско месо знам ама нз дали поради муслиманите или дека не е здраво.
    За Велигден пееле: Халелуја џезуз либт ес ист оста але клачен, не знам муслиманите од одма како ги учат само на врата слушнав една муслиманка кажа детето мн се радувало на Велигден и едвај чекало да отиде во градинка да види уште колку денови се преостанати до Велигден.
    Само гутен апетит викат немам слушнато дете амин да рече.
    До сега појма немав што поточно се дешава во градинка, сега откако прозборе знам што правеле што пеееле и ги научив сите песнички од градинка.

На WomanInLove, mal.ecka, WonderGuurl и 2 други им се допаѓа ова.
  4. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Фала мајки за одговорите
    Па валјда учителката ја викаат тагесмутер не знам. Гледам некои нудат 4-5 дечиња кај нив дома да ги чуваат, некои имаат изнајмени станови па таму земаат неколку деца.
    Понудата на вакви е многу поголема отколку на нормални градинки. Барем овде во околината, сакам во умкрајс од 2км максимум.
    И јас сум повеќе за градинка ама да е поголемко детето еве над 3 години би го пуштила во група од 0 до 6, вака не.
    Од едни пријатели дете, не сакаше да оди во градинка дека поголемите го закачале и ударале...а тоа не знае да се брани:|
    Подобро е кога се поделени од 0 до 3 и од 3 до 6, барем според мене. Некако и игрите и потребите им се различни.
    Ме просветливте за религиозните градинки :D фала ви

На WomanInLove и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Колкаво е твоето?

6. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    10м ама би почнал од 2 години, па може сега ми изгледа мал за во група со дечиња од 6г а тогаш би ми било во ред којзнае:wasntme:
    А ве имам читано еднаш дека покрај вака со редовно аплицирање преку официјалната веб страна постои и друг поекспресен начин да се најде бетројунг за детето без многу чекање, но не можам да најдам каде е пишувано за ова...

На WomanInLove, gjoker4e и MaMana им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    А сигурна си дека децата се на исто место? Во нашата градинка се во иста градинка ама различни простории, немаат допирни точки што би се рекло децата под и децата над 3 години.
    Не ми се верува во иста група до 6 години, за помалите треба повеќе воспитувачки, треба памперс, лазат и слично.
    Јас пишував, одиш во општина и кажуваш дека сакаш да работиш или работиш и ти треба место во градинка и ќе ти помогнат да аплицираш. Ако немаш работа имаш рок 6 месеци за да најдеш. Сепак не е гаранција дека брзо ќе добиеш место, зависи каде живееш.

На WomanInLove му/ѝ се допаѓа ова.
  8. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Аха значи директно во ратхаус претпоставувам. Ај се надевам ќе си најдеме вака место нема да има потреба од тоа, имам аплицирано на неколку места пред 3 месеци ми останаа уште 2 апликации (овде на 7 места имаш можност да се пријавиш), имаме уште година и кусур време
    Да еве си стои во дескрипшн:
    2 altersgemischte Kleinkindgruppen von 0,4 - 6 Jahren
    2 Kindergartengruppen von 3 - 6 Jahren
    1 Kindergartengruppe von 2 - 6 Jahren
    демек како им се распоредени децата...

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MaMana

MaMana Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    168
    Јас да ти споделам мое искуство.
    Мојот помал син почна на 2,5 години во мешана градинка, од 2-6 години. Во принцип сите деца се заедно, таму одеше и мојот постар син. Сега заради корона стање се поделени во 2 групи, ама воопшто не според возраст. Јас сум презадоволна.
    Кога почна постариов син мислев па како вака, толку мали и толку големи заедно. Ама тоа е неверојатна предност. Малите се постојано изложени на влијанието на постарите, тука мислам на јазична комуникација и заеднички игри. Од друга страна големите се учат на одговорност спрема помалите. Сето тоа соодветно на детско ниво.
    Имав шанса за Tagesmutter , во куќата до мене, ама јас сум сепак секогаш за градинка.
    Поздрав

На Biljarkata, babydust, WonderGuurl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Тоа е друго од 2 до 6 години, значи сепак има посебна група од 1 (9месеци) до 2 години. Збунувачки е 0,4-6. Нулата ти е по грешка или? Ако пишува 0,4-6 никако не може да се протолкува. :D
    На 2 години веќе не е бебе.
    Штом сега има 10 месеци, а ќе го праќаш од 2 години, секако ќе има место, ако аплицираш уште сега. Кај мене требаше уште одма да почне, па почна одма кај тагесмутер па за неколку месеци во градинка.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Не не е грешка, тоа е од најмала возраст јасли како му доаѓа скоро 5 месеци... така им стои на сите 0,4 Jahre:D

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Зошто не кажувате вакви важни информации дека постојат градинки за деца 0,4 години?
    Прогуглав, не ми се веруваше вистина да е, некој форум ми излезе и сите презадоволни од таа мешаната група 0-6 и на прашањето дали е подобро крипе или мешаната група сите одговориле мешаната група.
    Јас не би се осмелила искрено да го пратам во таква група, а да е помало од 18 месеци отприлика, ама после позитивнава лавина од коментари просто да подразмисли човек.
    Секако твоето ќе е 2 години можеш во од 0,4-6. :D

Од утре построги мерки кај нас, не знам што построго може од ова ама ај ќе видиме утре. Оваа па три дена под 100, три дена над 100, отвори, затвори.

Туку што сакам да ви кажам цело време. Оваа е над 100, а денес има 20 новозаболени, значи 20 на толкаво население, нз точно ама еднаш кога гледав колку жители стварно многу се. Како се смета оваа инцидента??? Не сакам да знам. Значи 20 нови е ништо на ова население. Смртни случаи скоро и да нема. Активни случаи околу 500. Да не ја смета инцидентава некој на кој не му оди математика? :?:

На mal.ecka, Biljarkata, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Има ли некој начин/ финта да се откаже осигурување порано?

14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.980
    Какво осигурување?

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Забно
    Унфал
    Haftpflicht (ова не го откажувам)
    Lebens
    И уште едно или две не ми текнуваат како се викаат

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.980
    Јас за стан и за кола знам може да откажеш, друго не знам. Јави се во осигурителната, прашај:smirk:

17. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Би требало да може, јави се и прашај.
    И јас со проблем како некоја членка предходно некој ни ја полни био кантата и тоа плаќам голема дека ни е потребна прошлиот пат само што испразнета пола ја наполниле, сега пак. Ајде рест ќе разберам по празнење плус наплаќаат тука ама био бе да мораме да заклучуваме :swear:. Знае некој ваква пилевина за што животно се користи или незнам може не е од животно ама со ова ни ја полнат кантата. Си реков ако користат за некое животно можеби ќе дознаам кој е. Па може и ќе можам да го пријавам. 20210428_121920.jpg

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    А што правиш кога го гледаш ова? Јас се што не мое вадев и го фрлав пред кантите. Значи одма ја истураш кантата на земја и ќе сфати ваљда тој некојот кога ќе дојде пак да фрли. Ако не сфати ќе смислиме нешто.

За кола нели мора да се има осигурување. А за стан кое поточно осигурување, на какво мислиш?

Пилевината не знам за што е.

19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.980
    За кола, ако ја продадеш пред да ти истече осигурување, враќаат пари или така нешто.
    За стан ако се преселиш, ваљда исто, осигурување на домаќинство или нешто слично.

На gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  20. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Абе неможам да го истурам така заради другите комшии, да беше во ќеса па ќе го ставам на страна вака пилевина кај да ја истурам.
    На крај јас немам кај да фрлам ѓубре зошто полна ми е кантата.