Не знам како да објаснам, посиромашните имаат постари кревети, помалку пари, помал пристап до информации. Имам видено со свои очи сиромашни каде што дете моча во гаќи ама не се презема ништо (па си мислам од незнаење за такви навлаки или неможност да се купат). А побогатите имаат поубав можеби нов кревет, пари, пристап до интернет, можност да купат непропустлива навлака или ете пелени. Посиромашен од толку насобрани проблеми нема многу да се замара што детето моча во гаќи и ќе тргне по бајачки или некои тревки, за случајов што го знам мајката даваше лушпи од јајца од кокошка (нз дали прво варени или не) на машко дете за да се затворело таму нешто и да не моча во гаќи, исто така креветот немаше заштита, и мајката велеше дека мочката од дете е само вода, ништо страшно, не била како кај возрасен човек. Објаснувањево ми е хаос и секако не мора да значи, ама почесто така е, побогат, посовремен човек би се обратил на доктор и веднаш би посочил и би нашол начин да се заштити и креветот. Немав намера никого да навредам и мојот коментар сепак беше непотребен ама ете веќе сум искоментирала иако немало потреба. Само сакав да кажам дека ги сфаќам ако се од посиромашно семејство, не би се карала или замерила, би ги примила пак под услов да е посетен матичен, пелени и/или непропустливи навлаки (ама и навлаката секој ден ли ќе се пере), најдобро е пелени, ако не нашле решение Мк за проблемот нека одат со нивна помош тука приватно на доктор сигурно ќе го решат проблемот. И се надевам постои машина што длабински чисти посебно ако се нови креветите, сепак некој се мачел да заработи за да ги купи и во случајов со бебе на пат би сакала се да е чисто дома.
Мокрењето до подоцни години е честопати поврзано со физичката и психолошка состојба на детето а во никој случај со економската состојба на семејството. Во кратки црти:
Да. Јас не реков дека мокрењето е поврзано со економската состојба туку немарноста да се стави непропустлива навлака, пелени и да се мисли дека тоа не е ништо страшно е поврзано со економската состојба.
Сакам да ве прашам нешто дали иѓа некој искуство со вадење на бг пасош на дете, дали можам сама да извадам на детето бг во бугарија со полномоштво од маж ми? Тој ќе биде секако во мк со мене ама јас да одам сама во бг со негово полномоштво?
Здраво и од мене, доколку некој има искуство со Beschäftigungverbot, односно ослободување од работа во време на бременост. Јас добив ослободување од работодавачот, затоа што работата не е соодветна за трудници. Дали со овај документ треба да се пријавам во здравсеното осигурување?
Откако ќе приложиш потврда дека си бремена и ќе ти биде издаден Beschäftigungverbot документите ќе ти стигнат по пошта, откако ќе ги добиеш треба да ги проследиш во здраственота осигурителна компанија. Јас по меил им ги пратив на АОК ама можеш и термин да си направиш.
Еве мене во самиот документ (Beschäftigungverbot) ми пишуваше дека треба да ги известам. А и не е на штета да им прати една слика по меил или копија по пошта, сигурно си е сигурно
Јас буквално ништо не направив. Работодавецот си среди се. Јас само секој месец си ги чекам парите да ми легнат на сметка Сепак за секој случај прочитај во документот случајно да не е наведено дека треба сама да се пријавиш.
Мајки колку време сте чекале да излезе бг пасош во амбасада? Ние ја сликавме малата на почетокот на јуни и еве уште чекаме, рекоа дека ќе ни се јават. Не знам дали да ѕвонам или пишам меил за да прашам.
Лани маж ми вадеше во Фарнкфурт, чекавме 2 месеци. На страната кај што се закажуваат термини има опција да се провери дали е готов.
Тоа го имаат моите во Мкд. Сакам да земам за во Германија ама не ми е јасно дали е дозволено или може да се користи ама под други услови. Вие го плативте само уредот или плаќате и месечно нешто?
Дечки била некоја во outlet Metzingen? Се ислам дали ни се исплати да одиме, не ми е баш близу. Ако била некоја нека пише како е со избор и со цени посебно за деца. Или ќе си прошетаме до некој поголем град поблизу што ни е
❗️важна информација за жителите на Леверкузен! Да се затворат прозорите и вратите и да се остане дома, имало некаква несреќа во фабрика… Го прочитавте ова? Ако живее некој таму…