Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Не знам како да објаснам, посиромашните имаат постари кревети, помалку пари, помал пристап до информации. Имам видено со свои очи сиромашни каде што дете моча во гаќи ама не се презема ништо (па си мислам од незнаење за такви навлаки или неможност да се купат). А побогатите имаат поубав можеби нов кревет, пари, пристап до интернет, можност да купат непропустлива навлака или ете пелени.
    Посиромашен од толку насобрани проблеми нема многу да се замара што детето моча во гаќи и ќе тргне по бајачки или некои тревки, за случајов што го знам мајката даваше лушпи од јајца од кокошка (нз дали прво варени или не) на машко дете за да се затворело таму нешто и да не моча во гаќи, исто така креветот немаше заштита, и мајката велеше дека мочката од дете е само вода, ништо страшно, не била како кај возрасен човек.
    Објаснувањево ми е хаос и секако не мора да значи, ама почесто така е, побогат, посовремен човек би се обратил на доктор и веднаш би посочил и би нашол начин да се заштити и креветот.
    Немав намера никого да навредам и мојот коментар сепак беше непотребен ама ете веќе сум искоментирала иако немало потреба. Само сакав да кажам дека ги сфаќам ако се од посиромашно семејство, не би се карала или замерила, би ги примила пак под услов да е посетен матичен, пелени и/или непропустливи навлаки (ама и навлаката секој ден ли ќе се пере), најдобро е пелени, ако не нашле решение Мк за проблемот нека одат со нивна помош тука приватно на доктор сигурно ќе го решат проблемот. И се надевам постои машина што длабински чисти посебно ако се нови креветите, сепак некој се мачел да заработи за да ги купи и во случајов со бебе на пат би сакала се да е чисто дома.

На mal.ecka и Honny им се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Има некоја овде што е од поплавените делови?Како сте да прашам?

3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Мислењево треба да стои како пример за тоа како не треба да се дискутира. Божесвашта (facepalm)

На mamaJana, JoyJoy, monik55 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Мокрењето до подоцни години е честопати поврзано со физичката и психолошка состојба на детето а во никој случај со економската состојба на семејството. Во кратки црти:
    Screenshot_20210717-193116_Chrome.jpg

На Lianna Anna и JoyJoy им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Да. Јас не реков дека мокрењето е поврзано со економската состојба туку немарноста да се стави непропустлива навлака, пелени и да се мисли дека тоа не е ништо страшно е поврзано со економската состојба.

На kukla21, mal.ecka, Honny и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    32.379
    Се надеавам дека никој од вас не е директно погоден од поплавите. Ве гушкам сите чувајте се.

На Broken♡, Lianna Anna, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.541
    Сакам да ве прашам нешто дали иѓа некој искуство со вадење на бг пасош на дете, дали можам сама да извадам на детето бг во бугарија со полномоштво од маж ми? Тој ќе биде секако во мк со мене ама јас да одам сама во бг со негово полномоштво?

8. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Здраво и од мене, доколку некој има искуство со Beschäftigungverbot, односно ослободување од работа во време на бременост. Јас добив ослободување од работодавачот, затоа што работата не е соодветна за трудници. Дали со овај документ треба да се пријавам во здравсеното осигурување?

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Не треба ништо да правиш.

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    16.849
    Откако ќе приложиш потврда дека си бремена и ќе ти биде издаден Beschäftigungverbot документите ќе ти стигнат по пошта, откако ќе ги добиеш треба да ги проследиш во здраственота осигурителна компанија. Јас по меил им ги пратив на АОК ама можеш и термин да си направиш.

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Зошто треба да се пратат на АОК? Тоа е обврска на работодавецот.

12. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    16.849
    509BC5CD-C3B3-45CC-97DE-AB831D559F90.jpeg Еве мене во самиот документ (Beschäftigungverbot) ми пишуваше дека треба да ги известам. А и не е на штета да им прати една слика по меил или копија по пошта, сигурно си е сигурно :)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. strangewoman

strangewoman Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    391
    Јас буквално ништо не направив. Работодавецот си среди се. Јас само секој месец си ги чекам парите да ми легнат на сметка :$ Сепак за секој случај прочитај во документот случајно да не е наведено дека треба сама да се пријавиш.

14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Мајки колку време сте чекале да излезе бг пасош во амбасада? Ние ја сликавме малата на почетокот на јуни и еве уште чекаме, рекоа дека ќе ни се јават. Не знам дали да ѕвонам или пишам меил за да прашам.

15. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Лани маж ми вадеше во Фарнкфурт, чекавме 2 месеци.
    На страната кај што се закажуваат термини има опција да се провери дали е готов.

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Девојки има ли некоја корисник на IPTV?

17. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Користиме ние
    Хуго иптв

18. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Тоа го имаат моите во Мкд. Сакам да земам за во Германија ама не ми е јасно дали е дозволено или може да се користи ама под други услови. Вие го плативте само уредот или плаќате и месечно нешто?

19. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Дечки била некоја во outlet Metzingen?
    Се ислам дали ни се исплати да одиме, не ми е баш близу. Ако била некоја нека пише како е со избор и со цени посебно за деца. Или ќе си прошетаме до некој поголем град поблизу што ни е :)

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    ❗️важна информација за жителите на Леверкузен! Да се затворат прозорите и вратите и да се остане дома, имало некаква несреќа во фабрика…

Го прочитавте ова? Ако живее некој таму…

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.