Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Broken♡

Broken♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    529
    Kerka mi e 2 ipol godinki i odi vo gradinka. Germanski ne znam mnogu, znam zborovi i mozam da razberam po nesto koga slusam nekoj koga zboruva. So vospituvackite vo gradinka komunicirame na angliski. Denes koga ja zemav kerka mi od gradinka razgovarav so edna od vospituvackite i mi rece deka kerka mi ima piteskotii vo gradinka zosto ne razbira decata sto i zboruvaat ili tie sto i zboruvaat. Moeto prasanje e od kade treba da pocnam za da ja naucam kerkickata germanski za da moze da komunicira so decata i vospituvackite vo gradinkata?

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    37.124
    Најважно е колку време оди ќерка ти во градинка?

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Во Германија сме и ние
    70 евра годишно кошта
    Никаков уред не ни треба само апликација спушташ на тв и преку апликацијата си гледаш
    Легално е колку сме запознаени

Трпение треба
    За неколку месеци ќе го совлада јазикот
    И никако не обидувај се да и зборуваш или објаснуваш на Германски
    Ќе научи погрешно и потоа ќе следат други потешкотии

На Herrera и Ava.84 им се допаѓа ова.
  4. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Синко почна крај на Март во градинка со паузи заради карантин па болен дали оди два - три месеци. На почетокот супер беше. После еден карантин од две - три недели почна да плаче и да несака да оди. Во тој период на два пати имаше буткано други деца моја и претпоставка на воспитачките беше дека не знае како да каже дека сака да си игра со нив па оди на тој начин. И самиот ми потврди дека не ги разбира децата и затоа не сака да оди. Периодот траеше еден месец од прилика, сега е супер. И дома кога си игра сам претежно на германски си збори сам.
    Јас го учам само основно како да праша да си играат заедно, да каже дека се гладен или жеден. Од останато му пуштам дома цртани на германски и некогаш читаме книги на германски пред спиење. Инаку и педијатарот сам ни рече родителите секој на свој јазик, германски ќе научи во градинка. И многу брзо учат не се секирај ќе научи само треба време :)

На Mari*, Ava.84 и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  5. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Исто како што би ја стимулирала во говор на мајчин јазик. На пример, читај и на германски лесни и едноставни книги за деца со кратки реченици. Пуштај и германски песнички, одбрани цртани и/или бајки, покажувај и ги боите. Картички со слика, каде што е напишан зборот со член, на пример die Katze. (За тебе да ти е полесно, пошо рече слабо го знаеш јазикот, иначе не мора да е напишано) На било која тема картичките како природа, градинка, игралиште итн. Практично покажувај што правиш, додека зборуваш, кратка реченица. На пример Ich koche. Или објаснувај што прави, du spielst. Не менувај глаголска форма, ако не си сигурна како иде. Реченици и зборови кои се најчесто опфатени во комуникација дете - дете и воспитувачка - дете во градинка, како тие на Chantal погоре. Јас би почнала со едноставни зборови и W - Fragen со краток одговор, негација и афирмација, заменски форми.

Ако не зборуваш правилно, не и зборувај, пошо ќе научи погрешно па ќе биде друг проблем. Освен можеби многу едноставни изрази и зборови или по картички, книги или некоја едноставна социјална игра за таа возраст, кај шо ќе читаш. Логиката, а и праксата вели дека го учат јазикот од надворешната средина како градинка/училиште и после го зборуваат подобро од родителите. Советот од педијатар е еден човек - еден јазик, секој својот. Значи дома мајчин, надвор вториот. Малку им е потешко на почетокот, ама многу брзо влегуваат во форма.

На Mari*, Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  6. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Доколку ти е за спортска облека истото па дури и подобро ќе го најдеш во други спортски продавници. А за друга облека, да имаш доста избор а за цената се знае колку се марките.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.219
    Допаѓања:
    15.843
    Значи многу се изнервирав. Одам денес да ја земам малата од градинка, ја плеснале во мокар и ладен песок само на тенки хеланки. Не оди уште и така си седеше жално, кога ја земав беше цела мокра и ладна. И преговорив на воспитачката, демек имало постелено едно како постилка, ама она лазејки не останала да седи на неа. Не знам дали и на кој да се жалам. И онака едвај се опоравуваме со антибиотици и лекови, уште тоа фали. Нив уво не ги боли.:swear:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Ништо не му е на детето, уште колку ќе биде на ладно:).А од ладно и мокро не се разболуваат, од вируси се разболуваат.Немаш на кој да се пожалиш, така ги чуваат сите деца, за подобро се знае мајката да си ги чува.Ќе отрпниш кога ќе порасне:lol:.

На mKdevojce, Mari*, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    37.124
    Не сакав да коментирам за да не те изнервирам уште повеќе ама кога веќе Ава прокоментира и јас мислам исто како Ава. Така децата стануваат посилни, а плус и памперс имало штом не е проодено. Зимно време кога сум ја земала како мразулец била, кога ќе се погодев да ја земам на ужина на промаја јадат не ми беше сеедно ама знаев имунитет ќе стекне, колку пати кога беше ладно и врнеше одев дури во 17 да ја земам мислев и онака врне па да си игра во градинка не можеме надвор и кога ќе отидев ги гледам во двор се чудев, со опрема ама секогаш некое без капа.
    Кога имаат термин за шетање во шума, а се погоди да врне, не го одложуваат.
    Кога беше ептен мала во крипе, беше топло ама дуваше мн ладен ветер, и одам да ја земам сите по памперси само и се шлапаат во водата во дворот што е исто се чудев.
    Или ладно време иако лето и бебиња по памперси во фонтанине низ град што се ми беше и ден денес ми е за чудење ама сепак и јас правам се исто.

На mKdevojce, Mari*, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Облаче☁️

Облаче☁️ Активен член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    20
    Здраво девојки.
    Би сакала да ве прашам дали забележувате разлика помеѓу нашиве деца и германскиве деца. Колку се некако смирени, послушни, тивки. Моето е од 13 месеци во градинка ама според мене многу е поразличен од нив. Многу е погласен, понемирен од нив. Секогаш се обидувам со смирен тон да му објаснам ама не разбира си тера по негово како што си наумил . Кога треба да си одиме од игралиште овие ке им речат си одиме и одма ги разбираат кај мене е со плачење со тегнење и викање. Се прашувам некогаш каде грешам или едноставно е менталитет и не може да биде никогаш како нив.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.823
    Допаѓања:
    186.163
    Гени се тоа, револуционерски, нема бегање:lol:.
    Сепак, ако е за утеха, во МК моево е најпослушното дете што го виделе. Така ми рекоа. А јас знам дека е ,,најтабиетлија,, овде. Ќе има удел и системот, не му се секирај, таман ќе биде детето. :)

На Mari* и Ava.84 им се допаѓа ова.
  12. Облаче☁️

Облаче☁️ Активен член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    20
    До гените е валјда. Само малку се фрустрирам кога ке видам некоја германка со три си шета спокојно и не повишува никаков тон а јас со едно се тегнам се влечам по улица. Па му текнува да лази или да си прилегне на тротоар. Јас се нервирам тој ми се смее згора на се . Офф ајде ќе порасне ќе научи нешто од нив си се тешам.

На Шеќерно и Ava.84 им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Deneska po 4 casa vo gradinka mi se javija da go zemam ne bil dobar neraspolozen bil sakal celo vreme kaj vospitackata ne sakal da igra i ne sakal da jade.Otidov go zedov doma sosema e normalen nisto ne ucinuva deka e nesto bolen i slicno.Koga otidov da go zemam od vospitackite negovi koi se 4 na broj samo 1 imase drugute ne bea na rabota .I uste edna sitacija koga vlwgov jas toj igrase vo kujnata i se smesse i taa mi veli gledaj sega se smee prethodno demek tazen nevesel.Dali toa mene me majtapi dali ste imale alicna situacija go proveruvam tt meram ae e nomalno luge.

14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Ехе колку пати.Баш во крипе, се нешто и беше на големата.Сега во оваа група ем помалку воспитачки ем помалку ме викат.Ама прашуваат може ли митагскинд или да остане дома.Инаку до 2 години на 2-3 недели те плакала, те стомак ја болело, те топла била , дома се е во ред.Па јас утре пак им ја носев.На кој можат на тие прават.Финти им се тоа кога има премалку персонал.

@Biljarkata мојата па тука е мирна во мк како од ланец пуштена.Сите ги гушкаше , леле мајко.На гости кога одевме кај сите разгледуваше по другите соби, ау бруки бевме:tmi:.Ама изненадени сите беа дека збори македонски :muscle:.

На Lianna Anna, SanelaS, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Taka i si mislev fala svake

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    37.124
    Не ми се случило за џабе да се јават. Еднаш ја однесов цела исфрлена ама тоа беше после некој вирус ли се исфрлале од горе надоле или обратно заборавив како беше и ми рекоа мора да ја земам и педијатарот да каже да потврди што е да не се сипаници, и јас реков ќе ја однесам одма и дали може да ја вратам ако рече дека не се сипаници, ми рекоа да, и ја вратив за саат време в градинка, јас на работа.
    Мојава таква била пред да се разболува. Ако се разболи за неколку дена во право биле, ако не лажат.
    Дете се зема од градинка само ако е болно колку што знам.
    Утре обавезно нагласи им дека на детето ништо не му било.
    Уствари мене тагесмутерот така ме мафташе, не е добро повратило, го земам скроз нормално си беше дете цело време.

@Облаче☁️ Јас истото го прашав кога се доселивме. Не знам точно до што е ама најверојатно и редот и дисциплината имаат голем удел, се знае 9 појадок 12 ручек 17 вечера, после 20 не се излегува надвор, кај и да се свртиш ред и дисциплина, од пораѓај излегува неистрауматизирана мајка, а со тоа и среќно бебе, околината не се меша, мајката и бебето успеваат да се приврзат подобро уште од сам почеток… Кај нас ако живее член плус повеќе од мајката и таткото веднаш знаеш дека детето нема ред да има и ќе се влече по тротоари кога родителите немаат можност самите да го воспитаат детето и да му се посветат, да се стекне доверба.
    И не дека нема и германски деца како од џунгла излезени ама повеќето се ок и се стекнува впечаток како сите да се ок.

Последна измена: 2 август 2021
    На Lianna Anna, Ava.84 и SanelaS им се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Ова за тротоарите не е точно, ние сами живееме 3год пред да се роди големата, па пак се фрла по тротоари.Тоа сеуште трае:doh:.Ама сепак мислам до редот и дисциплината ќе да е.Големата е навикната нон стоп штом сме надвор да мели нешто(да јаде), па затоа не јаде дома како што треба. Штом не јаде и се јаде и по цел ден писка и плака.Кога ќе ја прашам што и е,само кажува гладна сум или ми се спие.Ама не сака ниту да јаде ниту да спие(facepalm). Исто до воспитувањето е проблемот.Ние ако децата не не слушаат се дереме , му се закануваме ова ќе ти направам она ќе ти направам, некој ги плескаат децата ... А германците не се дерат и не викаат туку мирно и сталожено разговаараат.Има и исклучоци де.Они кога се лути не викаат,а ние се ќе испокршиме по дома, демек силни.А уствали сме слаби , незрели личности.Затоа нашите деца се поагресивни, погласни и се по.Исто како и на др.националности што се јужно:emo:.Ете така направив експертска анализа :whew::rofl::rofl:.*
    *самонареченексперт;)

За оваа тема мислам @Lianna Anna како убав одговор може да даде што само ќе и се чудиме колку е интелегентна:inlove:, а бога ми има и искуство од 3 деца:).

На KidA, MaMana, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.823
    Допаѓања:
    186.163
    И ние сами живееме и не се фрламе по тротоари:smirk:.
    Сепак мислам еден странски родител, во случајов татко, би направил разлика:lol:. Да си знаете за другпат:!: :D
    Ко бев помлада мислев странски татко е потребен, ради дисциплина и генетски диверзититет(facepalm). Сега, после искуството на одмор, кајшто Ханс од СевернаГерманија врескаше и играше криенка со дете во 6 сабајле:o , мислам таман ни е вака, по балкански:yawn:.

На Lianna Anna, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Таа рече дека живеењето во заедница е причина за фрлање по тротоари.Па јас пишав што пишав.
    Инаку и ние имаме Комшии што се дерат и трескат во 5 сабајле во ходник.Германци :).

На Lianna Anna, gjoker4e, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.823
    Допаѓања:
    186.163
    Страшно(lalala). Јас пред 7 не станувам ни во работен ден, за на одмор ич муабет не праам |-)
    Ќе пораснат бе деците, ќе бидат супер умни:nod:. Се со време си иде:mm:.

На Lianna Anna, gjoker4e, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.