Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    998
    Допаѓања:
    2.291
    Леле фала ти, искрено овој момент го изоставив:doh: да, верувам дека не е воопшто убаво за детето, додека се прилагоди на едно место па да треба на друго.
    Ништо имам уште некој месец време, ќе се јавам во оваа кај што сакаме да ми кажат отворено како стојат работите за да знаеме како да постапиме

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.363
    8CF0F10F-8D1E-4EAA-A8C7-87450B1FADA8.png Лидл
    Нешто што треба да го има секое дете

3. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    7.258
    Што е ова? Да го нарачам одма да ми го донесе сестра ми :lol:

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.363
    Најдобро на јутјуб пиши tip toi stift и/или tip toi bücher
    Ова функционира со посебни книги, ги чита книгите, пее песнички, објаснува што е што во книгата, има и игри
    После докупуваш само најразлични книги
    Ама на германски ќе е уствари

5. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    7.258
    90% од играчките на ќере се на германски, тетка носи, малово повторува а јас ни еден збор не разбирам..
    Ќе почека за вакво, малечка е.

6. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    Мајки со синко ќе патуваме кај сопругот во Де, тој е со еу пасош и сега што документ.ни требаат да понесеме од мк за таму. Планираме да останиме да живееме таму. Па затоа нз што документи ми требаат за документи . Ви благодарам

7. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    КАКО СЕ НАОЃААТ.ТИЕ АГЕНЦИИ, КАКО МОЖАМ ДА ГИ НАЈДАМ НА НЕТ?

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.363
    Во моментов ми текнува само на Wohnbau, ќе побарам на нет да видам др како се викаат, пишав Wohnbau Berlin па гледам ја има и таму, ти пиши Wohnbau на гугл и твојот град. Под агенцијава гледам пишува Wohnungsunternehmen па пиши и така и твојот град на гугл.

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.363
    Ако не грешам прашањево три пати ти го имам одговорено. :D
    Интернационални изводи
    Интернационална венчаница
    Картон за вакцини за дете
    Картон за вакцини за вас
    Важечки пасоши по можност со подолг рок, мислам ако ви истекува набрзо, а може да се извади нов подобро уште сега нов да извадите
    Здравствено осигурување некои викаат не мора, јас викам барем за еден месец од Мк да извадите за секој случај
    Ако заборавам нешто се викам некој ќе ме дополни ама никој не ме дополнува па најверојатно тоа е тоа

На mira.mira и mamaJana им се допаѓа ова.
  10. cloud

cloud Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    1.868
    @gjoker4e и јас имам едно прашање. :)
    Исто и јас со сопругот ќе одиме за Германија сега за прв пат, тој е со бг пасош а јас со мк. Ми е кажано дека со земањето на третата негова плата тој ќе може да поднесе документи за мене за виза. Меѓутоа ако е така јас во меѓувреме ќе треба да се вратам тука дека нели ми е дозволен престој само 3 месеци со мк пасош, а со ситуацијава со коронава страв ми е после дали ќе можам да се вратам пак таму.
    Прашањето ми е дали мора да чекаме да поминат 3 месеци, да земе трета плата за да може да ме пријави за виза или има друг начин да ме пријави побрзо додека јас сум се уште таму?
    Ти благодарам однапред. :)

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.363
    Општо правилото е со три платни листи ама ние имавме среќа успеавме со ниедна.
    Вака би те советувала да отидеш еден месец после него, откако ќе му легне прва плата, за два месеци од вашето одење ќе има три платни листи, а ти ќе имаш уште еден месец престој ама секако откако ќе поднесете за спојување на семејство не мора да се враќаш, седиш иако ти поминале тие три месеци и чекаш виза.
    Ако мора со три, а додека добие три платни листи тебе ти поминат 90 дена, тогаш да мора да се вратите. Не знам дали треба само да направите влез излез или колку треба да останете во Мк за пак да дојдете тука, можеби си знаеш ти.
    Сепак не губи надеж.
    Кога ќе дојдете веднаш одете во општина и прашајте што се ви е потребно, ако речат три замолете за помалку, измислете нешто, пробајте кај друг вработен, кажете дека некој се споил само со една платна листа, можеби ќе успеете, нека праша на работа дали може да му ја дадат третата платна листа пред да му пуштат плата па така во последен момент ќе аплицирате и ќе може да останете да чекате.

На KittyCat:), mira.mira, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. cloud

cloud Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    1.868
    Првиот план беше таков, јас да одам по еден месец. Но човекот што му помогна за работата му препорача да одам и јас со него поради состојбава со коронава во случај да се затворат границиве па да не можам да заминам покасно. Затоа се одлучивме да одиме заедно сега. Се надевам ќе најдеме начин и ќе успее нешто од ова што ми пиша.
    Ти благодарам многу за одговорот. :)

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.363
    И јас би отишла заедно. Идеално е да се затворат и да не мораш назад. :D
    Таман и коронава ќе ја спомнете во општина ете не ми текна тоа.

На Ava.84, cloud и Biljarkata им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.753
    А што нема термини во општина што да прават?:P

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    I neznam.dali e vo drugite gradovi taka ama kaj nas otkako pocna ova so koronava premnogu se bavni vo centarot za stranci za se nesto se ceka dolgo vreme.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.363
    Кај нас се уште се си е брзо, можеби дека помал град нели, па зависи кај одат, мислам дека не кажа во кој град.
    Ние кога се спојувавме без термин беше, одиш земаш број и чекаш односно влегуваш за неколку минути.

На SanelaS и Ava.84 им се допаѓа ова.
  17. cloud

cloud Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    1.868
    Во Минхен ќе бидеме. :|
    Ќе пробаме сега со некој од методиве што ми кажа :), па ако не може никако, ако нема друго решение ќе се вратам тука.
    Ти благодарам уште еднаш.:)

18. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Јас мислам дека имаш право да седиш и повеќе од три месеца додека да ти излезе визата. На мене ми излезе за помалку од три месеци но никој не ми кажа дека треба да си одам во Мк и од таму да чекам додека е готова. Напротив, мислам дрка треба таму да бидеш.

На cloud му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.363
    Откако ќе аплицира за виза смее да седи повеќе од три месеци и треба да седи и да ја чека визата бидејќи треба лично да ја подигне.
    Ако не успеат да аплицираат за виза пред истекот на тие 90 дена тогаш мора да се врати Мк.
    Вие значи сте аплицирале пред истекот на тие 90 дена и во тој случај не треба да се враќате во Мк и треба да седите во Германија се додека не ја подигнете визата.
    89тиот ден ако аплицираат за виза (поддадат документи во општина) не треба да се враќаат Мк
    За 90тиот ден не сум сигурна :)

На Ava.84, Chantal, mKdevojce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    Мајки на потврдите од социјално дека не земаме овде во Мк детски додаток кои дати треба да стојат, од како сопругот е таму до нашето одење или од како е таму па се до добивањето наши докум.таму не мине јасно тоа доколку некој знае.