Јас прв пат слушам за таква потврда ама најдобро е да стои датум од раѓање до пред денот кога тргнувате, така нема да има преостанат период кој ви го побарале. За најточно треба сопругот да праша во општината, да се јави или по мејл или лично.
Vo potvrdata treba da stoi deka deteto ne zemalo nikakov dodatok od kako e rodeno, osven onaa ednokratna pomos sto ja dava drzavata od 5000.
Девојки Ако двајцата родители добијат работна дозвола и дојдат Германија заедно со бебе кога ќе вадат офентал можи да се извади и за бебето таму офентал и да има регуларен престој или мора некаква виза да се вади и за незе уште од Македонија ? И ако треба која е ? Фала ви незнам колку пати имам поставено прашање ама морам ....
Мајки за семејство со едно мало дете 3г.(жена,маж и детето) колку квадратура најмалку може да има станот за добивање документи?
Мислам дека е различно секаде ама отприлика 60 квадрати. Најдобро е да прашате во општината каде што ќе се спојувате.
Јасно упатуваме на тоа дека СЕКОЈ државјанин на Република Северна Македонија, т.е. ИСТО ТАКА И ДЕЦАТА, мора да поседува виза, ако сака да престојува повеќе од 90 дена во едно полугодие во Германија. ^Ова го пишува на страната на Германската амбасада во Скопје. Пишува дека и за децата треба посебен термин и треба да се лично присутни. Кога аплициравте за виза бебето се уште не беше родено?
Znae nekoj kade mozam da se obratam za mojot problem rabotev vo firma 7 meseci, dadov otkaz ama ne mi go platija odmorot,sekoj mesec po den ipol imav odmor, taka i pisuva vo dogovorot,vkupno 10ipol dena odmor? Se javuvav i vo firmata, celo vreme pocekaj se ke se sredi, a ne se malce pari.
Најдобро да прашаш директно, да се јавиш или по мејл зависи како функционираат. Јас од ова што го прочитав сега утрински на страната сфатив дека треба виза за приклучување на семејство за деца до 16 години.
Прво осигурај се 100% дека имаш одмор кој треба да ти го платат после адвокат. Газдата каков ти беше балканец?
Turcin Se dogovorivme toa sto go izrabotiv vo juni da mi go puste vo juli, a odmorot ds mi go plate vo avgust. Isto pisuva i vo dogovorot imam den ipol od sekoj mesec. Jas se javuvav vo firmata ama celo vreme pocekaj ke ti se javam,dobro ke ja sredime rabotata itn.
Нека не те мотаат, реагирај побрзо. Јави се во arbeitsgericht, ќе те советуваат како понатаму. Мислам дека прво писмено треба да ја известиш фирмата, уствари барање со фрист, (на пример 2 недели) да ти се исплатат деновите. И ако после овој рок не ги добиеш, дека ќе идеш преку AG или тужба преку адвокат. Ако идеш преку arbeitsgericht мислам дека имаш опција за без пари.
За да добиеме док.од сопругот кој е со еу пасош дали станот треба да биде на негово име или може на друго само да има доволно квадратура.