Пред 8 години кога јас вадев виза мм беше пријавен во стан кај вујко му и немаше проблем.Ниту квадратура прашаа ниту зошто сме во стан со вујко му.Мислам нема да имате проблем.
Dali nekoj patuval brzo so sertifikat od Mk za prelezan Covid? Vo Mk sum momentalno pa me interesira za vrakjanje dali bi imala problem. Imam i edna doza fajzer primena vo De.
Треба да се регистрираш на странава пред патување: https://www.einreiseanmeldung.de/#/ Таму да дадеш информации дека си прележана и/или вакцинирана, односно информации за сертификатот. Некоја потврда треба да носиш со себе, каква не знам. Веројатно по регистрација праќаат нешто. Кога треба да патуваш иначе? Лично искуство немам, а и мене ми требаат информации во врска со ова. Ај нека се пријави некој ако патувал скоро. Споделете со другарките.
Ke patuvam nareden petok, a za registracijava znam samo sigurno ima nekade da se prikaci sertifikatot se nadevam deka ke go priznaat. Jas ke ja nosam isprintana sekako i edna vakcina vo zolto kartonce. Ke pisam kako ke pominam
Ќе ве апдејтувам јас. Утре летам за Мк и се враќам одма во недела назад. Задолжително е пријавување и прикачување на еден од бараните документи за вакцинација или прележан Ковид. Како се ќе биде, ќе ви пишам откако ќе се вратам.
Сертификатот за прележаност од Мк треба да е преведен на германски и така би важел. И тоа 6 месеци од ден на тестирање, а не од ден на оздравување мене не ми го прифатија дека ми истекува валидноста од тестирање позитивна, а што бев 20 дена потоа болна нема врска! Туку ме интересира, вие кои се вакцимиравте во Гер, а сте прележале, проверувавте антитела пред вакцина или право боцкаат?
Штом сопругот ви е со ЕУ пасош , не ви бараат договор од стан или квадратура. Ви бараат само пријава на адреса.
Има ли мамички шѕо се наоѓаат накај Карлафелд / Дацхау ? Моментално со сопругот и ќерќичката сме кај едни роднини ,но бараме стан во овие два града. Ако некоја нешто знае , ако сака да ми пише . Благодарам
Ми нарачаа цигари, па да прашам колку смеам преку граница по човек? Непушач па немам поима колку е дозволено.
Ako minete niz Ungarska granica samo 2 kutii cigari,niz slovenija mozes 1 steka,ama ne ti preporacuvam sekade pravaa kontroli.
Еве апдејт од мене. Вчера летав со Wizzair и се што ви треба за возрасни е или доказ за вакцинација или негативен тест или доказ за прележан Ковид и обавезно пријавување преку Einreiseanmeldung. За деца до 12 години е само пријавување, не е потребен негативен тест. Децата без исклучок одат 5 дена во карантин и кај нив карантинот завршува автоматски после 5от ден. За вас што сте вакцинирани или прележани, завршува во моментот кога ќе го аплоудирате доказот после пријавување на Einreiseanmeldung. Како што е напишано на страната на Bundesregierung, се функционира така.
Во Скопје на аеродром, и покрај 2 дози вакцина (пр.Фајзер) бараат и негативен тест дополнително, така?
Не, не треба и негативен тест. Или или е. За додуша во Скопје, односно Македонија, владеат некои чудни правила, ама тоа е. Не знам врз основ на што им се донесени како заклучоци и мерки. Таму и со една доза имате исти права како овде да кажеме ако сте целосно вакцинирани, после 2 дози да се поминати 2 недели. А од друга страна за прележани оставаат простор од само 45 дена... Истите правила важат дури и да сакате да влезете на аеродром, со тоа што и брзите тестови се прифаќаат.( до 24 часа).
Еднаш кога побарав потврда ми го пратија истото решение за карантин што го добив после позитивниот тест. Читав по групите дека или тоа или позитивниот тест може да се смета за доказ.
Ај нека ми пише некој што се пријавувал на https://www.einreiseanmeldung.de/#/, не сум сигурна да не грешам нешто?
Здраво, Има ли некоја од вас искуство со Мини џоб за време породилно и елтернгелд. Се намалува и одзема ли нешто од породилното ако работиш?
Кoга поднесуваш за елтернгелд имаш елтернгелд базис и елтернгел плус.При елтернгелд плус можеш да работиш до 30 саати неделно.