Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.183
    Допаѓања:
    15.516
    Проблемот е што не ми се јавија. Таа останува само два часа и вчера цело време плачела а тие како да не им е гајле.
    И тука се јавуваат за најмала ситница. Минатата недела ми се јавија да отидам да ја земам оти имала темп. 38.1. Одам јас, мери пред мене топломерот покажува 35 со нешто(facepalm). Они земале од тие најобични за во уво што се, со коишто и десетпати да мериш различна вредност покажуваат.

Ја носам дома, мерам темп. и ми покажува 36.8. А штом го испратат детето дома со "температура", враќање назад минимум после два дена и само со негативен корона тест.

Зависи од воспитачките и тоа многу. Тука некако како да очекуваат детето само од себе да се прилагоди, без тие да се потрудат за тоа.

На Ava.84, SanelaS и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.189
    Допаѓања:
    6.079
    od moeto iskustvo da ti kazam mora malku i zabi da im pokazes kolku te gledaat deka si meka i popustliva tolku povekw ke te vlecat za se i sesto.A vospitackite celo vreme se povrzani so glavnata na kraj sekogas neli tie izlagaat vo pravo.Za gradinkite mozam da napisam magistratura i dosega od iakuatvo nudat najlosa usluga ( sekako postojat isklucoci).

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    36.760
    Јас целосно спротивно мислење имам. Јас сум многу мирна ама во ниту еден момент ме немаат смотано (освен тагесмутерот што ја искористи мојата добрина).
    Кога има проблем секогаш победува вистината, главната секогаш ја опоменува вработената ако таа била крива, таа се извинува.
    Градинкиве ми се нешто уау, ептен ќе ми е жал кога ќе треба во школо да тргне.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.189
    Допаѓања:
    6.079
    ete imas poinakvo iskustvo taka ti se pogodile i vospitackite i gradinkata.I jas po priroda samo molcam i prekutuvam se do ova nedela naprimer. Go odnesov maliot vo gradinka po saat vreme mi zvonat zemi go kasla okej odam go zimam go nosam doma niti kasla niti mu e nisto ( a ova poveke pati se slucuva) .Jas pravec na lekar pregled izvestaj i vo opstina so slucajot, za nepolni 2 saati mi se javija od gradinka ao izvinuvanje na izbrzanosta tie mislele bolen bil.A toj den samo toj bese od grupata vo gradinka a 3 vospitacki znaci sakale samo da se oslobodat od nego.

На mira.mira, Ava.84, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    8.717
    Овие па ептен, ама друг пат така речи им сега неможам на работа сум после ќе го носам на лекар и ако е потребно утре нема да дојде.
    На пример јас го пуштив во понеделникот иако знаев дека поткашлува ама не нешто многу. Кога го земал мм му рекле многу кашла не го носете утре ( ама не се јавија да го земеме иако знаат дека не работам). Дома пак дали два пати се накашла до вечерта. Другиот ден кога излеговме на игралиште почна да кашла повеќе од трчањето, што значи стварно кашлал таму ама не се јавија за да го земеме истиот ден.

На Ava.84, mal.ecka и SanelaS им се допаѓа ова.
  6. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.183
    Допаѓања:
    15.516
    Денеска и реков, ако плаче пак како вчера ве молам да ми се јавете, ќе дојдам да ја земам. И велам, вчера цел ден и беше гласот зарипнат и немаше сила да збори, два часа плачење е премногу за мало дете. Ми рече, абе ќе пробаме, ова, она. Ама велам, ако ништо не успева ве молам да се јавите. На крај рече, во ред.

Не ми се јави. Кога отидов да ја земам беше фина, префина. Као демек, денес беше фифти фифти, на почеток плачеше, се мислев да ви се јавам но оставив уште малку, па после беше подобра.

За во понеделник и се спремам на главната да ја зачешам. Едноставно веќе почнав да се чувствувам дека прават будала од мене. Си тераат како што ним им одговара само а битно уште пред први си ги повлекуваат сите пари. (wtf)

@gjoker4e сте имале среќа. Не ви се погодила некоја како нашата градинка. А дека сите се совршени, далеку од тоа.

На mal.ecka, Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  7. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.781
    Допаѓања:
    53.266
    Хало:D
    Јас дојдов тука за совееет:)
    Имаме шанса за Германија, сестра ми стана шефица во угостителски објект.
    Одма може да не повлече..
    Но, страв ми е како со мали деца? И јас и мм досега немаме работено никаква работа освен во Ит секторот. Знам може и од таму, но дур се снајдеме ехее..
    Иначе искрено сакам да си одиме највеќе заради децата. Тука не сакам да ги растам.. сакам да имаат утре некаква сигурност, здравство а не како тука.. да не почнувам подобро.
    Тука ништо не ми фали, си имаме убави работи свој дом никакви кредити ништо, само сакам поубав живот за нас и децата.
    Што мислите? Дали да почнувам на курсеви? Дали би се снашле таму со две мали деца? Да таму се сестра ми зет ми наскоро брат ми.. Сите ни отидоа:(
    Кај отидов на одмор со сестра ми, ептен ме убеди за горе:sweat:

На happygirl, Mnik, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.358
    Допаѓања:
    182.386
    2-3 збора.
    Бјежи и
    :D

На RAK91, happygirl, Mnik и 9 други им се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.189
    Допаѓања:
    6.079
    Spremaj se i ne mu ja misli stom veke nekogo imas uste podobro.

На Mnik, mssuniquee и Chantal им се допаѓа ова.
  10. Vortex baby

Vortex baby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    5
    Zdravo na site,imam 3 mesechno bebe,rodeno vo Germanija,no ne sum sigurna dali ja primi BSG vakcinata,bidejki vo spisokot na vakcini- ja nema.Dali Vashite bebinja rodeno ovde,ja imaat primeno ili moze i podocna?

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.189
    Допаѓања:
    6.079
    vakcinata ne e vo kalendarot za imunizacija

На Ava.84 и Vortex baby им се допаѓа ова.
  12. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Во Германија не ја ставаат таа вакцина бидејќи ја сметаат туберколозата за искоренета.

На Vortex baby и Biljarkata им се допаѓа ова.
  13. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    Мајки кога ги запишавте вашите деца во градинка одкако ќе добијат док.за престој или може одма кога ќе го пријават на адреса бидејќи и така се чека...

14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    33.836
    Што порано тоа подобро, секако за престој не прашуваат.Јас бев трудна 5-6 месец кога ја пријавив првата ќерка.За втората кога ме виде директорката со меше сама ми кажа кога да идам:).

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    36.760
    EntscheiderClub
    Може и на страната ама има и апликација
    Беше споделено во една фб група за заработка од дома
    Се прават анкети
    Ако имате лап топ, компјутер, таблет се заработува повеќе
    Јас имам само телефон и не секогаш во истиот момент можам да ја потполнам анкетата па претходниот месец заработив цели 11 евра :lol:
    На мејл стига известување за анкетата

Второ, ако сте во АОК се порачува една тетратка и добиваш по 500 поени за у преглед, за вакцина, за контрола на забар и слично и после со поените порачуваш подарок од АОК, убави подароци има
    Ова може и да ви го кажав еднаш не се сеќавам

Ако знаете нешто што не го знам споделете :D

На Honny, mamaJana, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Duhce123

Duhce123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2019
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    282
    Zdravo.
    Za site majki vo Germanija
    Ako moze da mi kaze nekoja kade i kako baravte stan ?
    Nie sme ovde nekolku meseci , so nasata kerka kaj rodnini , no stan nemozeme da najdeme.
    Po aplikacii , po oglasi no bezuspesno.
    Nekoj sovet od vas .
    Pozdrav ❤

17. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    1.153
    Ја се заинтересирав:D
    Како се порачува таа тетратка, повеќе инфо може ли :$

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    Feminki zdravo, bi sakala dokolku nekoja od vas ima poznavanje da mi objasni. Kako odi praviloto za dobivanje na familijarna viza. Spojuvanje na semejstvo. Najmnogu me interesira kolku dolgo se ceka? Soprugot pred izvesen period dobi rabotna viza, znam samo deka treba da se ispolnuvaat nekoi uslovi za stan odnosno kvadratura, jas treba da imam osnovno poznavanje na germanski(za pocetok) toj osnovniot picetniot kurs no drugi info nemam. Ona sto najmnogu me interesira da se povtoram pak e za kolkav period odprilika dobiva viza za spojuvanje edno semejstvo?

19. Duhce123

Duhce123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2019
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    282
    Здраво ...јас како што сум информирана од пријателка и она со истиот проблем . Штом и двајцата сте со МК пасош , постапката е подолга.
    Зависи сопругот на колку време ја има добоено работната виза.
    Тој мора да дојде овде , да се вработи , договорот за работа полезнп би било да е на неопределено , да поминат 3 платни листи , да најди соодветен стан за вас , задолжително а1 мора да имате положено го бараат. Вадиш интернационални изводи , венчаница и со сите документи треба да поднесете во амбасадата во Ск за спојување кон брачниот партер.
    Колку време ќе чекате се зависи кога ќе ви закажат термин , поднесување на документи.
    Отприлика 1год.минимум.
    Незначи дека ќе е така но се чека подолго.
    Знам случаеви каде еве чекаат веќе 2год.и одговор немаат.
    Мислам дека тоа е тоа .
    Ако има уште нешто , нека ме дополни некој.
    А вам со среќа

На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    КОЈ ГРАД СТЕ, МОЖЕБИ МОЖАМ ДА ПОМОГНАМ?