Да ифеш у полиција да прашаш дали ќе преземат нешто.Оѕи јљс сум видела тука татковци како удираат деца на улица(странци) пред полна автобуска станица никој не реагираше.Или јависе во СОС kinderdorf анонимно прашај што да правиш.
Јас вадев во Мк со дебитна, од банкомат на Стопанска. Тука сум во Шпаркассе, ако тоа менува нешто, ама мислам дека е сеедно во која банка си. Прво пробав, не сакаше, влегов во банката, ми рекоа дека максимум може 500 евра на ден да се извадат и ти зимаат 5 евра провизија на секое вадење, без разлика на сумата што ќе ја извадиш.
А да кажеш прво дека повеќепати си била сведок на таквото однесување на тие лица... па ако ти речат дека мора да имаш доказ, тогаш да прашаш дали смееш да сликаш..?
Како и да е, јас мислам ако пријавиш дека нема ништо да згрешиш туку добро дело ќе направиш. Доста е само да ги викнат во полиција и да се исплашат. Тоа е најмалку што може во оваа ситуација да се добие.
Да се јавиш на полиција, би требало да дојдат и да ти земат изјава. Не мора ништо да им документираш, просто пријавуваш. Ама поарно дење, не е живото загрозувачки за по ноќе, нели. Е сега што сакаш да постигнеш не знам. Што мислиш дека ќе се случи освен евентуално да сносат родителите некаква одговорност. Ама како тоа ќе им смени нешто на децата? Јас искрено не знам што би правела, нема што да се направи да им биде подобро
@gjoker4e јас би пријавила веднаш. Јави се во полиција и кажи што се случува. Доколку функционира така како што би требало полицијата би требало да превземе мерки понатаму. Односно би требало да извести Центар за Социјална Работа па тие да почнат процедура. Би требало да го стават семејството под надзор и слично. Ако делото се повторува може и да се одземе родителско право на родителите и децата би ги сместило во систем на социјална заштита, односно би оделе во хранитеслки семејства и слично. Имај на ум дека ова е за жал постапка што ќе трае подолго време. Можно е кога ќе ги посети полиција да почнат да се прикриваат, да бидат повнимателни, а децата сепак да трпат насилство. Тоа ти не можеш да го спречиш, ама барем можеш да издејствуваш зголемен надзор.
Не, одбираш од каде сакаш да купиш од она што е понудено и во описот ти стои отприлика што можеш да добиеш и плаќаш. Си има Abholungszeit да речеме меѓу 7 и 9 навечер, и добиваш од нив спремена кеса со продукти
Здраво на сите, Ве читам ама пак сакам да си прашам. Планираме да се селиме во Германија здравје на пролет, само што кај нас случајот е обратен, јас имам бг пасош а мм не.. немаме деца.. За почеток има каде да се пријавам на адреса, знам и дека треба 3 платни листи да имам за да дојде он.. прашањето ми е, дали треба да имам стан на мое име за да дојде он или може да бидеме пријавени и на др адреса, на пр таа кај што ќе бидам ја (таму има 2ца а станот е за 5 луѓе) Како иде постапката за спојување семејство? Дали треба он во мк да поднесе во амбасадата за виза или нешто треба јас таму да поднесувам? Каде се вади интернационална венчаница? Ви благодарам многу, секое споделено искуство ќе ми значи Поздрав
Не е проблем и тој да е пријавен на иста адреса.Кај нас не беше. За друго види си во амбасадата јас одамна сум тука па не ги знљм правилата веќе.
Доколку има доволно квадратура станот не мора да е на твое име. Знам фамилија која ја пријавија комплет во стан на име на братот. Во амбасада во Мк не треба ништо да се прави, се комплет се прави овде. Интернационална венчаница се вади таму каде и обична, изводи и сл.
Штом си ти со ЕУ пасош, не ви треба Македонска амбасада. Овде се поднесуваат документите и овде може да седи се додека не му излезе визата.
Добро утро . Едно прашање до мајките чии деца одат на училиште. Сакам да ве прашам дали сте имале ситуација , детето да е болно , тест за корона негативен. Која е постапката за враќање во училиптето после боледување од неколку дена ?