Дали за нерегуларности со онлајн продавач, во мојов случај Otto, треба да се обратам во Verbraucherzentrale или на друго место? Дали можам онлајн да се обратам или морам директно таму да одам?
Да од работодавачот, а му немам ни потврда испратено ни нешто, рано е, скоро уште цел месец имам до породилно. Они сами ме пратиле пред време абе бог да чува. Не знам дали на работа треба да се јавам уште сега или кога ќе ја земам потврдата да барам да си коригираат.
Обрати се директно во Отто. Преку рукруф сервис најдобро. Отто ми е најверен пријател, до сега немало проблем.
И јас до сега не сум имала проблем, ама овој пат, еве веќе месец дена се влечеме, не знам колку пати се јавив, на секое се објаснувам, демек - ќе средат, дури и на мејл не ми одговорија, што досега ми се нема случено, некој, било кој во државава, на мејл да не ми врати и стварно ја претераа веќе. Ама се јавив денес пак, демек конечно ќе сределе...ај да видиме баш.
Не сум знаела дека и на доставувачите се дава бакшиш. Иначе да, со ДХЛ скоро секогаш сум имала добро искуство а Хермес само катастрофа. Обично не се ни замарат да дојдат до адреса, само стигне емаил дека не нашле никој дома иако ние баш тој ден од дома не сме излегле, и го остават пакетот некаде за сам да си го подигнеш.
Баш во една фб група ми излезе дека посебно сега пред Божиќ давале бакшиш, ем дека Божиќ ем дека премногу работа имаат пред празникот. И слика во влез масичка и благи работи и пишува дека се за доставувачите. Кај мене и Дхл и Хермес и добри, освен еден нов од Дхл што не сакаше три пати до горе да се качи и третиот пат се јавив и ми рекоа дека до шести кат треба тој да се качува, а ние сами ако сакаме да му помогнеме може да слеземе ама не мора ние туку тој мора до шести. Дпд само ѕвони и го остава доле пакетот и си оди. Нз дали така треба или и овој некој наш е Шала е со нашиве, овој од Дхл русин беше.
Бараат кај нас во јавниот превоз сертификат, е сега не знам дали 2г или 3г важи моментално. Инаку баш со пријателка зборував, вели на секое возење обавезно контрола од Орднунгсамт. Да, поголема присила од ова дека не ти е платено боледувањето ако не си вакциниран не постои. Што да кажам, ете една поволност за прележаните е што една доза сега за сега се добива. Прележав и не би сакала да минувам низ истиот пекол пак, а ко што гледам ако направиш повторка не ти се пишува баш добро. За Отто директно кај нив, сме имале доста недоразбирања со нив, ама преку Рукруф сервисот секогаш се решава. Дпд таква им е политиката од ко почна корона, си оставаат долу во влез и не смееш ништо да им проговориш си пишува на страната кај нив.
Вториот пат пострашно ли се минува? Туку новиот канцелар Шолц вели задолжителна вакцинација нешто. Како со меркиве што ги воведоа да имаме друг избор.
Vtoriot pat kaj poveketo e poloso. Koronata ogromna politika, kolku poveke vakcinirani tolku poveke bolnickite kreveti polni toa e momentalnata slika.
Здраво на сите Ме интересира дали има некој од вас кој што имаат свој бизнис во Германија? Било што, салон за маникир, за коса, бутик на пример. Ме интересира дали може да се успее, каков е односот на државата кон нас од други земји за започнување на сопствен бизнис, има поволности/ недостатоци. Секоја информација ќе ми биде добредојдена