Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Здраво мајки... бремена сум 4 месец и гинекологов не ми дава никакви додатни витамини за пиење (освен фолна што пијам, без јод ) вика дека нема потреба. До сега како што сум слушала секоја трудница одма во почетокот на бременоста почнуваат да пијат Фемибион или Пре мама а јас ништо :( и поради тоа ми е некако страв. Би ми бил добредојден совет што да направам , дали да си купам Фемибион да пијам или да ја послушам и да не земам ништо ?

2. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Така нешто читав, а и искрено со тешки грипални симптоми бев првиот пат, па не би сакала пак. И за детево ми е страв

Ava.84 likes this.
  3. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

И јас бев советувана дека нема потреба, па сама земав од второ тромесечие фемибион.
    Почнав прво фолна пред бременост и прво тромесечие, потоа фемибион, па појачана доза магнезиум и на крај на се' ова плус и железо заради намалено во крвта
    Фемибионот секако не оди на рецепт, приватно се зема ако на тоа мислиш

Ava.84 likes this.
  4. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Тоа размислував дали да си купам или да ја послушам и да не пијам ништо .

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ти рече ‘не пиј’ или ‘не мора да пиеш’?
    Јас би пиела. Ти сама одлучуваш за себе дали ќе пиеш или не.

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Najdobro da si kupis femibion i da si pies .

Илина Дол likes this.
  7. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Ја прашав дали треба додатно да пијам витамини (бидејќи пијам само фолна) и ми рече дека се е ок и нема потреба од додатни витамини. А мене малце ми е страв да терам бременост без никакви витамини.

8. Pebeka

Pebeka Популарен член

Со двете бремености не пиев ништо,ни фолна.Ставот на докторот беше дека штом е се во ред нема потреба,дека се е реклама,здрава исхрана и ништо повеќе, по природен пат.Јас го послушав,беше доктор пред пензија,сега новите ретко кој не дава екстра витамини.Кај мене се беше во ред, поминав супер..Одлуката е твоја,јас само го споделив моето искуство.Со лесно

Илина Дол likes this.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Еден случај лично знам, вториот пат му е поинаква сликата, вака од око изгледа полесно врви. Овде фала богу ни крвна слика праат после нит доктор те гледа, така што времето ќе покаже.
    Реинфекции многу ретко завршуваат на интензивна, барем според официјалните бројки.

Ava.84 likes this.
  10. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Мојата докторка уште одма и без да испита крв ме праша дали пијам некакви таблети, и ми рече од фемибион 0 да преминам на фемибион 1. Но кај мене е ситуацијата друга, јас имам хронична анемија.

На другарка што е 6ти месец и рекла докторката ако сака може да земе нешто но не е задолжително. После втор скрининг и даде таблети некакви против дијабетис но ништо од витамини.

Јас сега се прерачунав колку фолна внесувам преку храна и не земам редовно фемибион 1, некогаш и преку ден , некогаш фемибион 0, па феросанол, кога како.

Мене друго не ми е јасно, дали и од кога треба да се бара Hebamme? Кои се ваши искуства?

SanelaS and Илина Дол like this.
  11. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Јас немам сеуште... сега нареднава недела ке почнам да барам . Иначе мене ме советуваа дека што порано се бара тоа подобро, дури одма после првиот преглед.

kikikikirika likes this.
  12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Odma stom doznaes deka si bremena zasto se tolku mnogu deficitarni sto vo nekoi delovi ne.postoi sansa da najdes ako pocnes pokasno da baras.Ako ti e prvo bi ti preporacala da baras oti e od ogromna pomos.

13. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Прво ми е. Фала за советите одма ќе почнам да барам. Живеам во мал град кај што има три бабици, се надевам ќе се најде нешто.

14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Истото и мене ми го кажа мојата докторка. Само фолна и ништо друго посебно. После со проверките на крвта ако се види некој недостаток се додаваат некои др. таблети во мојот случај беше железо.

Илина Дол likes this.
  15. Elena878

Elena878 Истакнат член

Здраво :) Ме интересира ако сакате да споделите што направивте прво за преселба таму? Кај баравте стан? Дали за децата даваат некаков додаток? И дали учевте германски од тука и како комуницирате таму?

16. Ana.Jones

Ana.Jones Популарен член

Да се надоврзам на прашањава, доколку сака некој да сподели искуство со градинки, колку е тешко за запишување, дали се чека и колку, како се плаќа?

17. SanelaS

SanelaS Популарен член

A stan e prilicno tesko ako nemas platni listi.Jas na pocetokot imav najdeno soba vo podrum, pa potoa vo kuka ao drugi ziveev koga malku se sredivme so platni listi rabota najdovme stan baravme na net po stranite.Jazik e ubavo barem vo Makedonija da se nayci osnovnoto pa tuka da se prodolzi.Za decata po 219 evra dodatok po dete.
    Za gradinkite e prilicno twako mesto da se najde prioritet imaat onie sto se dvajca roditeli vraboteni. Cenata zavisi od pokraina, grad, selo.Mislam deka BW e najskapo eve jas za sin mi dve godini od 7 do 16 h plakam 484 evra so rucek.

Ava.84 and Ana.Jones like this.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Мм прво беше отиден 1м порано и живееше со цимер.После дојдов јас и живеев таму може 1 м.Па се преселивме во стан на братучетка на мм, која го беше откажала.Не лажеа дека на нас ќе ни го дадат.После 2 месеци во овој стан братучед на мм најде стан на негово име.Таму живеевме 2год.После си најдовме на наше име.После 1год интензивно барање.
    Учев германски во Мк, до А2.1 и после одма продолжив овде.Комуницирав на почеток англиски и сите кога ќе сакав да прашам нешто ду ју спик инглиш, ми велеа а литл, а збореа перфект.Ама не сакаа на англиски да зборат|(.
    По институции одев со вујко на мм и други роди на почетокот.Немавме интернет и одевме во интернет кафе.
    За градинка со првото ја пишав кога бев трудна 5-6м и одма ми кажаа од градинката не барајте место имате.Така ни го чуваа и то.За второто наследно е од првото се и градинка и доктори и школо.Кај првото таму и второто, третото...
    Куде нас у хауптштад
    тако звани Берлин плаќаме 43 евра градинка, сега качија некое евро.
    Инаку имаме закон еднаквост и право за секое дете па макар и цело семејство да е на Херц4 имаат право за градинка.Оваа е од пред 2 години.

SanelaS and mKdevojce like this.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

svake zaradi gradinkata bi se preselila kaj tebe mnogu evtino.

20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Ајде доаѓајте, таман ќерка ќе ми биде поблизу:inlove:.

SanelaS likes this.