Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    На повеќе места кај што важи 2г пуштаат трудници со негативен тест и мутерпас како доказ дека си трудна. Зборувам за помали продавници, во големи не сум била и незнам.

На Илина Дол му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Здраво, се ослободува целосно среден стан во Минхен-Отобрун. Станот е 2,5-собен, киријата е 1050€ kalt + Nebenkosten 170€, значи вкупно 1220€. Мебелот треба да се преземе за 2500€(има се освен телевизор и машина за перење алишта.)
    За подетални информации и за слики пишете ми во порака.

На kikikikirika и Dancewere им се допаѓа ова.
  3. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.528
    Majki nekoja skoro da ne patuvala od Germanija do Makedonija so wizzair dali moze so pcr test da se patuva ili mora i da Si vakciniran?

4. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    16.823
    Денес патувавме со брз тест

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Vo nasata gradinka po raspustot zadolzitelno 3 pati testiranje nedelno i taka nekoi novi merki sabajle ni isprati direktorkata.Pisa testovi ke moze da zememe nedelava.Kaj vas nekade veke se sproveduva ova ? Testovite lizavcinja ili obicni se ?

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.686
    Кај нас веќе некое време е задолжително. Јас потпишав во градинка да го тестираат, тестовите се лижавчиња. Јас имав потпишано и пред да биде задолжително само имав напоменато ако се спротиставува на сила да не го тестираат, ама супер прифати он.
    Пролетта го тестирав со обични тестови дома па потпишував изјава дека сум го тестирала ( ама не брцав длабоко во нос). За сега знам беше напоменато дека или ќе потпишеме да ги тестираат они или мора на пункт со потврда не само со изјава од нас.

На Ava.84 и SanelaS им се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Znaci vie ste cekor napred kaj nas sega za sega doma i so potpis i vo kolku h e naptaven pa nataka ke vidime.

На Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Kaj нас од 3ти декември ги воведоа тестовите.Ја трстирам 2 пати и давам на лист со кој тест,дата и кој ја тестирал потпис.Обичен тест.За лижавчињата кажаа од јануари ќе имало.Градинката ги дава тестовите секој петок.

На Chantal и SanelaS им се допаѓа ова.
  9. Duhce123

Duhce123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2019
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    282
    Здраво пак јас .
    Дали некој има искуство со станови преку црквата ?

10. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    109
    Мајки кога обично ги примаат децата во градинка? Го запишав моето преку порталот во 6градинки нели имаш право, па сакам да најдам работа но градинка тешко изгг .. ваши искуства, како до побрзо да го примаат има ли некој начин.

11. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Zdravo dali nekoja sega skoro od Germanija idela za Mkd ?

На Илина Дол му/ѝ се допаѓа ова.
  12. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    8.017
    Знаете ли колку се изнервирав:(. Детето пред недела недела и пол ми кажа дека некое дете од градинка му ги држало рацете зад грбот, моето пробувало да се ослободи и со предните заби забил во земјата. Плакал могу и цел ден ми кажуваше колку го болело. Е, претходната недела му посиви, па поцрна кецот се појави хематом на жлебината, а ние пак требаше да одиме за Италија. Среќа не го болеше. И кога се врстивме одма на доктор да го испитаат, докторката се мислеше за ренген. Забот е мртов од ударот, ама работата е да се следи да не се оштети забот од одоздоле и да не се појави фистула. Ме праша што како и викам во градинка се случи и ми вика аа тоа оди преку унфал касата. Е, викам во нашата градинка ретко пишуваат за вакви работи- протоколи. Се јавив да прашам за дата, ама како што мислев никаде не запишале. Се изнервирав искрено многу ми е неодговорно ова, ќе го истражеле случајот..
    Како е во ваќите градинки? Пишуваат ли протоколи кога се удрат децата силно?

Открив една многу убава мотивациона песничка за деца, ма и за воздрасни е многу убава:inlove:

Последна измена: 21 декември 2021
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    kaj nas da piauvaat moeto nwkqde vo juli padna silno so glavata na kamen me povikaa go odnesov na doktor i celo vreme bea co kontakt so mene potoa me prasaa kaj koj doktor aum bila eden izvestaj od nearekqta mi dadoa mene i kopija sluzbeno dostavija kaj doktorot.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.299
    Имавме "инцидент" и ние.
    Првен двајцата им се нацртавме во биро со мм, па однесов дете на лекар, направија извештај, па на психолог, па пријавив југендамт, па пријавив на здружението под кое де води градинката и на крај се заканив со адвокат.
    Не знам они дали би протоколирале сами некаде, ама јас каде што можеше пријавив и секоја организација на врат им ја закачив.

На mal.ecka и fairy88 им се допаѓа ова.
  15. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    8.017
    Дани се мислам да ги пријавам.
    Ама викам да не им го ставам детето во очи, оти го чуваат. А, може и голема да направиме, а секако за пола година детето ќе почне на училиште.
    Оти ова излегува последица после удар. И на интернет стои се јавува недела до недела и пол одкако ке се повредиш. Му реков на директорот да ми се јави и да ми каже која дата точно се случи и не можеше да одговори ќе истражел. Од вчера до денеска никаков одговор не добив. Прашав и одговор на еден воспитач немам појма се истражува. Не ми е јасно што сакаат да истражат, ако е уредно водена документацијата одма можат да ми кажат кога се случило. Пишуваат во книга, ќе завртат неколку листа наназат и ќе видат. Тоа е како кај мене на работа да ми тресне некој и после да го вратам во кревет и да се правам будала. Е, богами за вакви работи се одговара кривично.
    Разочарана сум искрено. Неколку пати за полесни повреди и имав спомнато зошто не документираат. Ме гледаа чудно и превртуваа очи како кој знае какви глупости им зборам.

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Сега заради коронава каква покана треба да се напише за да дојде некој? Значи се како што точно во врска со поканата?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Кај нас пишуваат мислам.Кога падна големата на глава двапати ни дадоа тетратка да потпишеме дека сме биле информирани.Исто и кога бев пред некој ден за договор за малата да потпишам ми спомна директорката за унфал касе што не сум знаела за големата дека ја имаат.
    Гушки до лепотано и побрзу да минува:hug: и без последици:!:.

Покана за што?За роденден ли?

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    За спојување на семејство. Тој што е тука треба да напише покана за да дојде другиот за да го пуштат преку граница заради короната ама нз каква покана, како треба да изгледа, што да пишува, со печат потпис ли нотар преведено? :D

19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    :rofl:(facepalm)Јас за роденден мислев , за ова не знам:|.

20. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    3.022
    Македонија од саботата мислам дека е тргната од Ризикогебит, пак провери за сигурно на einreiseanmeldung.de, можно е да не треба ништо.

За сепак да бидат сигурни, нека напишат обично образложено што и како е. Сестра ми беше туристички пред неколку недели, додека беше Мк сеуште во Ризикогебит, јас и напишав најобично "писмо", напишано на германски. Во Мк ништо не и барале. Доколку не е некоја специфична ситуација, нешто вака неа и заврши работа.

Јас таа и таа се обврзувам да го згрижам лицето тоа и тоа, ќе биде кај мене на таа и таа адеса, ќе слета тогаш и тогаш, ќе ја земе од аеродром тој и тој. Причината за посетата е таа и таа. Вакцинирана со таа и таа вакцина. Контакт број од мене и од маж ми, во случај да им требаат дополнителни информации.

Рече само и го прочитале тоа на аеродром и ја пуштиле.

Без нотари и печати :)

На Poppins, hello-kitty.90 и Ava.84 им се допаѓа ова.