Туку ај нешто поведро да пишеме на темата.Што спремате за Weihnachten за ручек?Го славете ли тукашниот Божиќ и како? @Marge Колку време си тука, wenn ich fragen darf?
Zdr na site, dali nekoja rabota online moze da se najde za germanska firma, primer da pisuvam tekstovi online, nekoja internacionalna agencija da ima potreba? Ako imate nekakvo info pisete mi vo dm
Natürlich 4 години Да се изјаснам еве прва за Weihnachten, до сега ништо посебно не сум спремала дома, само купувам секоја година поклонче за комшивката и честитам на тие што слават. Ама планирам од наредна година, некако да почнеме, поради бебе. Да ги одбележуваме и двата, додека разбере кога ние славиме, па по кој календар се водиме, па зошто, па како, подобро двата ќе ги одбележуваме Вие како го одбележувате? Баш би сакала да прочитам како сте ги усогласиле со семејството, пред се со децата празниците?
Ние на 24 ти вечерта обично доаѓа девер ми со девојката и спремам сарма, руска, кифлички и некое месо. Колачиња божиќни и тоа е. На 25 ти дојадуваме . Евентуално компири да испечам. Е годинава решивме дека нема да ги викаме гостите ( еднаш за никаков повод не не викнале па не сум луда све јас). Ама пак ќе имаме руска и кифлички, Schweinebraten. Од месото сигурно ќе има за другиот ден плус некој зеленчук ќе доспремам и тоа е. Јас едвај чекам да ни ги спојат календарите два пати Велигден, два пати Божиќ. И да прашам зимски деца има тука некој? Сакам да му направам парти за роденден, колку деца е ок да соберам во вакво време? Јас како што му ги бројам другарчињата 8-10 излегуваат.
Ние сме предавници на македонскиот род и вера. Откако дојдовме овде славиме на 24 наш Божиќ, значи паричка, посна сарма, зелник со праз и гравче . Вечерта доаѓа Д.Мраз и мистериозно го остава поклонот.Нормално добива еден поклон и од нас на 24. На 25 правам мрсно јадење со месо како што е и ред после постот што никогаш не сме го примениле. Ова ни е вака зошто на 6ти секогаш работиме и филингот не е веќе ист ништо не е украсено и затоа додека сме дома сакаме да осетиме божиќна атмосфера Обично барам некои рецепти германски да видам и направам па се спремам и готвам и на 25 и 26. Се надевам оваа година да дојде братучетка ми па да уживаме заедно.Ама таа е на работа. Инаку на 5.01 правам колачиња за дечиња и пееме на скајп по бабите и дедовците. За Н.Година фала богу што е ист ден инаку кој ќе се расправаше.Ама обавезно на сите честитам на 7.01. Во понеделникот бевме во игротека(оти конечно се чипиравме) и имаше 3-4 родендени.Па може да имаше отшрилика по толку деца.Зошто да не?Ако дозволува ситуацијата,тие секако се во градинка нон стоп заедно.Зимско ми е бебево ама ќе и правам дома роденден.
Nie sme tuka veke 8 godini, prvite 5 godini "normalno" rabotev sekogas za praznikot.Potoa bev 9 mesec bev opsednata so bebeto.i nisto ne pravev drugo.I od lani pocnavme.so podaroci kupuvanje vitkanje razmenuvanje.Na 24 ne pravime nisto posebno, a na 25 ti pripremam mrsna trpeza i ni idat luge na gosti. Seuste se integrirame ama poleka poleka pocnuvame da prezimame nekoi raboti da pravime.A posna trpeza paricka toa pravime na 6 Januari, plus minus se slavime.
Hallo zusammen сакам да прашам за Елтернцајт кога пријавувам кај работодавачот? На интернет барав, некаде пишува од почеток на Мутершутц, некаде најкасно до една недела после раѓањето на бебето. Има некоја инфо и како е најдобро да се направи?
Hallo.Имаме поднесено документи уште во јули кога се роди беба за киндергелд.Но во август ни стигна одговор дека сме одбиено со образложение дека со параграфот што го имаме на офенталот 19А се водиме како сезонски работници и не не следува киндергелд.Пративме приговар со образложение дека веќе тука сме 3 ипол години и имаме неограничени договори за работа но се уште нема одговор.Се јавивме неколку пати, само ни велат дека се уште нема одговор.Дали некоја мајка се има сретнато со ваков проблем?
Логично ми е повеќе така искрено, иначе уште сега да пријавам од 8ми месец а не знае човек кога точно ќе биде, може не дај боже бебе да порани. Фала ти
Нема на што.Па затоа и мене ми рекоа, да чекам кога ке се роди.А мојто инаку се роди 10 дена порано.А уште сега мислам дека е рано да пријавуваш
Јас како дежурен шубелија, да не утнам рок, пријавив уште пред да почне Муттершутц, месец ипол пред пораѓај Имаше нешто, го пишуваш датумот, ама сепак потенцираш дека почнува Елтернцајтот од раѓањето и тогаш е во ред, ама сум заборавила точно што пишав. Бебе се роди три дена пред термин, се јавив во Биро да им кажам, од таму ми пратија писмо дека ми е корегиран датумот на враќање на работа, наместо на 8ми, на 5ти и се беше ок.
Годинава ќе спремам божиќни колачи, торта и за вечера месо печено. Си поканивме пријатели католици па ќе славиме заедно. Здравје кога ќе потпораснат децата пак ќе го славам православен Божиќ, но за католичките празници ќе купувам Николаус подароци да не се осеќаат децата одделени. За православниот Божиќ сум секоја година во МК и така планираме уште неколку години, за понатаму ќе видиме.
Здраво мајки Ми треба ваша помош. Ми требаат сигурни страни за порачување онлајн на облека за новороденче со достава до дома. За поклонче ми е. Фала ви.
Имам порачувано од H&M и C&A и сум задоволна за 2 до 3 дена ми стигнува нарачката и квалитетот им е супер.За моето бебе исклучиво купувам од нив посебно од С&А ептен сум задоволна
Здраво мајки. Сопругот наскоро ќе оди во Германија да работи и планот ни е откако ќе стекне услови да не земе и мене и ќеркичката. Она сега има 10 месеци, но тогаш би имала најмалце годинка ипол. Сопругот е со бугарски пасош иначе. Ме интересира од која возраст ги примаат дечињата во градинка? Ви благодарам
H H&M моментално има попуст до 50 %, C&A, Zalando, Ernstings family. Најчесто порачувам од овие и сум задоволна со доставата.
На година и пол сигурно ќе ти ја примат, не се секирај. Проблем е само во ептен големи градови нема места во најблиската градинка па мора или да чекаш или во некоја подалечна. И зависи како ќе се одвива пандемијата. Лани примаа само деца што дома нема кој да ги чува. @buba4e89 јас онлајн за деца порачувам од C&A и сум презадоволна. Дури мислам онлајн изборот е многу поголем. Нарачките ми стигнале за недела најмногу две. Ми треба ваше мислење. Бремена сум и по цел ден читам што и како за пораѓај во Германија. Бабицата Ми кажа не може царски ако нема причина. Во болница уште не сум била да прашам. Пријателка скоро ќе се пораѓа исто и рекле од болница нема царски на своја волја. Сега читам по темите, има членка што во Германија и дозволиле царски без да има причина за тоа. Какви се вашите искуства? Кои опции ги имавте?
Опција дома, во вода, со епидурал без...ама царски не беше опција. Првата бременост на бокс молев итен царски да ме зедат...ама си истераа до крај со спонтан.
Значи точно е тоа дека нема по сопствена волја и дека ептен крајна опција е царски (откако ќе те изнамачат за природно) Ништо ќе си се спремам психички за природен. Добро е што две другарки се пред мене па ќе ги испитаат болниците низ Минхен.