Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.747
    1.Нормално дека те следува елтернгелд,од последните 12 м пресметки.И да не си била вработена те следува минимум 300евра.

2.ова не го знам.Ама треба да се пријавиш во Agentur für Arbeit 3 месеца пред отказот штом знаеш и те следат Arbeitslosengeld 1 ако имаш работено повеќе од 2 години оваа е ново.
    Ама јави се секако .

3.Рокови за што? По бременоста ти треба во општина за да добиете Geburtsurkunde.Откако ќе ги добиете праќате во кранкенкасето, за Elterngeld и уште нешто имаше изгледа ама заборавив.Штом ми текне ќе пишам.

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Каков договор имаш, неограничен или ограничен на колку време, пробен?
    Нели поради корона речиси сите трудници се ослободени? Ова ги прашувам другиве. И нели не смее да добие отказ бидејќи е бремена или смее ако бил ограничен договор до април 2022?

3. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    268

Proben mi e 6 meseci no vo dogovorot si stoi so crno potcrtano deka e 12 meseci i momentalno zimam cela plata, doma sednav ne radi koronata nego radi pocetni problemi koi mi se pojavija so zabrana za rabota izdadena od rabotodavacot.

4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.910
    Допаѓања:
    177.246
    Ја пак :bandit:

Не знам дали знаете па да ви кажам ама овде многу пајаци има некако.. :D Јас сум алергична, засега алергијата ми се смирува за пола саат до саат. Ама ми е страв да не се влоши некогаш, да не случајно знаете што крема можам да користам ако има некоја искуство, и со каков доктор да се консултирам, дерматолог? :?:
    Исто, не можам да не отворам прозор да излуфтирам, а двор имам и дрва и мислам ради тоа има толку многу пајаци. Па ми треба совет што можам да користам нешто за прозорите можда прашок некој, спреј.. Што помага во ваков случај.

Во која канцеларија треба да се обратам да ми сменат брачна состојба ради промена на такси валда, и ради платата на маж ми исто така. Нему уште му стои дека е сингл, оти беше сам дојден првите месеци.

5. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.051
    Во ваков случај, ништо не помага така како мрежи за прозори. Ќе ги најдеш како Fliegengitter, Netzgitter, Moskitonetz или Insektenschutz für Fenster. Има различни видови, на магнет, на лепенка, со рамки или без. Најобичните се по 5, 6 евра, ако не и помалце. Другите се од 15, 20 нагоре. Било кој спреј против инсекти. Или конкретно против пајаци. Insektenspray или Spray gegen Spinnen. Ако најдеш Raid Multi Insektenspray, ако не било кој ќе биде од помош. Имаше еден пенлив, се поминуваше на рамките од прозорите, ама ич не ми текнува кој беше. Немам користено таков и немам искуство. Имам мрежи, а пајаци многу летен период. Спас видов со мрежите, претходно се ми беше џабе.

За другото, многу одамна беше и ич не се сеќавам, а и не те разбирам баш на што точно мислиш. Ти треба интернационална венчаница за да го пријавиш бракот. Или преку Rathaus или Ausländerbehörde. Точни информации за било што, ќе добиеш од нив. Ама пошто спомна плата, претпоставувам е за штоја класа. Тоа е во Finanzamt. Обично оди автоматски, согласно брачна состојба и деца. А се менува со поднесување Antrag (апликација) за истото.

На Ava.84 и Yowannty им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Отсекогаш насекаде ми се појавува 222 па и сега да прашам нешто и гледам на 222ра страна, а најпретходно машината за сушење беше до 2:22. Следат 2.2.22 и 22.2.22 и не знам што да мислам…
    А прашањето ми е ако порачам нешто од Америка за 70 или 140 долари ќе треба да доплатам за царина и колку или нешто сосем трето што не ми е познато?

На mal.ecka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  7. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    16.820
    Мм предходната година порачуваше патики од Америка во вредност од 100 долари,царина плативме околу 25 евра.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mari91

mari91 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    63
    Здраво мајки! Имам петмесечно бебе. Досега користев маслиново масло за бебешкото газе. Пред извесно време се појави црвенило и педијатерот ми ја даде маста Mirfulan. Ја премивав по секое пресоблекување. Користев хартиени марамици. Црвенилото се повлече, но повторно се појави штом ја намачкав со маслиново масло. Кажете ми каков крем, маст да користам за бебешкото газе? Убав ден

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Јас немам ништо користено за првото, а и сега за второво 6 месечно бебе не користам ништо и никогаш не се појавило црвенило. Откако го снема црвенилото зошто пак намачка маслиново масло? Како што сфатив додека не си ставала ништо немало црвенило па прво пробај ништо да не ставаш и види дали ќе има црвенило. Пробај со Pampers Aqua Pure влажни марамици.

10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    jas nisto ne koristam ni krem ni mast nisto eve 2 godini e samo posle kapenje ili nekogas koga mu e malku zacrveneto sto pomalky preparati toa podobro.

На Ava.84 и mari91 им се допаѓа ова.
  11. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.051
    Ништо не мачкам на пеленска регија. За црвенило Мирфулан или Мултилинд. Не мачкај со маслиново, може и тоа да е. Влажни марамици препораката од погоре или премивање. Крема за Windelbereich на Weleda, ако веќе нешто ставаш.

На Ava.84 и mari91 им се допаѓа ова.
  12. mari91

mari91 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    63
    Фала ви многу! Ќе постапам така, ќе престанам да користам од овие масти

13. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    126.738
    Едно време мислам и ги сонуваше двојчинава:D

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Не ми текнува ама можно е. :D

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    126.738
    Па да,ако добро се сеќавам,пред некоја год.имаше пишано дека често ги гледаш насекаде па и си сонувала двојчиња:D
    Гушкање до вас:hug:

16. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    268
    Majki, imate li naracuvano od Joom? Ako imate, kako ste zadovolni od kvalitetot dali e se isto kako na prikazanite sliki, dostava kolku se ceka i dali se plakja nesto plus?

17. Tina-fina

Tina-fina Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2019
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    105
    Здраво мајки, да ве прашам дали може да се работи minijob додека зимам elterngeld дали ќе го прекинат ако почнам ?

18. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.492
    Мислам дека може. Само има граница за сумата на заработка којашто не треба да се надмине.

19. Tina-fina

Tina-fina Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2019
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    105

Ти благодарам :hug:

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Да ама најпрво треба да се јавиш во Л банк или која и да е и да ги информираш и мислам дека ќе ти се пресмета на елтернгелдот. Ако си земала 1000 евра елтернгелд и почнеш мини џоб 450 евра ако почнеш ќе земаш 850 евра елтернгелд и 450 евра од мини џоб. Сепак најдобро јави се и прашај до колку часа смееш и до која сума и колку ќе земаш елтернгелд.

На Tina-fina му/ѝ се допаѓа ова.