Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Fala mnogu za odgovorot a kakov e toj probiotik slika zakaci ako mozis i od vitamin C da vidam kako izgledaat

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Kaj nas se ima po marketite i nemam zabelezano nekoja euforija da ima za hrana skladiranje.Jas kupuvam za nedela dve unapred i toa e toa ne planiram nisto da skladiram .Za preselba mislam deka nemam hrabrost veke za promeni ....

Se spremate li za karneval vo gradinka, od kaj kupuvate kostimi najcesto.Kaj nas prv pat godinava ke se slavi pa jas izgleda povozbudena od maliot. E sega da se udram vo potrga na kostimi , eden den e temata divi zivotni, eden den pizama party, a dva dena se pp sloboden izbor...

3. Dani.92

Dani.92 Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    11
    Мене не ми побараа извод, само венчаница. За три недели ми стигна писмо дека ми е готова визата. И да додека се чека визата не смееш да ја напушташ земјата.

На dromka, Yowannty и Ava.84 им се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.910
    Допаѓања:
    177.246
    Фала ти на одговор.
    Од 8 ипол сабајле бевме и скоро 2 саати се задржавме. И покрај тоа што првично ми имаа побарано многу помалце документи, прочешлаа се што носев со мене и од се направија копија. Ми дадоа документ/потврда нешто така, дека можам легално да престојувам тука додека ми стаса визата. Па сега ќе чекам. :)

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. Dani.92

Dani.92 Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    11
    Ние многу брзо завршивме, дали траеше пола саат. И јас како тебе ги имав земено документите што ми беа наведени и плус разни други документи ама не ми ги побараа другите.

Ми земаа отпечатоци од прсти и службеничката веднаш ми кажа дека ќе добијам виза за 5год.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    И ние годинава прв пат имаме карневал,видов нешто во теди денеска костим маска па ке видиме.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.910
    Допаѓања:
    177.246
    Хелоу девојки.
    Да споделам втор впечаток и малку подобар од првиот, на гинеколог. :tmi: Сем што ме убива вагиналниот преглед и башка ме раскрвави и ми посочи дека може да имам крв денеска, every girl biggest pregnancy fear :sweat: се друго беше ок. Ми зедоа примерок од урина и крв. Иако не беше прва утринска и бев јадена, па не знам колку релевантни ќе бидат резултатите... :| Крв ми зедоа прилично многу, неколку шишенца, ми е страв да не ми покаже шеќер оти сабајле јадев банана и корнфлекс. :tmi: Следна контрола ми е тестот за гликоза, ми рече да јадам утрото само не благо и сирење такви работи да не јадам. Нели за скриен шеќер не треба да се јаде ништо? Ова ве прашувам да споделите ако сакате, оти се мислам дали ја разбрав добро пошто не се баш најдобри по англиски вработените таму.
    Ме подјебава за полот а ја пукната за шопинг. :tmi: Можно е намерно да не ми кажува да не мисли оти ќе сакам да го абортирам ако не е посакуваниот пол? Ова ми се сврте во глава оти 2 пати ме праша што би сакала да е. А стварно тоа ми е најмалку битно.
    А да, и не платив ништо денеска. (fingers)

На mal.ecka, Biljarkata, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    16.820
    Можеш да јадеш пред тестот за шеќер, баш така како што ти кажале и мене така ми кажаа. Може да јадеш, ама не благо. Боцкаат и мерат само еднаш, полот мене ми го кажаа 20 недела,22 го потврдија. Не мислам дека причината е абортусот туку не сакаат да погрешат, барем таков впечаток јас добив. Инаку мене на првиот преглед докторката ме праша дали сакам да го задржам бебето.

На mal.ecka, Lianna Anna, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Da taka e kako sto ti kazale za ispituvanje seker.
    Neznam koja nedela si, ama zirni si za kindergeld, elterngeld dokumenti formulari ... sto kako e, prijavuvanje na deteto cela procedura e toa i papirologija.....Vremeto brzo leta pa ne e loso da si podgotvis i toa.

На Lianna Anna, Yowannty, Dancewere и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.685
    Јас памтам во 16 часот имав закажано кога проверував скриен шеќер и исто 100 пати препрашав и си јадев нормално.
    За полот и јас имав ист впечаток дека не сакаат да кажат ако не се 100% сигурни па и мене доста касно ми кажаа не памтам која недела бев.

И супер совет доби за документацијата погледни веќе уште сега зошто многу напорна работа е тоа, а што побрзо бидеш готова тоа подобро.

На Lianna Anna, Yowannty, Dancewere и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    3.021
    Пред првиот тест за скриен шеќер можеш да јадеш слободно, бидејќи тој е тој што го викаат "мал тест" (50-g-oGTT). Едно боцкање само после саат време ќе имаш. Ако покаже индикација за скриен шеќер, одиш на повторно тестирање, односно "голем тест" (75-g-oGTT) и тогаш треба да си гладна. Ако е се во ред на првиот тест, не правиш ништо повеќе околу шеќерот.

На Илина Дол, Lianna Anna, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    @Yowannty на мене ми рекоа до 8ч да вечерам и да не јадам веќе.Ама сигурно има различни постапки штом другите ти потврдија. Еве одам на тироида испитување матичната ми вика на гладно, а кај специјалист не е проблем.Исто и на дијабетолог кога одам, ми зимаат најадена за испитување на тримесечен шеќер или за моменталниот.Различни лабаратории.

За пол не сакаат да кажат пред 22 недела за да не згрешат.Кај првото ми кажаа машко во 13 недела па после на 2 скрининг женско и стварно глупо чувство е како некој да ми го украде бебето. Со второто ми кажаа прв пат на втор скрининг со прашалник за таа што ми го правеше дополнително вториот скрининг.Двете рекоа девојче. Секогаш прашуваат што сакаш и што имаш.Јас си реков имам девојче и сакам девојче и еве ми ги. Вие што сакате?Дадичка што вика?Му се радува ли на бебето или не разбира многу?

Туку крв стварно многу зимаат мислиш крводарител си(facepalm).Секогаш по неколку епрувети зимаат|(.
    Со крвта ти испитуват хемоглобин и нареден пат ќе ти го внесат во мајчината книшка.Доби ли?
    Накај 28 недела треба да се пријавиш во болница кај што сакаш да се пораѓаш.Те викаат на разговор и договарате пораѓај,разговор за анестезии, алергии, дали ти треба преведувач итн.

Ептен си храбра Јованти бремена со англиски.Овие ретко зборуваат англиски.
    Кај што се пораѓав со второво оти мојот пораѓај траеше долго, имав две цимерки.Едната беше африканка и не збореше германски само англиски.Сестрите никоја не збореше, па јас морав да преведувам:|.Ништо не и објаснија на жената може па и расисти да беа:x.Многу различни беа со првата и втората цимерка истите сестри.Втората беше гркинка по татко, германка по мајка и многу повеќе и обратија внимание со доење со се.
    Ти имаш ли чувство дека не им оди англиски?

Што викате женски, Русија се повлекла нема да има војна:rock:. Паметно(zilmer).

На mal.ecka, Biljarkata, gjoker4e и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.910
    Допаѓања:
    177.246
    Значи ќе ми дадат да пијам тоа шербетот и после еден саат ќе ме боцнат? За тоа време треба таму да сум така?

@Ava.84 еве ова ми е ново, мислев стандард е 3 боцкања и 3 часа таму да окапам. Искрено се надевам да нема потреба пак да треба, ама и шанси за шеќер имам овој пат. :|

Минатиот пат овде неколку ми спомнаа мала крвна слика и денеска кога ми ја исуши раката си реков во себе ова мала крвна слика не е сигурно. :rofl:

Малата не разбира уште ништо, па да бидам искрена ништо посебно не и зборам. Малку ме плаши да не е љубоморна, многу сака внимание, дури нас со маж ми не не пушта да збориме често пати, се на неа само да се збори и да се игра. :tmi: А не дека и фали нешто од тоа, ја играме и збориме цело време. Којзнае што ќе биде..

Искрено, немам впечаток дека не знаат англиски колку што не сакаат да зборат. Ми се случи неколку пати во институција да напнат со германскиот, па после ќе видат не оди па ќе прозборат магично англиски. И овде кај гинекологов 2 жени се и двете знаат англиски онака разговорно, ама едната не сака едноставно да збори и е прилично арогантна па комуницирам со другата. Мене ич не ме боли патка за ситуацииве, ако тие се праат на глупи и ја ќе се праам, маж ми поише се нервира, валда ќе му помине. :D А секако дека ќе научиме.
    Имам дедо комшија знае англиски многу е кул човече доаѓа скоро секој ден ми сади цвеќиња низ двор и ме поздравува редовно. :) Сфаќам дека сите не знаат и тоа е ок, ама се осеќа некоја ароганција ако не збориш германски. Маж ми повеќе се нервира оти на Крф претходно кај што бевме имаше еден куп германци доселеници и нормално е да комуницираат на англиски на почеток, никој со грчки не ги напиња. :)

На koritsaki, mal.ecka, Neda997 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    1.835
    Дали има некоја мајка во Германија што е слободна да ми пише во порака да прашам нешто?
    Убав ден

15. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    16.820
    @Yowannty ако имаш потреба за помош при пополнување на документации за детски додаток (киндергелд) и елтернгелд можеш да ги контактираш каритас или диаконие, познавам една пријателка и ги пополнија документите, требаше да внеси само дата на раѓање на бебето откако ќе се роди и да ги прати.

На Com.vik, Yowannty и Ava.84 им се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    eve sum jas pisi slobodno

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Да пишам за костумите @SanelaS . Обично купував од Smyths.Сега гледав во H&M па може од таму ќе порачам.Имам и од Амазон порачувано.Квалитето не ми се свиѓаше , ама па и костумите толку се и носат еднаш.Моите имаат маскембал на 1 март.

Да и кажам и на @gjoker4e не намеравам да се селам во др држава.Вие ?Нас пред 7 години кога дојдовме тука не викаа во Австралија.Ама јас не сакам.Германија ми е за 2,5 саати до Мк и сакам да сум тука за не дај Боже.Моите се стари.Австралија ми е зад на Господ грбот.Америка не сакам ни да ја посетам не пак да живеам таму.Јас сум од старите генерации што ја мразат Америка :lol:. Лажам ќе отидам до Калифорнија:!:.
    Знаеш што велат никогаш не вели никогаш ,така да може и ќе се предомислам за некоја година.Ама за мене само северно оти не можам жешко.

@Lianna Anna беше ли на мрт?Како помина?

На mal.ecka, Chantal, Dancewere и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.053
    @Yowannty Пол мене не ми кажуваа, а искочи на хармони во 10-та недела. Тестот го правев од други причини иначе, не ради пол. Ми кажаа во 12-та. Ова за трета бременост. Првите две ми кажаа негде 22 г.н. ама они не се кажуваа шо се демек. Иако точно знаев за сите тројца, не знам да го објаснам тоа чувство стварно. Па си чекав само потврда. :D Од етички причини, не кажуваат пол едино до 12-та гн. Абортус по 12-та е исклучиво по индикација. После, само сакаат да се сигурни.

Урина и крв испитуваат на секое идење, значи на секои 4 недели, без разлика на тоа дали си јадела или не. После ќе зачестат прегледите и ќе идеш на 2 недели, ќе мерат и цтг на секое одење. Притисок, тежина исто на секое одење. За скриен шеќер во сите 3 бремености јадев колку што се сеќавам. Пошо се различни испитувања. Боцкаат еднаш на првото испитување. За втората бременост ми искочи тоа накачено, па нареден термин ми напоменаа да сум гладна уште од вечерта и тогаш знам мереа неколку пати на саат. После веќе ме пратија на специјалист, а истото се случи и за третата бременост.

Не треба да плаќаш, апсолутно се е покриено од здравствено. Освен ако си побараш сама некој конкретен пакет со дополнителни испитувања, покрај стандардните.

Дали ти дадоа витамини? Земај фемибион 2 и фолио фаза 2. Пријави се во клиника и најди си бабица. За документација, почни уште од сега, убав совет доби. Исто и за првото треба да земаш киндергелд. За второто и елтернгелд и киндергелд. Каритас може да ти помогнат, а мислам дека имаат и опција за еднократна парична помош за бебето. За креветче, гардероба, релаксатор итн. Ама не знам кои услови треба да се исполнат за ова. Види распрашај се, околу 1000 евра се земаат.

И знаат англиски, особено по институции!

@Ava.84 Ме означи додека пишував. :D А пишувам на рати од прееска. Нема ништо пострашно од тунелот! Освен проблемот со мојата рака. :^) Не знам како издржав, цело време ми доаѓаше да го кликнам копчето. Не добив паничен што е најважно. Иначе ме легнаа на стомак, а раката ми ја ставија во едно друго такво како апаратче. Цело време мижев, пошо не сакав да видам во колку тесен простор сум. И ме возеше тоа горе доле, и имав малку швиндел од страв. Пргласно беше, ни слушалките не помогнаа. Ми чукаше прегласно нешто и свиреше и два дена после тоа имав зуење во ушите. А траеше многу кратко, нецели 10 минути. Утре имам контрола, ќе видиме шо понатака.

На mal.ecka, Yowannty, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    3.021
    @Yowannty да, го пиеш тоа и мораш таму да чекаш саат време, за да те боцнат. Резултатите се готови за неколку дена, доколку е се во ред не ти се јавуваат воопшто, ако има нешто, те бараат. Така барем беше кај мене.

На Yowannty, gjoker4e, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    109
    Која недела си , во која се прави првиот скрининг?