Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Може и приватно да отиде и да плати.
    Кога поднеле за осигурување пред колку време? Нека се јави и нека праша.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Почнавме со одвикнување од 24м, па паузира некоја недела и продолживме заедно со градинката.Пипи за мочкање кажуваше, кака си е исто.Мене градинката многу ми помогна.Они ме охрабрија да продолжам и ми кажуваа редовно до каде е процесот.Таа брзу отфрли пелена за ноќно и за мочкање,е за какање додека научи ја фати 2,5год.
    Ништо страшно само одлучност.Јас ја наградував со нешти "забрането" -гумено бонбонче,карамела итн ако мочкаше во нокширче.После се научи сама да си кажува па не и давав веќе.За какање се плашеше се додека еден ден не ја видов и не и реков стоп да седнеш на нокширчето.Проба и немаше веќе страв.
    Инаку они ги носат сите мали заедно и они се гледаат едно од друго.Верувај брзу учат.Ќе си каже сама.

Лиана кај нас беше страшен ветер тој во четвртокот, со престрашно невреме.Сегашниот исто дува рекоа до 120км.Утре му е ударот.Ако сте на југ не е опасно.Опасноста е на северот.

На Mitrovska95, Marge, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.053
    Вчера беше пострашно. Еве и денес е, дува страшно многу. На тел гледам. Налети од 120.
    Колку време чека? Треба да и дадат потврда дека е процедура во тек и дека е осигурана. Нека иде таму, тоа одма го даваат. Функцијата му е иста како картичката. Друга опција е да плаќа приватно. Или со бриф и сметка од испитувањата, после да ги побара парите од Аок. Мислам има и таква опција.
    Пипи, а кака е исто. Ќе го научи значењето и на двата, ама почни германски ако ти е на мисла. Градинката помага во процесот за одвикнување. Со нив консултирај се слободно.

На Ava.84 и Mitrovska95 им се допаѓа ова.
  4. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    3.021
    Како комуницирате со децата, дали исклучиво на македонски или им се обраќате и на германски? Прашувам за семејства каде што и двајцата родители се Македонци.

Ние до сега со сопругот исклучиво на македонски му зборуваме на малото, знаеме само по некоја песничка на германски да испееме, ама не знам дали е правилно така :^) Не знам дали кога ќе почне во градинка од април (ќе биде годинка), премногу нагла би му дошла комплетната промена на јазик, иако е премногу мал...какви искуства имате вие?

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    46.248
    Ние постојано дома зборуваме македонски.
    Кога почна големата во градинка и беше тешко, ама многу брзо го совлада и тоа граматички правилно. Сега дома сама не тера да комуницираме на германски, има голем интерес.

Мое мислење е дека барем основното треба да го знае како на пр. Здраво, чао, дојди,дај, земи, остави, седни... за да може побрзо да се вклопи.
    Бар јас тоа го практикувам со помалото.

На Yowannty, Marge и Chantal им се допаѓа ова.
  6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Isklucivo na makedonski zboruvame, taka i ne sovetuvaa od gradinkata .I moeto trgna na 13 meseci, sega e 2 godini i 1 mesec kazuva zborovi i na makedonski i germanski a i odgovara na komandi i na dvata jazici iako nekako poveke vlece kon germanskiot .

На Yowannty, Chantal, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Совет од градинка и за двете ни е исклучиво македонски.Дадата оди од 14м на градинка и меѓу првите зборови и беше даке(данке).Паралелно ги учи и двата и не му се плаши ќе научи.Ќе одиш на разговор во градинката и се ќе ти кажат:angel:.

На Yowannty, Dancewere, Marge и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.053
    Само моите ли меѓусебно зборуваат германски? Поретко македонски. Ги прашувам што, така им доаѓало. :D Ние им се обраќаме исклучиво македонски. Германски научија од надворешната средина. Песнички наизменично македонски и германски. Книги исто, иако повеќето се германски шо им читаме. На почеток мешаа малку, ама се сега супер. Бољи од нас го зборуваат. Македонскиот им е малку со акцент, ама ок, пошто го зборуваат и него течно. Малиот малку меша и така и така во реченици. Ама од искуство со другите две, знам дека и тоа ќе се среди. Важно ги разбира и двата.

Јас сега се мислам за пишување кога да почнам убаво да ги научам. Малата ми е мала, прво е. Прво да и налегне германскиот. Поголемата знае само малку печатно. Ама греши. На пример ако и кажам бурек, она пишува буреГ. Ова е ваљда нормално вака на почеток додека научи македонски. (?!) Пошо мене ми се вакви грешки несфатливи. Вие ќе ги учите пишување и читање македонски? Иначе двете ми се во билигвална паралелка запишани, германски/англиски. Многу ме свиѓа програмата. Совет од стручни лица и воспитувачките од градинка на темава, еден јазик, еден човек. Секој својот.

Шо да правам, не знам. Преубаво кученце сака да земе маж ми. Не знам дали ќе имаме толку време да вложиме. Па ми вика сега, абе да си ги земеме двете. Јас папагалче побарав, не куче. :D Пудличка е и е преслатко. Значи се презаљубив. Да напоменам, не го земаме за занимација за децата, напротив. Одговорни се и почитуваат граници на животни. Со животни растат. Исто како и јас. :l: Ама уште не можам да одлучам. Пошо ако го земеме, сакам да сум претходно спремна за се што со него доаѓа. Сакам да кажам, ништо не знам за пудлица. Имам домашна сега значи да спремам за кучето. Не знам дали е соодветно за стан. Да не има некој од вас пудла?

Мразам што ми поминува толку брзо викендот. Ќе пиеме кафе сега со мм и еве го, смислува имиња за кучето. :rofl: И тоа.

На Honny, Ava.84, Kasiopaja221 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.686
    Детево мое кога си игра сам си збори германски, со нас мешано. Јас му зборам македонски ама да бидам искрена генерално дома мешаме ( хрватски- македонски) па и он меша а и граматиката му е катастрофа. Во среден род збори све, употребува: јас хочу сакам ... Исто во реченица на наш знае да уфрли германски збор. Знам да го препрашам, а како се вика тоа на македонски па да се помисли и да каже.
    Имам чувство дека германскиот му е подобар од нашите јазици што искрено ми е поважно зошто тука ќе учи. Книги имам купувано и на хрватски и на македонски ама највеќе ги има на германски, па како во две години еднаш бевме сега само на германски има. Цртани и песнички само на германски му пуштам.
    Едно време кажуваше како не сака да си игра со едно девојче ( другарка му е од игралиште) и кога тргна во градинка кажа дека не сака да си игра со неа зошто не знаела да збори опачки. Пред да ни дојдат деца на роденденот он ни рече како сега сите мора да зборуваме опачки. Така да германскиот ни е опачки:D.

Мм има роднини тука дојдени генерација предходно па од тоа што го гледам тие што оделе во школо тука додатно хрватски дека добро го зборат, или тие што се дружеле повеќе со наши луѓе па и децата продолжуваат. Ама има и братучетка која збори хрватски ама се гледа дека и е проблем. И веќе син и не знае два збора хрватски.

Во секој случај се надевам дека ќе го научам кирилица, сега е се уште мал.

На Lianna Anna, gjoker4e, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.911
    Допаѓања:
    177.247
    Оф оф тешка ми е темава кај ме погодивте. Мојава 3 јазика слуша и уште не збори, тек допрва и плус и германски ќе почне. Ќе ја шашардисаме. :( Дур бевме во Грција, нормално најмногу грчки разбираше, потоа 3 месеци во Македонија најмногу македонски, а сега во Германија најмногу англиски, што е мислам и нормално оти и јас и маж ми меѓу себе на англиски комуницираме. Разбира команди на сите 3 јазика, но сеуште нема чист говор, не знае да каже што сака, туку уште се бори со тантруми од што не знае емоциите да си ги искаже. Сега уште германскиот и фали и дал ќе прозбори до 10 години.... :( Се секирам многу за неа... Конечно наскоро сме на педијатар да видам што ќе ме советува што е паметно во случајов... :?:
    Ако има некој ваков случај или сличен би била благодарна ако сака да сподели искуство.

На Lianna Anna, gjoker4e, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.686
    Колкава е?
    Синко многу касно почна да збори, и уште не збори добро за возраста според мене. Ама во градинка се задоволни како напредува на педијатар исто ( мало каснење заради билингвалност). Мене се уште на моменти ме фаќа страв дали ќе биде спремен за школо на време. Дека нема проблем со изговор на букви нема, комуницира добро ама граматиката му е лоша и дефинитивно кај нас се гледа дека е проблемот што слуша многу јазици. Значи покрај основните три од околината редовно слуша уште минимум два јазика.

Јас ти препорачувам што поскоро во градинка да почне, повеќето градинки имаат и шпрахкурс па работат додатно со нив. Ама и самата околина е доволно. Дома ќе си зборите како си зборите тоа неможеш да го промениш. Очекувано е овие деца покасно да прозборат. Ама доволно е да видиш дека разбира за почеток. Ќе се консултираш и со педијатар секако.
    Кај син ми највоочлив напредок имаше на одмор со нашиот јазик, значи за две недели во мк се примети убав напредок. Германскиот во градинка највеќе го учи.
    Јас сега за сега не се потресувам кога збори со нас ако употребува германски дури и му одговарам, некогаш го препрашувам како не сум го разбрала. Мислам да збори убаво би била построга да барам да ми се обрати на мк,ама вака попуштам.

Глупо е да кажам не се секирај, кога последниве три години тоа ми е едно од најголемите грижи. Касно почна да збори па сега збори ама меша јазици. Скоро мислам сум малце помирна на тоа поле посебно после разговорот во градинка, нивната проценка ми беше можеби поважна од таа на педијатарот зошто сепак поминува доста време таму.

На Lianna Anna, Ava.84, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.911
    Допаѓања:
    177.247
    @Chantal 2 години и 6 месеци е.
    Последниов месец има очигледен напредок со англискиот. Ние највише го користиме дома и мислам дека е нормално. Меѓутоа мене ме загрижува тоа што не збори чисто. На пример пее песнички, некои солидно, ама некогаш не ја разбирам воопшто што пее. Има обиди за комуникација со нас, обично тоа се фрази/реченици што ја учиме ние, пробува да ни каже нешто ама според тонот на гласот само разбирам што се обидува да каже, а иначе ништо не е правилно, и поинаку не би ја разбрала, доколку тонот е поинаков.
    Збори многу, ама неразбирливо. Збори посебно многу додека си игра со играчките. Ама тешко разбирам и некогаш ми е тешко да разберам и на кој јазик пробува да комуницира. Не дека нема јасни зборчиња, има и такви што сосем солидно ги изговара, дури и такви што се тешки за изговор. Има и такви каде создава зборче со пола слогови од еден јазик и другата половина од друг јазик.
    Но сепак правилен течен говор изостанува.

На Lianna Anna, mal.ecka, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Pedijatarot nas ne sovetuvase da povekame do 3 godini da vidime kako sto ke napreduva so govorot, dokolku ima poteskotii posle tretata godina da odi na procenka i na vezbi so logoped.Jas imam golem strav na temava...

На Lianna Anna, Ava.84, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Да ви кажам мајки не се грижите ќе научат, ќе звучам како никогаш да не сум се нервирала за истово.А јас сеуште се нервирам.
    Може неколку пати сум пишувала ама пак ќе пишам.Кај нас е многу едноставна ситуацијата, двајца македонци во германска средина.Дома исклучиво македонски зборуваме, телевизорот беше пуштен само на германски кога беше бебе оти немаше мк песни.Сега исто повеќето емисии се на германски и некогаш нешто на македонски.Мм па пушта песни и на др јазици па така слуша свашта.
    До 3 години збореше толку малку македонски, а во градинка ми кажаа дека едвај 2-3збора кажува.
    На 3 год побарав логопед од матичниот и на тој преглед што следеше тоа беше на 3,5 таа ги погоди сите зборови и немаше никаква индикација за логопед:(.
    Таа пред прегледот направи таков скок со говорот што се чудев колку почна да збори.Нормално ги мешаше и граматиката и беше не точна.
    Ама и самите воспитувачки рекоа мала е уште толку знаат и германскиве деца.
    Добро јас уште се плашев за јазикот особено кога на 4,5 год ги затворија градинките , а јас бев трудна и немав нот бетројунг за да оди.
    Пак решив да отидам кај матичниот и да ми даде за логопед убрвајзунг.Наместо тоа добивме потврда дека мора да оди на градинка за да учи јазик(facepalm).
    Тоа време имаат тест за развојот на јазикот во градинката и за доволно се сметаше 60посто таа имаше само 40 %.Тогаш ја запишав на курс по германски кој беше онлајн.Ама тоа што го учеа нејзе и беше се познато и и беше досадно па после 3-4 месеци ја отпишавме. Почна да си игра со комшиско дете германче и тоа многу и помога за да научи нешто плус.
    Сега на 5,5 год бевме на шуларцт-доктор за да го види развојот на детето ,дали е спремно за школо.
    Имаше да повторува некој не постоечки зборови, таа ги повтори.Имаше да погоди збор кој е неправилно кажан како пр. окодил -таа ги погоди.
    Дојде да повтора реченица што докторката ќе и кажеше.Сложена реченица.Детето скакаше зборови .
    Да погоди еднина да каже множина имаше некој зборови што ги згреши, ама и германците грешеле.
    Другите вежби ги направи без грешка. Докторката ми рече јазикот и е задоволителн, може со неа да се комуницира, разбира се, кажува се, точниот говор ќе дојде со време.
    И реков дека сакав логопед ама никогаш не ми дадоа.Ми рече таа вежбите за логопед ги направи без грешка нема индикација за логопед.
    Може да оди на школо:).Исто воспитачките ми кажаа дека веќе е спремна со јазикот и дека не треба да се плашам:).

Еве ова ви го кажувам за да знаете дека се што е со вашето дете е нормално.Снимајте го додека збори и видете го видеото за 1 година.Ќе видите голема разлика.Имам едно видео на 4,5 год каде му прави интервју на татко и, многу смешно збори и фалат многу зборови и зборува неправилно.После 1 год го наоѓам видеот и го гледам.Самата се смееше и чудеше што ли збори:).
    Секој ден е се подобра.Има уште граматички грешки и во мк и во де јазик.Исто наше р неможе да каже, го кажува германското. ЈА корегирам, приказни навечер и читам на германски, а татко и на македонски.Не дека јас многу знам туки немам многу книги на мк, сите ми се германски.
    Заклучок:Битно е да им читате на децата и после приказната да им поставувате прашања да видите што разбрале.Ова ми е совет од школскиот доктор.

Сакам да ја учам.Има и курсеви за деца на македонски.Таму учат да пишуваат и да читаат.Ама прво латиницата и германскиот да ги научи или па не?
    Да си го земето кучето, нека го шетаат дадите:).

На Hija.de.la.luna, mKdevojce, SanelaS и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.686
    Дечки летово многу веројатно моите ќе менуваат живеалиште т.е. куќата ќе ја продадат. Сега мене таа адреса ми е во лк и пасош. Колку ќе имам рок да ги променам?
    И дали од почеток ќе треба да одам да пријавувам дека сум привремено иселена или сеуште ќе важи старото? Зошто секаде стои адресата.

16. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.492
    Девојки, има ли некоја од вас полагано за C1 сертификат за германски јазик?

17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Majki dali nekoja raboti vo bolnica da mi pise poraka?

18. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Маж ми работи, неможам да ти пишам обиди се ти.

19. Despinamaksimova

Despinamaksimova Нов член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Zdravo maz mi e 6god vo Germanija toj e so rabotna viza nema Bg pasos jas sea sum bremena 6 mesec I nemam viza pa sakam da prasam dali posle poroduvanjeto ke imam prestoj vo Germanija I kolku ke imam zosto planiram tamu da se porodam ve molam pisete dali nekoj ima takvo iskustvo

20. Despinamaksimova

Despinamaksimova Нов член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Zdravo maz mi e 6god vo Germanija toj e so rabotna viza nema Bg pasos jas sea sum bremena 6 mesec I nemam viza pa sakam da prasam dali posle poroduvanjeto ke imam prestoj vo Germanija I kolku ke imam zosto planiram tamu da se porodam ve molam pisete dali nekoj ima takvo iskustvo