Знам дека и сабота стасува пошта не знам за дхл... Ко така денеска 12 ден е, а не 10. Кажете ми, дали е битно во кое школо/професор ќе запишам часови? Кој дава диплома на крај? Имам другарка што дава часови онлајн, да знам да и пишам или треба некое посебно школо да посетувам?
Јазикот можеш и онлајн, можеш и приватни часови, можеш да упишеш и курс во соодветно школо, на пример VHS. Програмата треба да биде по Гете и уште едно беше признато, ама сега не ми текнува кое. Ако одбереш да не биде школото, за диплома сепак треба да одиш во соодветниот институт, на крај кога ќе завршиш со часовите. Таму ќе те тестираат до каде си со знаењето, кое ниво на јазикот го владееш. Соодветно на тоа, ќе полагаш тест и ќе добиеш диплома од школото. Аусбилдунг е како стручно училиште, не знам соодветен наш збор. Значи учиш, се обучуваш во некоја струка и практично и теоретски.
Морам сеа да препрашам дали сум сфатила. Значи ако одам по Гете, нивната диплома ќе ми важи и нема да треба дополнително да полагам?
Како што знам јас, признаени се сертификатите на Goethe и Telc. За да имаш валиден и признат сертификат, треба да полагаш по програмата на еден од овие два, а дали ќе следиш настава во нивно школо или онлајн или ќе учиш сама дома е скроз небитно, барем според моето искуство. Битно е да полагаш по нивна програма, за нивен сертификат. Јас за Б1 одев на курс и по завршувањето полагав и имаше и доста луѓе што воопшто не слушаа курс со нас, само си уплатиле полагање. Б2 полагав директно, без никаков курс, се пријавив сама во VHS, платив и полагав. Доколку одиш само на полагање, пожелно е да уплатиш неколку часа за видиш како им се одвива полагањето (во VHS имаше таква понуда) бидејќи е обемно и според мене, многу помага да знаеш како оди точно. Ова е барем моето искуство, конкретно за сертификати и на Telc.
Јованти, секако треба да полагаш за валиден сертификат, без разлика каде ќе го учиш јазикот. Објаснето е од членката многу убаво. VHS имаат прилично добри понуди и програма. Јас исто таму земав. Ако идеш на курс, предавањата се само и само на германски. Ништо нема англиски.
@Yowannty ако е по дхл прашај ги твоите на ливчето што им го даваат кога а оставаат пратката го има бројот со букви и бројки треба да е мисл зависи експрес или регулар пратено
Можиш ли повеќе да ми кажиш за Аусбилдунг дали јас да почнам со него па после курс за јазикот конкретно. Што е подобро за старт да почнам од некаде , ја сум мед сестра и сакам таму да барам тоа , ама морам прво јазикот нели до б2 како бараат , тешко само со б1 многу ретко како што слушам. т.е зависи и во што институциа за во помалите домови полесно се влевало и со б1 само. И несакам многу време да губам по вселувањето здравје , па да средиме документите и да почнам одма сакам со часови .
Не знам точно како е за медицина со македонски дипломи, ова ќе треба да ти каже некој поупатен. Мислам дека има една членка тука што е во медицина ама не се сеќавам на јузерот. @Ava.84 можеби ќе се сети. Тука можеби ќе треба да полагаш нешто дополнително, тоа треба да се распрашаш, исто и за процес на нострификација на дипломата. Јазикот е основно правило, особено во медицината. Без јазик, не можеш нигде да работиш. Значи минимум Б2 - медицински германски, неретко бараат и Ц1. Е сега за во дом, како негувателка, можеби можеш да влезеш и со Б1, ама за да работиш по струка како медицинска сестра и соодветно да бидеш платена, ти треба валидна диплома и Б2.
Fala epten mi se najde ❤ Дали некој има искуство со Fedex компанија за достава ??? Дали е доверлив начин или измама? Пошто имам ставено работи за продавање на Ebay и ми нудат опција со тоа и незнам дали е сигурно затоа прашувам...
Познаничка од мк баш е во Герм и нешто баш како на овоа изгледа оде , уче и како на пракса е , како стажирање нешто така нз ни јас точно . Не ми се прашува многу ама ќе морам изгледа И она е со мк диплома со искуство тука , ама прво почна така поврзано нешто како школо и курс и по објави што и гледам и други што ми имаат кажувано , дека се дошколувале таму оделе како на дополнителни курсеви за да работат , ама јазикот на прво место а ја со моето мало познавање на јазик ќе си веслам долго
Мене на огласи на фб што пуштав самите лажни профили викаа постојано ке пуштат пари по федекс..дали е нешто поврзано незнам но скрос несигурни!
Тоа што сум ставала за црвено газе сум мачкала и кај носето зошто сите тие содржат пантенол цинк и слично или јекодерм.
Ako so medicinsko lice zosto ti e ausbildung. Prvo ke pocnes kako helferin vo starecki dom na primer i so B1, pa dodeka da sredis dokumenti za priznavanje na skoloto ke ucis jazik do B2.Ke ti pisam denovive poopsirno kako sto e postapkata samo da najdam malku vreme uglavnom uci jazik ...