Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.911
    Допаѓања:
    177.256
    Знам дека и сабота стасува пошта :D не знам за дхл... Ко така денеска 12 ден е, а не 10. (facepalm)

Кажете ми, дали е битно во кое школо/професор ќе запишам часови? Кој дава диплома на крај? Имам другарка што дава часови онлајн, да знам да и пишам или треба некое посебно школо да посетувам? :?:

2. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.053
    На какво школо конкретно мислиш? Аусбилдунг или јазикот? Ако е второто по Гете треба да учиш.

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.911
    Допаѓања:
    177.256
    За јазик мислам. Што е првото?

4. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.053
    Јазикот можеш и онлајн, можеш и приватни часови, можеш да упишеш и курс во соодветно школо, на пример VHS. Програмата треба да биде по Гете и уште едно беше признато, ама сега не ми текнува кое. Ако одбереш да не биде школото, за диплома сепак треба да одиш во соодветниот институт, на крај кога ќе завршиш со часовите.

Таму ќе те тестираат до каде си со знаењето, кое ниво на јазикот го владееш. Соодветно на тоа, ќе полагаш тест и ќе добиеш диплома од школото.

Аусбилдунг е како стручно училиште, не знам соодветен наш збор. Значи учиш, се обучуваш во некоја струка и практично и теоретски.

На Yowannty и mira.mira им се допаѓа ова.
  5. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    И кое средство за мувла би го препорачале?

6. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Фала за инфо
    И колку ти имат земено отприлика за голем тепих 2 м ?

7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.911
    Допаѓања:
    177.256
    Морам сеа да препрашам дали сум сфатила. Значи ако одам по Гете, нивната диплома ќе ми важи и нема да треба дополнително да полагам?

8. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    3.021
    Како што знам јас, признаени се сертификатите на Goethe и Telc. За да имаш валиден и признат сертификат, треба да полагаш по програмата на еден од овие два, а дали ќе следиш настава во нивно школо или онлајн или ќе учиш сама дома е скроз небитно, барем според моето искуство. Битно е да полагаш по нивна програма, за нивен сертификат. Јас за Б1 одев на курс и по завршувањето полагав и имаше и доста луѓе што воопшто не слушаа курс со нас, само си уплатиле полагање. Б2 полагав директно, без никаков курс, се пријавив сама во VHS, платив и полагав. Доколку одиш само на полагање, пожелно е да уплатиш неколку часа за видиш како им се одвива полагањето (во VHS имаше таква понуда) бидејќи е обемно и според мене, многу помага да знаеш како оди точно. Ова е барем моето искуство, конкретно за сертификати и на Telc.

На Hija.de.la.luna, Lianna Anna и Yowannty им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.130
    Допаѓања:
    180.888
    Појма немам, никогаш не сум викнала служба, ама знам постојат.:tmi:

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.053
    Јованти, секако треба да полагаш за валиден сертификат, без разлика каде ќе го учиш јазикот. Објаснето е од членката многу убаво. VHS имаат прилично добри понуди и програма. Јас исто таму земав. Ако идеш на курс, предавањата се само и само на германски. Ништо нема англиски.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    @Yowannty ако е по дхл прашај ги твоите на ливчето што им го даваат кога а оставаат пратката го има бројот со букви и бројки треба да е мисл зависи експрес или регулар пратено

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651

Можиш ли повеќе да ми кажиш за Аусбилдунг дали јас да почнам со него па после курс за јазикот конкретно. Што е подобро за старт да почнам од некаде , ја сум мед сестра и сакам таму да барам тоа , ама морам прво јазикот нели до б2 како бараат , тешко само со б1 многу ретко како што слушам. т.е зависи и во што институциа за во помалите домови полесно се влевало и со б1 само. И несакам многу време да губам по вселувањето здравје , па да средиме документите и да почнам одма сакам со часови .

13. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.053
    Не знам точно како е за медицина со македонски дипломи, ова ќе треба да ти каже некој поупатен. Мислам дека има една членка тука што е во медицина ама не се сеќавам на јузерот. @Ava.84 можеби ќе се сети. :D

Тука можеби ќе треба да полагаш нешто дополнително, тоа треба да се распрашаш, исто и за процес на нострификација на дипломата. Јазикот е основно правило, особено во медицината. Без јазик, не можеш нигде да работиш. Значи минимум Б2 - медицински германски, неретко бараат и Ц1.

Е сега за во дом, како негувателка, можеби можеш да влезеш и со Б1, ама за да работиш по струка како медицинска сестра и соодветно да бидеш платена, ти треба валидна диплома и Б2.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Fala epten mi se najde :D

Дали некој има искуство со Fedex компанија за достава ??? Дали е доверлив начин или измама?
    Пошто имам ставено работи за продавање на Ebay и ми нудат опција со тоа и незнам дали е сигурно затоа прашувам...

15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651

Познаничка од мк баш е во Герм и нешто баш како на овоа изгледа оде , уче и како на пракса е , како стажирање нешто така нз ни јас точно . Не ми се прашува многу ама ќе морам изгледа :D И она е со мк диплома со искуство тука , ама прво почна така поврзано нешто како школо и курс и по објави што и гледам и други што ми имаат кажувано , дека се дошколувале таму оделе како на дополнителни курсеви за да работат , ама јазикот на прво место а ја со моето мало познавање на јазик ќе си веслам долго :D

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Носот што и тече црвена и кожата што може да намачкам??

17. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Мене на огласи на фб што пуштав самите лажни профили викаа постојано ке пуштат пари по федекс..дали е нешто поврзано незнам но скрос несигурни!

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Тоа што сум ставала за црвено газе сум мачкала и кај носето зошто сите тие содржат пантенол цинк и слично или јекодерм.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    bepanten

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Ako so medicinsko lice zosto ti e ausbildung. Prvo ke pocnes kako helferin vo starecki dom na primer i so B1, pa dodeka da sredis dokumenti za priznavanje na skoloto ke ucis jazik do B2.Ke ti pisam denovive poopsirno kako sto e postapkata samo da najdam malku vreme uglavnom uci jazik ...

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.