Супер , пиши Не ми се уште јасни поимите , работи што како ама ќе се управам Сакав дури сум мк да почнам со курс ако не др барем основица ќе ми е , оти слабо разбирам германски основни зборчиња само од пусто Дуолинго ама немам време неможам на курс сега , со децата да се организирам и здравје таму одма со јазикот ќе почнам ќе имам време.
Здраво, не знам дали порано се пишувало на таа тема Дали овде во аптеките даваат некои сирупи или капки за апетит кај мали деца. Малиот ми е две години, последните 3 месеца ептен слабо јаде и тоа само 2-3 намирници. Од дете кое јадеше се, од печено до варено стана дете кое треба да го молиш и да го лажеш за јадење. Со педијатарот веќе имам зборувано повеќе пати но тој е секогаш со изговор дека тоа е само период. Страв ми е за крвта, а не сака да се провери, знаете како е овде. До сега искрено бев против такви работи, знам дека доле ги препишуваат често, но во близок круг имам два примера каде гојазност на деца се препишува токму на такви сирупи. Но сега веќе кога маки мачам со син ми, почнав да менувам мислење. Јас секако ќе се распрашам по аптекиве, но сакам да слушнам и други мислења и искуства. Поздрав
И јас исто сум против, ама и детево мое исто престана да јаде. Секогаш беше многу пребирлива со храна, ама последниве месеци не јаде ништо. На 3 намирници сум само ограничена и од таа мака и јас отидов во аптека и прашав за витамински сируп. Ми предложија земав, и еве давам. На апетит нема ефект, на крвта не знам. Не знам за случаи со гојазност, секогаш сум за внесување витамини преку исхрана место суплементи, ама еве не бива.
Кога сме кај крвната слика, кога пребарував за на приватно најдов приватна лабараторија во градот до нас па можеби може и за бебе или дете ако сака некој во приватна лабараторија. Не бев јас па не знам ама ако успеам ќе проверам. А кога сме кај имунитет, сега ги открив Актимел јогуртиве, на едни пишува за имунитет ама на детските не пишува. Дали тие што не пишува дека се за деца може да ги пијат и деца? И дали се навистина добри? Најдобро е без додатоци, да се истрча некаде 2-3 часа прво на свеж воздух во природа како оној воздух на нива од кој ти се пријадува. Би требало да се примети по лик, по енергија дали е слабокрвен. Дома да се има само здрава храна, ако изеде една чоколада или чипс нормално дека нема да јаде, не викам дека давате туку пример, и смоки да се или кроасан. Дали ги знаете оние како мрвици во боја што ни ги даваа како мали? За имунитет или појма немам за што ама такви ми се јадат. Како се викаат и каде би можеле да се најдат?
Мене ми ги даваа тие трошки за апетит, ништо не јадев како мала и бев многу слаба. Не знам како се викаат, ја прашав мајка ми и таа не се сеќава.
Mrvicite bea vitamini vo apoteka se kupuvaa. Jas sum davala sirup eden crven so mece na opakovka germanski odreden period dodeka ne jade, posle go prekinuvav od koga ke projade I ne se zdebeli .
Јас онлајн нарачувам Молерс, има малку подобрување за јадење но повеќе е градинката мислам таа што мотивира. Имаш и во ДМ мултивитамини,секако дека се прави пауза од суплементи од природно нема поубаво но кога имаш мака се ке пробаш.
Девојки, ај советувајте. Сфатив дека овде за се треба сама да прашувам па конечно добив листа за овие жениве што доаѓаат дома после пород, како се викаа не ми текнува. Поточно добив цели 2 листа. Сеа треба да вртам по сите, дур најдам некоја. Прво, кое време од денот е соодветно да вртам? И како да почнам муабет? Одма на јавување се претставувате, кажувате кај кој доктор сте.. Кажувате дека сакате да ги користите нејзините услуги, дали се слободни? Колку формален треба да е муабетот? Ај ве молам за совет. Уште нешто. Гледам овие на Каритас имаат повеќе канцеларии низ град. Имаат повеќе намени, треба да барам конкретно некоја за документиве што ми посочивте да ги средам дур сум трудна, или можам во најблиската да одам?
Hebamme се викаат бабици. Од таа листата што ти ја дале пробај на гугл да најдеш неколку имиња, ќе видиш мислења и работно време. Повеќето работат претпладне. Разговорот прво е формален после прва посета е на "ти". Се договарате за термин, те прашуваат која дата е пораѓај, дали си осигурана, кој ти е матичен гинеколог и слично. Ништо страшно. Јас би ти препорачала да си најдеш бабица дека многу помагаат. И тоа што порано дека тешко се наоѓа. Mädels и јас имам неколку прашања во врска со Kinderfreibeitrag: - Како се рачуна за време на Elternzeit basic? - Дали има горна граница добколку пари можеш да земеш? Ние имаме вкупни примања околу 130 000 € бруто, по тоа што рачунав поисплатливо ни е ова отколку киндергелд. - Кога внесуваш Kinderfreibeitrag во Steuererklärung, дали се смета заедно со другите Steuerfreibeiträge. На пример: праќам за МК 5000€ годишно алиментација чиј данок го враќам на крај на година. Максимум можам така данок да вратам од 9800€. Дали Kinderfreibeitrag влегува во тие 9800€ или е посебно? Имам кај Steuerberater термин дури во јуни, па викам ај и тука да прашам.
Ние конкретно во Volksbank, таму секако имавме сметка. Бевме во повеќе банки општо на разговор да ни кажат до која сума би ни одобриле кредит. И со експозе од станот бевме во две банки ( тие што ни изгледаа како најдобра опција од предходните разговори). @Yowannty пребарај ги на гугл, ако не знаеш јазик може пишува која збори англиски или други јазици. Можеби ќе треба да се јавиш кај сите зошто реално многу рано ги полнат сите термини и не земаат нови. @Neda997 околу 160 евра за 5 ипол саати 3+ години е детето. Цената е помала ако имаш две деца и повеќе. Ама све зависи каде си
Јс запишавме на 7 саата, па сакав да знам отприлика колку се движат цените на месечно ниво. @Chantal @gjoker4e тоа со сите оброци или само со ручек? @SanelaS е многу
Претподтавувам во БВ си Сакав да кажам во Backnang 80% од населението се грци, има и грчки доктори, кажи речи половина од кафичите и ресторантите се грчки @Yowannty види дали си блиску до овој град,може ќе најдеш некој што работи во болница или е бабица да ти помогне.
da , nekogas ke me prasaat za kolkh deca ja plakam taa suma.Im vikam za 4 , za 3 plakam a cervrtoto e gratis.