Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    16.823
    Ќе ви се придружам и јас :drunk::cash:

На gjoker4e и SanelaS им се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    2 godini i 2 meseci od Septemvri posto eftino neli plakam go ukinaa i dorucekot pa od doma nosime haaa.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    i ti si bw ?

4. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.686
    Кај мене без оброци воопшто, сами си носиме доручек и з аручек е веќе дома. Од Септември ќе продолжат работно време па ќе видиме како ќе биде.

Иначе има тука во еден соседен град, градот покрива дел од сумата па на пола се цените. Во село што спаѓа во кругот на истиот тој град беше 460 за 6 ипол саати до 3 години. Инаку и јас сум BW :).

На Ava.84, gjoker4e, Neda997 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    16.823
    Да, се убаво ама градинка изгор.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    98€ за двете 9ч со оброци не носам од дома.
    @gjoker4e :P
    Ама вашите плати се 500евра и повеќе повисоки од нашиве:|.

Туку за хорн колку плаќате?Кај нас за 1-2класе било бесплатно ама нешто законот ќе се менел па не ми дадоа гутшајн|(.

Последна измена: 17 март 2022
    На SanelaS, Neda997 и Chantal им се допаѓа ова.
  7. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.686
    Налет парите знаеш колку е тешко тука да најдеш 9 саати градинка. Работам работа што ич не ми се свиѓа зошто ептен ми одговара работното време, кога би можело да си барам полно работно време 100 пати полесно ќе ми е барем да си најдам понормална работа. И иронијата да биде поголема фирмата каде што работам има две приватни градинки со цело работно време, мислам дека би го примиле ама ако оди цело работно време јас не би седела во истата фирма :D. И да и они во петок само до 1 работат. Мене не ми е јасно како функционираат тука луѓето.

На kikikikirika, gjoker4e, Neda997 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.450
    Да,правев јас.Најпрво не сакаше да ми земе крв,не покривала касата,но кога и реков оти не ми е гајле за тоа,поважно ми е здравјето,ќе си платам,се согласи и се си проверив..
    Платив некои 20 евра,помалку или повеќе, не се сеќавам точно.

На gjoker4e и Neda997 им се допаѓа ова.
  9. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.450
    Најде ли кечап на Витаминка :). Можеш да го пробаш и тој од Netto моите го сакаат и е најблиску до тој од Витаминка.Го има и лут и благ.Ако сакаш ќе ставам слика да го видиш.Поздрав

На Neda997 и Yowannty им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Ќе ги закаснам децата на градинка од што пишувам:sweat:.
    Мила јас работам 6ч имам пат голем по 2ч наваму натаму е во случај на бајковит превоз, а таков нема:D.Треба да си најдам во маалово работа за да работа 7ч.Едноставно е невозможно полно раб време со деца.Јас исто се чудам како сите родители си ги зимаат децата во 15ч.Повеќето одеа со мене во 8ч на раб.Чудно:?:.

@Yowannty што му ја мислиш толку што ќе прашаш .Важно е да се слободни.Ова ме потсети твоево на една моја случка кога бев 14-15год.Имаше некој камп преку црквата за одмор и сакав да одиме со другарката на одмор.Си правам јас планови ќе кажам добарден , дали е тоа црквата?А он ќе каже даа.Па после ќе прашам дали има слободни места за кампот,па колку пари итн.А сестра ми ме слуша и се крсти(она 5 год постара) и ми вели не можеш така да планираш што ќе кажеш.А јас едно 10 пати си повторив.Ѕвонам и се јавива попот и јас велам добар ден и тој ми вели добро ти Бог дал чедо Божјооо:rofl:.И така немав потреба да прашам дали е црквата и се збркав цела.После ме зезаше сестра ми што не прашав дали е црквата и како распоредот сум си го измешала|(.
    Од тогаш што ми текне тоа прашувам може и заборавам нешто или пак не си правам планови на глас:lol:.

На Marge, Esmeralda-MD, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.911
    Допаѓања:
    177.257
    Не најдов. Го користам на heinz како во Грција кога немав на Витаминка. :) Ќе го пробам тој на нето, фала на препорака. :)

Леле @Ava.84 да си здрава и жива колку си ме насмеала од сабајле со попот. :rofl: На глас се смеев, живот ми продужи, ја замислив сцената. :D
    Иначе што знам, џерманциве ми се многу чудни луѓе, па се мислам да не ги навредам некако, затоа прашав како постапувате. :tmi:

На Esmeralda-MD, mal.ecka, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @gjoker4e на мм му кажаа околу 30-40е комплет крвна слика со д димери и плус антитела

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Да го пракам зетко таму во градинка..
    Јас се навикнав и се помирив на сумата што ја плаќаме мојот е доста и темпераментен и инаетлив по каракатер , а гледам дека има и доста позитивни работи што учи таму ...
    Јас откако се вратив од породилно сменив безброј работни модели и позиции, полно работно време никако не постигав па макар и само прва да одев. Шалтајќи се во разни комбинации сега работам 14 дена во месецот само ноќна по 10 саати и се молам на Бога да не ми титне апликацијата од градинка дека има корона во групата, персонал нема итн па да неможе да оди во градинка.

На Esmeralda-MD, Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Кај нас нема проблем за крвна слика ама не ми се оди кај матичниот, најдов приватно во друг град ама далеку е.
    @SanelaS јас збудалев со апп од градинка, кога ќе титне телефон цел свет ми се рушеше.

А нели поисплатливо е тајлцајт и миниџоб отколку фолцајт? Или јас сум грешка?

На Esmeralda-MD, Ava.84 и Neda997 им се допаѓа ова.
  15. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.686
    Зависи што работиш, т.е. колкава ти е платата. Ама финтата е со тајлцајт исто така ти тече стаж само толку колку што работиш пример работиш 50% имаш стаж само 50% значи за една година нормален стаж работиш две години тајлцајт. Така да долгорочно секако не се исплати. И исто ако имаш подобро платена работа поисплатливо е да си работиш фолцајт.

На Esmeralda-MD, Ava.84, mira.mira и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Кога ги запишавте бебињата во јасли?

Некои ми кажуваат уште пред пораѓај да сум аплицирале, јас мислам уште е рано, планирам после пораѓај.

И што ќе се случи ако нема место во јаслите? Јас би сакала да се вратам на цело раб. време после елтернцајт а таткото исто работи и тоа патува 50км оддалечено од дома.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Ако нема место се снаоѓаш или продолжуваш породилно.
    Ако го запишеш бремена поголема е веројатноста да има место, не е рано.

На Ava.84, SanelaS, mira.mira и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Jas go zapisav uste koga bev 4 ilu 5 mesec bremena.Ako nema mesto nikoj nisto ne ti garantira doagaat luge na pomos ili ostanuvas podolgo na porodilno.A za celo rabotno vreme i dvajcata neznam kolku ti e izvodlivo ako nemas nekoj za pomos.Prvata godina se mnogu cesto bolni pa fali personal, pa ako uste potrae koronata pa se nesto se slucuva.Ova od iskustvo ti kazuvam jas se vrativ na celo rabotno vreme otkako maliot napolni 1 godina i toa bese vo mnogu pogledi neizvodlivo mislam deka pshicki popustiv.Ama ova e moe iskustvo neli sekoj si znae po sebe, zavisi od rabotata itn.

На kikikikirika, Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  19. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Ме интересира ако дете настине и мора да остане дома, има ли ограничен број денови во годината кои следуваат по родител? Исто ли се смета како кога си на боледување за себе пишан?

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    20 дена по родител годишно, вкупно 40 значи, можело и едниот родител да ги земе тие 40, платено е 67%
    Ќе лажеш ти дека си болна некогаш за 100% да ти платат

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.