Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Здраво ме интересира што користите за да имате македонски програми? Децата сакам дома македонски да слушат. Имавме една година плаќавме 100е годишно за сите програми во светот ко сателитска нешто ама неможиме да го продолжиме.

2. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    iptv , на фб пиши има многу , или по групите и за поевтино 70-80€ годишно

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Hija.de.la.luna

Hija.de.la.luna Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    51
    Здраво женски, како поактивна тема викам ај тука да прашам. :D
    Каде да полагам за Б2 сертификат? Во Македонија или тука во Германија? Има доста разлика во цената, ама освен тоа ист е принципот, нели? :?:

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Тежината на аусбилдунг со кој наш факултет би можела да се спореди? Различен различно нели ама отприлика дали знае некој :D

5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Јас како што разбирам аусбилдунг е нешто како средно не е факултет.Си има факултети.

На gjoker4e и SanelaS им се допаѓа ова.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.912
    Допаѓања:
    177.265
    А академиите Ава? Гледам еден куп има, а како курсеви што се? Или тоа е исто што и аусбилдунг? Гледам има интензивни од 15 дена, а има и по неколку месеци. :?:

7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Мислам дека тие се како вајтабилдунг надградба на аусбилдунгот.Еднаш некој ми кажа аусбилдунг за возрасни.Аусбилдунг прават обично деца од 16-17год и трае 3,5 години со пракса која е платена.Кај вајтабилдунгот обично има пракса која не е платена.Јас вака знам не знам нека каже некој друг.

На Herrera и Yowannty им се допаѓа ова.
  8. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Ausbildung најпросто би се дефинирало како обука. Траат околу 3-3,5 години, а во поново може и повозрасни да се запишат, не мора после завршување на средно. Пола време се учи теорија, пола се оди на пракса во некоја фирма (зависи за што се работи).
    Weiterbildung или дообука може да прави речиси секој, кој исполнува одредени критериуми, пак зависи во што би се дообучувал. Во смисла, треба да има одредено завршено образование или работно искуство, па во таа област да се усовршува. Лично имам правено Weiterbildung бидејќи ми беше неопходно во мојата професија.
    Постои и Umschulung, тоа е доколку сакаш комплетно да ја промениш досегашната професија. Тие траат 2-3години

На Yowannty, SanelaS и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Јас да си кажам за ausbildung:D
    Братучетка ми прави моментално за медицинска сестра, трае 3 години, 3 пати во неделата оди на пракса, 2 пати во школо, нормално си има испити и слично.
    Добрата страна е што не е врзена со ординацијата да работи таму кога ќе заврши со ausbildung-от, лошата страна е што има 40 дена одмор во тие 3 години вклучувајќи и останување на кранк.

На Herrera и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    29
    Мами некоја препорака да ми дадете од каде да порачам количка за бебе 3во1 и креветче ? И од која марка сте задоволни ?

11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    https://www.daliya.de/DaliyaZ-3in1-Kombi-Kinderwagen-15-tlg-Travel-System-Bordeaux-Rot-Silber

Ваква земавме за бебето.Лесна за управување и не е скапа, лани беше 249€.Многу ни се најде со седиштето.Малку е тешка ама не екстремно .Рамот е лесен.Сега на 1 год не ја користам веќе оти немам лифт во зградава и ја зедов старата летна количка од големата како полесна.Инаку ја чувам за резерва ако ми се скрши еднава да имам друга.
    Сега купивме од истата фирма и седиште за во кола - супер е исто.

Последна измена: 20 март 2022
    На Илина Дол му/ѝ се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Шест недели одмор годишно и кранк колку сакаш ама подобро е да не е повеќе од 10% годишно.

На Herrera, SanelaS и Neda997 им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    zapisa ausbildung ?

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Не не.

15. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Здраво, некоја од вас или член на фамилија да аплицирале за германско државјанство? Би ве замолила да ме контактирате во лп, доколку имате лично искуство, имам неколку прашања. Фала однапред.

16. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Не примаа во градинка, аплицирав на 7 Март, минатата недела се јавија да ни дадат термин за посета на градинката, и наредниот месец здравје тргнува:dance::party:

На Ava.84, Chantal, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.686
    Браво баш брзо, во која покраина сте? И со среќа брзо да се привикне :).
    Јас само да се поправам пошто пишав дека плаќаме 165 за 5 ипол саати вчера гледам 195 одбиле и со мм не можеме да се сетиме дали од секогаш толку сме плаќале или сега накачиле, морам да гледам по стари извештаи од банка. Може да накачат без да не известат?

На Herrera, Neda997 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    kaj nas izvestuvaat barem dosega taka bilo

На Neda997, Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Многу брзо. Радосно да трча накај градинка. :inlove: Претпоставувам со врски. :P Се шалам. Баш добар пример дека секогаш може да се случи невозможното, не значи дека се чека две години и дека мора три платни листи за спојуваење на семејство. :D
    @Chantal Се до сега те читав Chanel, дури сега кога пробав да те тагнам приметив. Провери на страната од градинката. Кај нас три години до сега не е сменета цената.

Скоро четири години сакам да ве прашам нешто (waiting) Дали навистина функционира машината во Deichmann за патики 4 евра? Ги стававме на почетокот ама не видов нешто да помогнала па не ги ставам веќе. Е сега да не помага стварно некако, а јас да не приметувам?

На mal.ecka, MarijaMi90, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    1.835
    Здраво мајки. Дали може да ми пише некоја мајка што живее во близина на Wittenburg, ми треба нешто итно. Имајте убава вечер. :hug: