Duffi, brat mi doagja vo nedela kaj mene, ama so bg pasos e, se nadevam nema da go stavat vo megjuzona, jas i eden kup dokumenti mu spremav: adresa od stan, vencalno od mm i mene, izvod na rodenite od mene, kartickata za prestoj, bg pasos na mm. Se znae koj gi vrakje od aerodromot, eden brkolii policaec, na mene me ispituvase e zosto se porodi tuka, e koga ke podnesas za pasos na deteto, od koga e dojdena familijata tvoja tuka..
Баба ми и дедо ми патуваа со Бг пред две недели. Нема со нив никаков проблем. Не им бараа ништо плус. Со Фајзер се.
nema problem so bugarski pasos ston e .Dever mi bese so kup dokumenti ama so mk pasos i ruski vakcini go maltertiraa cel den i potoa go vratija nazad od Baden go nosea na aerodromot vo Fridrishafeni od tamu Skopje.
Тука во Leipzig сеуште носиме маски во затворени простории и во јавен превоз. Туку дојдов да прашам нешто : ко правиме еднаш годишно Krebsvorsorge дали може да ми наброете листа со работи што конкретно покрива испитувањето. Некако докторите секој си води своја политика , на различни места до сега изминативе години различен преглед опфаќаат, некаде пола преглед, некаде подетално , некаде од око и секој со свое објаснување дека само тие нивни подточки ги прегледуваат. Ај ако можете набројте ми детално што вклучува прегледот за да знам кои подточки да ги набројам пред да закажам термин.
kaj Frauenarzt jas ke pravam , kaj nas termin po 8 do 9 meseci davaat za ova a jas posto sum nemarna prv patbzakazav da pravam i neznam sto opfaka.
До сега правев кај матичен лекар , ама сум многу разочарана од последната докторка тука, дефинитивно ќе ја менувам. Премногу ми фали мојата докторка Larissa Bernhardt од Штутгарт. Жената е русинка, омажена со германец, ќерка и студира медицина во Берлин, до сега се покажа како најквалитетна докторка од сите дошегашни што сум ги имала. Жената да се пожалиш дека малото прсте те боли, одма како мајка почнува со проверки, со ренген испитувања, ептен им е опремена ординацијата , буквално без термин одев кај неа, од работа на минување никогаш ме нема одбиено, морам јавно да ја пофалам, само таа докторка ми фали од животот во Штутгарт, ништо друго. Жената има премногу разбирање и посветува време, се осеќа како смирено разговара, како знае да објасни, алал да и е, господ да ја проживее уште 100 години. Овие тука во Лајпциг се ветар и магла, некако гледаат за 3 минути како небитна личност одма да ти пишат Krankenbescheinigung и крајно без осет се, пример ко бев да ми земаат крв и ми се вртеше , наместо да поседам на столот , они велат, ајде станувај имаме следен пациент. Како куче да сум, лошо искуство, нема човечност до сега бев кај 3 докторки тука во овој град, мизерија. Буквално за 2-3 минути ќе пишат рецепта и толку ај пријатно, некако не посветуваат внимание , да си кажи човек што мака има. Обично правам Април или Мај генерална контрола на моето здравје, па после у Мај ме фаќа алергија на полен и пцујам ко да сум на фудбалски стадион, затоа со повреме сакам да си закажам термин.
Ако мислиш за кај гиниколог, содржи Пап , ехо и преглед на гради некој само те допираат некој прават со ехо.Мислам дека не е годишно туку на 2години и ХПВ еднаш на три.Така ми имат кажано повеќе др. Може најдобро е да се јавиш на кранкенкасето и да прашаш. Еве што вика гугл од 2021 ова. Für Frauen ab 35 Jahren wird der bislang dazugehörige Abstrich am Gebärmutterhals allerdings nur noch alle drei Jahre von den gesetzlichen Krankenkassen übernommen. Für Frauen zwischen 30 und 34 Jahren ändert sich nichts, sie erhalten weiterhin einmal jährlich dieses Screening. Значи ние старите нели и ти си уба 35 може да умреме.Пишува исто дека требба да си го плаќаш од 50-80евра. Јас имам правено ХПВ во 2019 исто си платив не знам колку беше 45 евра изглрда.
@Herrera за кај матичен прв пат слушам дека има кребсворзорге.Кај матичен само гезундхајт чек имам правено.Тоа е крвна слика, лунге функцион и екг.Мислам дека е исто на 2 год.
Е фала за инфо. Да ти признаам искрено , до сега немам давано пари за никакви испитувања. Обично кај матичен доктор ќе ги замолам и за без пари ми прават детална анализа на крвта, цел извештај од лабараторија. Значи ние што сме 35 + треба да платиме. Ааааа па нема шанси да давам плус пари кај овие шушумигите тука, од кај се осеќа дискриминација, па и пари да им давам. Ништо. ќе си се јавам фино лепо поштено во Берлин и на приватно ќе си платам за контрола. Барем ќе знам дека нема да ме третираат ко да сум куче , ќе се осеќа малку човечност.
Кај матичен гинеколог е за кребсворзорге. Обично еднаш во годинината е препорачливо да се прави. Ама во врска со тоа дека под 35 години не се наплаќа, не е точно( барем мене секој преглед ми го наплаќале по 50е ) Btw пред три недели прележав корона, и сакав да правам крвна слика ама ми рекоа дека немало потреба Цело време читам кај нас, свашта испитуваат а тука една нормална крвна слика не сакаат да направат. Дали не сакаат да ја оштетуваат касата или толку се замараат со здравјето на луѓето не ми е јасно. Можам ли да направам на приватно некаде? И дали треба да идам кај матичниот лекар за тоа?
Мене кај матичен лекар еднаш квартално ме следува бесплатна крвна слика, редовно правам, не морам ни да се најавувам или да имам термин.
И јас во Берлин минатиот месец правев пап хормони и преглед на гради,не ми наплатија ништо. Следната контрола ми е септември па ќе видам дали ке ми наплатат. Ни јас незнам што покрива касата.. до сега бев на матичен (крвна слика) и на забар ( контрола и рентген) и таму не ми наплатија. Дали има некоја од вас вадено умници и како поминала? Следен чекор е тоа
Krebsvorsorge имам правено до сега еден пат кај Frauenarzt, ме праша дали имам историјат во фамилијата и прегледот вклучуваше Пап и преглед на гради.Не платив ништо. Мене искрено гиникологот ми го предложи, кога отидов на рутински преглед пред да останам бремена. Сега немам направено бидејки се уште го дојам малото. За кај матичен лекар не знам.Јас и маж сакавме да направме крвна слика и моравме не знам колку причини да наведиме зошто.
А во Берлин еден човечен одност.Бебето со пнеумонија не сакаа да ми го примат на ретунг штеле, кај матичен да сум ја носела.А матичен затворен.Кај фертретунг. Фалеше малку да ги запалам таму.Идиоти без емпатија.Уште барам кај можам да ја исшпионирам свињата на итната да не знае некој? На крај заврши бебето на интензивна.
Темата можеби не е соодветна за моето прашање, но, бидејќи видов дека е најактивна решив тука да пишам Не би сакала јавно да ја објаснам ситуацијата, затоа би замолила доколку некој се наоѓа во Минхен и околината и има време, да ми пише во лп.
Леле јака ти душа. Капа ти симнувам за живците што ги имаш. Јас затоа и не сакам да имам деца, немам намера да се притресувам за нив, да ги мислам , ма нема да спијам, додатен стрес ми се деца. Доволен ми е маж ми , он ми е дете Туку сакав да ти се пожалам дека похитлерски град од овој нема. Точно секој со свое искуство, ама муабетот ми е дека во Берлин ми се дупло поголеми шансите да си платам за рутинска контрола и фино лепо да се разберам без да се осеќам дискриминирано како што е тука. Овде ем ќе си платиш , ем ќе те третираат ко ѓубре. Некој ќе рече 21 век , се прифаќаат различности, ама тука ко да застанало времето, германциве ич не ги сакаат доселенициве Јас обично многу критикувам кога нешто ќе се засере некоја работа , ќе закочи или да чекаме и чекаме без никакво објаснување ....морам да сум на чисто што и како е за да си продолжам со останатите обврски. А сега е време за тостерки, правел маж ми, пардон жена ми , па да заблажам душа.