@SanelaS исто ибупрофен ни дадоа. Откако се вративме дома се јавив на матичната во МК и истата терапија ми ја потврди. @gjoker4e секаде го има не само во Германија. Не е ни еден вирус туку сите риновируси може да дадат таква состојба. Битно не е ништо страшно. Поминува само од себе. Ибупрофен само за болката е. Јас забите му ги чувам. Не знам што да им правам. Пари добива за секое. За првото повеќе. Сега симболично.
Сега кога го прочитав ова се потсетив и јас на тоа колку време се спремав пред да ја побарам бабицата што ќе прашам,па како ќе прашам, цел ден утепав во мислење за 2 минути разговор ако се уште не си ја побарала еве како јас го почнав разговорот може ќе ти е од помош. Одкако се претставив и кажав дека сакам да се пријавам за Geburtsvorbereitungkurs кај неа доколку има место. Доколку сакаш да правеш таков курс. Нивната услуга најчесто го опфаќа и тоа. Ќе те праша кога ти е терминот за пораѓај и ќе ти каже дали има место, ке те покане на средба за подетално да се запознаете. На средбата се зборува и на таа тема за помош после пораѓај и се што нуди. Во мојот случај беше така Бидејки беше за време на пандемијата,немаше групни курсеви, па бев сама на уште една средба, во 9ти месец,ми покажа некои вежби за олеснување на болките,масажи и некои други работи, доколку имаш прашања поврзани со бебето и пораѓајот можеш да и поставеш,да разговарате и се договарате за после пораѓајот што како ќе биде
Нашата занфери е скржава, само по две евра дава. Му зборев на мм да даваме по пет, ама кога ми се распука многу пари се тоа, он е уште мал и на две си останавме. Школските работи мн скапи, поготово ранците. Добар ранец е ефтин ако го најдеш за 150 еу.Гледав ергономски беа по 200-300еу.Ама демек за повеќе годино ќе бил. Знам дека од мали ги делат децата по оцените за во кое школо ќе продолжат натаму. Гимназија им е најјако средно. Ама не би му правила стрес на детето. Оти ако има во главата ќе постигне многу повеќе одколку со оцени на денешно време. Медицина не би дала да учи никако. Како доктор цел живот учиш за ништо. Ги гледам тораксхирурзите на моето оделение. Има еден тим и тоа е спијат во болницата. Нема социјален, ни фамилијарен живот. Дежураат многу често оти де може да дојде друг доктор да оперира. Зимале пари, ма колку и да зимаат малку е. Ако ја работиш професијата од љубов е друг муабет. Зејтимжн броев пред некој ден, 10 литри имаме. Како што трошам по малку цела година да не купиме. Сме купувале од претходно и мм беше докупил уште некое литро кога фати кризата. Во шпаизот имаме трајна храна за два месеци. Ама од секогаш имам резерви на тоа што е трајно не од сега. Јас допив кафето и да фатам пат за работа.
Ај мајки малку помош... Канети сме на роденден и крштевка,(живеат во Германија) не знам што подарок да земам дали пари да дадеме или нешто златно да купиме. За некој поголем подарок незнам, не ќе го влечкаат по авиони. Што му подарувале на вашите дечиња?
Eve jas kr trgnam od mene ,mene epten mi e ubavo koga ke dobieme nekoj interesen poklon ama site koga ke iznadonesat sansite se nikakvi dq se prenesat rabotite pa mnogu cesto ostanuvaat rabotite tamu.Jas bi pari i inekoja interesna mala kniga detska na makedonski bilo slikovnica ili onie so azbukata ili pak bajki,
Добро вечер, дали некој има искуство со ставање фиксна протеза. Ме интересира дали има некое плус осигурување за заби што покрива протези и прегледи ( за возрасни) АОК не ги покрива мора приватно. Ако постои некое осигурување, колку се плаќа месечно и дали може одма да се почне или мора после одреден период? И уште нешто, дали ви наплаќаат чистење на заби кај матичен доктор, нели тоа е бесплатно? Мени ми наплатија 80 и нешто евра само за чистење.
Кај сте бе викендашки ?Шетате или чистите?Јас чистев денес и пак е хаос. Вака гледајќи само нашата Zahnfee најскржава само благо остава. И тоа ме фати малата дека сум јас. Вчера сабајле сама си го извади забчето и јас не најдов време да тркнам да и купам нешто, па и украдов од кошничката со благо велигденско зајче.Ама да не ме познае и го одмотав од опаковка и и го замотав во салфетка. Ама на детето му текна.Ми вели мамо ти ли ми го стави зајчето? Велам не, зошто ? Па види истото зајче.Ама ми текна да се извадам дека сите продавници се со велигденски зајчиња и дека заради Велигден добила зајче.Колку поверува не знам. Инаку не верува веќе во таумфее оти ја видела воспитачката дека им става гумени бонбони.Па јас ја лажев дека сигурно не можела да дојде па и се јавила на воспитачката. Многу сакам уште да верува во бајки и се трудам што подолго да верува. Туку денес бев до Лидл и бев без маска.Ама луѓе се чувствував чудно како да сум гола.А многу носеа сеуште.Важно убаво беше да се видат лицата на вработените по 2 години. Горново од вчера останало. @24.07 секакви поклони сум добивала.Последниот пат кога бевме однесов еден куфер облека за подароци толку вратив.Некогаш премногу добивам па останува во Мк и свеќи ги дава на др деца.Инаку пари и злато нема промашај.До сега книга не ми подариле за дете , а баш би било прав погодок.Пак зависи од луѓето.Мене поклоните не ми се важни повеќе на луѓето што ќе ги видам им се радувам.Гушки до зетко. @Tina-fina професионално чистење на заби е приватно ,мора сам да си платиш или да имаш дополнително осигурување. Чистење камен и ти е бесплатно еднаш год.Колку ќе плаќаш дополнителното осигурување зависи од возраст, заби итн. Многу го фалат на нет Ерго .
Имам UKV забно осигурување преку Шпаркасе. За професионално чистење платив 70-80 евра и осигурувањето ми врати 90%. Плаќам месечно 16,64 евра, се плаќа според тоа колку години имаш. Кога ми умртвуваа нерв платив 190 евра па ми вратија околу 175. Фиксна протеза гугл вика од 1800 до 8500 евра. Ќе ти допишам самод а не ми се избрише и ова цел ден пишувам
@Tina-fina Нема осигурување што покрива фиксна протеза. Забарот мене ми предложи harmonie schiene можеш да видиш на гугл поточно што е тоа, број 1 на гугл се dr. Smile. 60 евра за мерки, околу 800 за протезата, за долна со 50% попуст. Прочитај повеќе за нив Белење на заби исто сам плаќаш дека и тоа се смета како козметика Може на рати да се плаќа кај некои забари или кај сите не знам Кажи ми што ќе одлучиш, јас не знам што да правам, дали кредит за фиксна да земам или да пробам со овие, многу задоволни има ама пак некако во ништо не верувам додека не видам со свои очи Ако има некој што носел вакви и му помогнале кажете
Утре е TRUTZ кога одат во природа шума некоја, прв пат ќе оди, 90% дожд, јас не знам што за појадок. И не е лошо да дадеме сите по некоја идеја за појадок дека веќе три години се чувствувам како се едно исто да е. И дали се носат виршли за појадок? Ми кажува носеле децата, а нели спаѓа под забранета храна за во градинка, да не има некои здрави виршли? И кај има мали брецели за печење како од пекара ама мали? И идеи за појадок?
Eve jas kako dezurna na temava prva..Moeto nosi virsla za pojadok tie mini sto se, koga imaa dorucek od tamu i tie im davaa salama ( i jas i tie prakticiraa po 1 nedelno toa). Kaj nas samo blago e zabraneto, dobro ni pratija sliki za lebovi neznam sto kakvi nekoi rzani crni so semki...ama koga ne jade toa nema drugo... Moeto nosi obicno brejcel, banicka, kroosan, lisnato nekoe, tost nekoj jogurt ovosje razlicno i zelencuk razlicen i maslinki obicno toa se vrti.Napraj i nekoj tost, sendvice golema e veke tvojata moze da jade se.
Кои се тие мини виршли од каде? И глупо прашање ама така готови или треба да се сварат? И јас истото што го наброја ама слабо јаде овошје и зеленчук. Банана дома јаде, во градинка не. Секое сабајле проверува што сум ставила и ако ставам јаболко на пример се кара со мене. Денес и ставив варено јајце со сол, краставица, пола путер кроасан, пола vollkornbrötchen. Ама значи тоа е нема друго Купив од дм сега за бебе пто се кекс, reiswaffel, knabbermix, да не е еднолично. Досадна сум знам Од шаин што испадна се плаќа царина и од која сума или како?
Gi ima vo site marketi jas vo Lidl gi kupuvam 5 vo pakuvanje 1.29 ke gi najdes kaj salamite tamu kaj sto im stojat ( sega cekam napadi za davanje na virsli od nekoi ) ama vo grupata stvarno davaa i jas samo ednas davav znam na pojadokot im davaa nekoja salama takva najobicna ednas vo nedelata ama jas mu nemam stavano takva. Drugo mafini mozes doma nekoi soleni da napravis moze ke se izlaze ili onie pitite za Wrep pa da napolnis so nesto , ili nekoj integralen keks imas i nekoi mali puteri po Lidl stavi i nekogas sama da macka tamu. Jas moevo neznaev deka saka takvi ama ednas vide doma i vidov deka imase jadeno zasto znaese sto e i kako se otvara sto se pravi. Moeto ima denovi koga prilicno ke izede se ama i denovi koga samo banana ke ima kasnato , a kolku i da se obiduvam da napravam da ne bide edilicno.
Јас пржам лепчиња со јајце, тост, проја, бомбици од палента и сиренце, пици мали некогаш отворени некогаш отворени, мали виршлички купувам во месара и ги мотам со блетатаиг и ги печам по две му праќам така, кифлички некогаш мачкани и со путер од кикирики, некогаш амерички палачинки форми извадени исто со путер од кикирики намачкани, дури и мафини слатки овошни со малини или боровница само да не се чоколадни и да не е често. Само Овошје и зеленчук секој ден знам некогаш сушено овошје да му пратам, онаа експандирана пченка или ориз, кнекаброт, индиски оревчиња, кашкавалче како бабибел, мојот не ги јаде јогуртите таму па престанав да праќам. Знам што ставаат фрикадели ( мојот не јаде па не сум ставила) варено јајце, тортиљи сакам да пробам намачкана со крем сир и морковче и краставичка внатре ама ете не сум направила до сега. Темава нема крај и пак имам чувство дека све едно исто носи за јадење.
Дали знае можеби некој како е за патување сега од Македонија во Германија? Прашањето ми е, дали да си викнам гости? Да ви кажам дека ич не можам без маска. Се осеќам како да сум заборавила нешто, како да ми фали нешто. Многу ми е чудно и ја ставам пак. Значи не ни излегувам од дома без маска. Добро, што ми е?
Мајка ми дојде саботата, ама со бугарски. Рече дека многу гњавеле тие со наши пасоши, барале повратен, тие со руските вакцини не им признавале итн. Дали колку вратиле не знаеше да каже Оти беше со рачен само и втор ред, бргу помина, ама и за тоа кратко време рече ги гњавеле луѓето.
Јас немаше кај не бев без маска и сега се прашувам дали ми беше воопшто паметно? @Chantal Убави идеи. Моето мени според твоето ептен еднолично.