Во Лидл кај нас немаше ниту еден без маска. И тоа сите со FFP2 маски. Психоза создавана две години не може одеднаш да ја снема. Променетото однесувње и стравот кај многу луѓе ќе остане уште долги години.
Од вчера официјално као без маски, ама мм вчера позитивен тест, утре е на пцр, јас уште негативна ама си шетам со маска секако (само бев на работа и испазарив да имаме залихи ако сме во карантин). Чекавме да се укинат мерки за да се заразиме . Си одам и на работа нели 3 вакцини си имам.
Мајка ми дојде завчера, со мк пасош, помина без проблем. Две кинески и бустер Фајзер има, плус за секој случај ПЦР тест имаше. Исто така и спремив "писмо", објаснето каде ќе доаѓа, дека ќе биде на наш терет, адреса, броеви и што ми дојде напишав и плус носеше копии од наши документи. Кажа дека некој до неа ептен го гњавеле, ама дали за нешто друго или поврзано било сепак со коронава, немам поим.
Дојдов да си ги кажам фрустрациите од овие што тестираат. Морам да имам официјален брз позитивен, епа како земаат брз негативен ми е а дома 3 брзи имам позитивни. Сега свесно треба позитивна да одам на работа?
odi na doktor i izvadi si boleduvanje i taka i taka sertifijatot za prelezanost ne ti menuva nisto, a i ke spasis nervi od ponatamosni peripetii. Jas dodeka sum na temava dali i kaj vas kolegite (Germanci) se tolku cesto na boleduvanje.Kaj mene malku malku pa krank i toa do 3 nedeli ( poveketo se bez deca) i isto vosputackite vo gradinka kako da se natprevaruvaat koj poveke ke e doma. Kaj nas postojano se bara zamena i postojano sme vo deficit i mislam deka i nikogas nema da sme dovolno.
Така беше и на син ми. Прв ден дома позитивен, во тест штеле негативен, втор ден исто. На работа се пријавив со дете Корона болно. Во Берлин има од државата тестштеле со бесплатни пцр тестови ако имаш еден брз тест позитивен. Вториот ден, детето за рака го однесов на пцр и излезе одма позитивно. Зависи со какви тестови правиш, изгледа твоите се посензитивни. И јас правев со тестови од мојата работа и затоа излегуваше позитивен, а лоли тестовите од градинката за ништо не ги бива.
Јас дома длабоко земам брис, таму околу носот ми помина само, а кога немавме вакцини до мозок ни брцаа, сега изгледа им одговара да нема позитивни баш така ми личеше. Иначе и дома вчера имав негативен, денес позитивен се тестирав зошто мм има и ептен слаб симптом имам. Кај него на работа за вработени одма им прават пцр, уствари сега он си чека резултат од пцр. А сабајле кажав на работа дека сум позитивна, среќа шефицата ми е ок па ми рече исто му беше и на маж ми на брз негативен излегуваше па ќе чекам до утре да видам дали матичната ќе ми закаже пцр или утре дали ќе излезам позитивна на брз. Во нервозата си реков ќе тестирам дете со брз со така земен брис сигурно негативен ќе е па ќе го пуштам во градинка, само што стварно не е фер за другите дечиња. Кај што сум работела јас до сега не сум приметила ама кај мм ептен е вака како што кажуваш, една Србинка што ја знам на почеток на година ни кажуваше за кога испланирала одмор а за кога боловање да земе испланирано 6 недели во годината да искористи.
Со лесно мила. Зошто ја затворија?Па на времето имаше и кај мојата во градинка ама не ја затварале. Сега ќе почнат норо, хад-мунд -фус, коксаки.Лето, не знае што е полошо.Дај Боже да ве одмине сваќе. Леле кога ќе ми пораснат децава што лесно ќе ми биде.
Ќерка ми беше со стомачен вирус не се знаеше кој но доста од градинка имаа, ја исцеди некои 9дена со пролив повраќање и тт (2 дена). Сега мм го има истиот вирус.. (Неможам да го вратам профилот го заборавив пасвордот од Mitrovska95)
Денес дури литро масло начекав во реве. До кога вака не знам. Се снабдив со резерви ден два пред да снема секаде, ама со овој ритам и резервите ќе се потрошат. Еве стварно не знам како трошат една флаша цел месец. Изгледа до мене е, ама секој ден мора по два оброци за три деца да спремам за градинка/школо. Мафини. Вафли, палачинки… некогаш и по две тури неделно. Не јадеме воопшто прженици, ама се троши бре. Шизик на ризик шетав без маска денес. Две години не закачивме, што ќе биде нека биде. И така барем едно дете еднаш неделно е болно, фрише луфт се лечи.
Срам ми е да пишам, литро масло којзнае колку месеци ми трае. Добро, ние сме тројца ама пак. Значи, во салати- маслиново, во рецепти- путер, печам на маслиново, пржам еднаш неделно, запршка без зејтин. Тоа би било, мале тајна великих мајстора. Е дете јаде еден оброк на училиште училиште, тоа е плус, да требаше и тој оброк да го спремам, не знам, од некое бардовцен ќе пишував...
Само Маслиново купувам и за се го користам, од салати па до печење и мафини. Не знам ни јас колку флаши месечно ни одат, ама баеѓи повеќе од едно. Децава секое како возрасен јадат, може и до тоа е
Мм нели купи минатата недела 2 л зејтин од Лидл.Еве немам веќе едно.Добро да си кажам на оваа криза купил од Лидл некоја мешавина за Лакомаде и вчера правев па од таму и немам зејтин. Недомаќинка на нивоу. @SanelaS ауу значи овое вирусиве полоши станаа после коронава. Туку бебето ми оди месец и пол на градинка и едвај 1ч оди и тоа со плачки.Не знам што ќе се прави како да почнам на раб и што да кажам ккога ќе почнам кога не сака да оди.Дајте некој совет што да правам.Истово со големава го минав.Ама кога се навикна не се сеќавам.
@Marge Истиот случај е. Македонски пасош, две кинески и бустер Фајзер. Мајка ми беше со две Фајзер и мк. пасош. Помина без проблем, а не и пратив ништо дополнително од документи. Почнаа да олеснуваат мерки, па си реков да не смениле нешто на подобро за патување. Им се може да им се смара. Страшно! Цел викенд го поминав во барање Zwischenzeugnis што не постојат. Која работа си ја отворив и кој стрес си го приредив. Цели филмови како ќе ги повлекувам, па која е процедурата барав на нет. Па што ќе им кажам во школо, зошто фалат две. Абе леле! Сега од петок распуст и уписи се во мај. Превозбудена сум. Син ми е дома од петокот, со маген дарм вирус е. Цело време има некој вирус во градинка. Ми треба одмор!