Абе аман, па кај вас толку богаташи, ни маслиново нема. Што да ти кажам- ако нема зејтин, јадете путер. #марија-антоанета Колку е одржливо ова на долг рок, и кај ни е крајот .
Мајки на порталот кита дали повторно треба да го пријавам детето за во градинка за оваа година, бидејќи лани го пријавив но сеуште чекаме дали сега пак треба или тоа важи од лани?
Kolku dolgo si vo Germanija, rabotis so germanci ili so nasi.Stom razbiras probuvas da vrakas seedno kako e gramaticki ili nafrlani zborovi dali poleka ili pobrzo i sekoj den taka se opustas, pa slusas tv pa ke naucis nekoi taka ubavi zborovi da izgleda poubavo recenicata i taka do prava germanka nakraj dijalekti ke fakas.Slusaj tv, probaj da citas, slusaj Jelena Mladenovic i Nanas Deutsche kurs i ete ti. Sicko dobre
Dodeka si doma probuvajte poveke da sedi, vospitackite neka se potrudat malku. I moevo e kako lepenka i se iznarika dodeka se privikna ama mi se blizese vreme za rabota toj ne se naviknuvase i dve od vospitackite zborea so mene sto kako go smiruva a kaj nego e muzikata i eden den im gk ostaviv tie mu pustile muzika igrale zedno duri i cokolado mu davaa i od narednioy den plackite se namalija, vospitackata nekolku dena imase mobilen vrzano na pojas i muzika slusaa dodeka se zapoznaa ubavo.
Враќај на комуникација, не е важно дали и колку е правилно. Тоа со тек на време почнува да се кристализира и ќе бидеш ок. Тие што ти се поблиски, кажи им да ти укажуваат на грешки и исправаат. Тоа многу помага. Секојдневна интеракција со Германци, тв исклучиво германски, книги за деца читај такви едноставни. Вежбај го јазикот во продавници со едноставна комуникација. И секако дека курс е најважниот дел. И после веќе Нетфликс ќе ти иде во позадина без да гледаш, а ти се ќе разбираш. А1 е премалку за покомплицирана интеракција, ама е секако добар почеток. Ако си го запазила рокот за пријава (анмелдунгфрист) за конкретната градинка и соодветната година, тогаш не треба. Се чека многу, да не се чудиш.
Ај и јас со неколку прашања. 1. Тегли кај фрлате? Не знаев кај одат па си напраив резерви дома веќе место ми фаќаат, кажете како да се оттарасам. Знам дека има посебни контејнери за рециклирање за браун тегли нив маж ги фрла, ама другиве обичниве кај одат? Во овие 4 различни опции што ги имам дома одат ли негде или не? 2. На дете треба да обновам гардероба, веќе се и е скусено, ама и се надевам дека ќе ја викнат во градинка од први. Што ќе препорачате повеќе да земам, што е попрактично, хеланчиња или тренерчиња. Дали нешто од облека треба да оставам во градинка за пресоблакање? Колку пара патики ќе се доволни? Кога ќе ја примат секако и со нив ќе зборам, ама сега секако ќе одам на пазарување, па ако сака некоја да ме советува што секако ќе ми треба да земам. Дете е 2 години и скоро 8 месеци. 3. Овие детектори за чад што ги има во секоја соба до лустер, колку многу чад детектираат? Конкретно ме интересира дали може да си запалам миризлива свеќа одвреме навреме, обично си палевме и имам еден куп купено, ама ми е страв од алармот па овде немам ниедна запалено. Еднаш ни се вклучи, по совет на електричарот кој ни го поврза шпоретот да го пуштиме прв пат празен на висока температура па почна да чади. Мислев ќе се шлогирам од звукот, среќа овие над нас дојдоа одма и ни кажаа како да го исклучиме. Тоа беше на почеток кога дојдовме овде и од тогаш ми е страв и свеќа да запалам.
Kaj sto ima za braun ima i za beli obicno se eden do drug kontinjerite.Za vo gradinka ti treba obleka za na dozd gumenk cizmi patiki sobni papuci i po 2 para trenerki helanki bluzi sto nosi normalno. Ke i trreba sega i kapa so Uv za na sonce sekako rance i kutii za hrana. Od sveka ne detektira cad a lesno se isklucuvaat tie samo dolniot del se povlekuva, ako ne zapalete probno ì nekoj neka bide spremen za alarmot ako se vkluci.
1. Контејнерите се обично еден до друг или евентуално еден на два или три дела, поделен според бојата на стаклото. Ако не можеш да најдеш, изгуглај каде има во близина. 2. Кога ќе добиеш одговор од градинката дали е примена, ќе имаш и листа што конкретно треба да однесеш. Секако ранче, кутија за јадење, топлинки. Гардероба за пресоблекување, стандард. Тренерки на пример. - Гумени чизмички, комплетче за дожд (пантолони плус јакна). За материјалот на истиве, е зависно од сезоната нели. Потенки или подебели. - За гардероба општо, ќе и земеш тоа што си носи. Најубаво е покомотно и нешто полесно за да може да се облекува/соблекува сама (на пример за мочкање). Сакам да кажам, маичка уместо боди на пример, хеланки уместо фармерчиња. Форсираат многу самосталност, што не значи дека нема да добие помош за било што. - За обувки, конкретна бројка не знам да ти кажам. Јас купувам по 2, 3 пара од сезона и секогаш кога ќе бендисам нешто. А тоа е често. На пример што знам, гумени чизмички два пара полнети и два пара без волна. 3. Алармот кај мене не реагира на свеќи. И јас сум иначе скроз со такви опсесии со миризливи свеќи. Лол! Еднаш ми се уклучи во кујна, кога ми задими од рерна, ама страшно задими. Сосот ми истече од тавчето. Тие не прекинуваат, додека не ги исклучиш. Запали си свеќа слободно. Ако ништо друго, пробај дали ќе реагира.
Гумени чизми би и требале пролетва? Имам едни не се полнети, нови се, дали неколку пати ги облекла. Ич не сакам гумени, многу ја потат ногата. Добра идеја ми даде да земам маички. Ама уште е на пелени. Де не се оставале при селење, де ако иде ново бебе, и нејзи не и лесно со сите промени... Свеќа пробав запалив, ама стравот го чува лозјето па излегов надвор да ја дувнам. И да ми се вклучи аларм сама дома нема како да го дофатам. Вака ќе си палам попладне, посигурно ми е маж ми да е дома.
Еднаш врнеше и тарасатана ни беше мокра , а мм упорен да прави скара.Му реков таа што ја имаме е за на маса стави ја во дневната и таму ќе правиме.Само што ја вклучи направи чад прс пред око не се гледашее и ниту еден брандмелдер не се вклучи.Ама од веце после бањање ни се има вклучено од пареата.Од свеќа 100 % не се вклучува мм често си прави романтики.А и да се вклучи ти треба долг стап и да го претиснеш. За др две ти пишаа убаво.
Гумени чизмички за во градинка ќе и требаат сигурно. Полнети кога е поладно. Сега за периодов зависи каде движите. Не е во градинка, па можеш да се ориентираш според тоа. Моите, градинка или не, кога врне сакаат да шлапкаат во кал и во сите можни вирчиња. На лето исто, само боси. Така да без чизмичкиве по сезона ич не сме. И јас имам, пошто и јас сум дете со децата нели. Кога ќе се одвикне, полесно е со маички за неа. Е ќе треба да се соочиш со фактот гола кичма. Ужас. Не се секирај, не останало ниту едно дете со пелени. Еве и син ми е уште. Никако да почнам. Таман се спремив со нерви, ме пресретна маген дарм вирус.
Гумени чизми имам и јас. Ама ги избегнувам оти многу ми го потат стапалото, исто и неа, секогаш е влажна во нозе кога ги носи. Па што знам.. Се некако непрактично ради тоа ми делуваат, а читав дека децава носат.. Кога стасавме во Македонија знаеше да каже дека кака или дека завршила да ја средам бараше да седи на шоља, беше повеќе свесна што и се дешава. Овде кога дојдовме скроз се поремети. Ништо веќе не кажува, исто ко и претходно само што се крие и не сака да ја гледа некој. Тоа ме мачи. Многу и се собра. Не сакам да ја напнувам, дополнително. Ама па и педијатарката некако набрзина ме измаршира, ништо не успеав да се консултирам. Сега ќе ја носам на друго место. Не знам дали само мене ми се погаѓаат дегени, или само ми треба време да се навикнам на вакви третмани.
Moeto devojce sega od April trgnuva vo Gradinka, ni kazaa deka dogovorot od opstina za Gradinka ke ni stigne Po posta. Vo sekoja Gradinka decata od 3 godini ne prespivaat? Ni kazaa Ako i se prespie ke ni se javat da ja zememe od Gradinka, a Sto Ako i dvajcata SMe na rabota?
Мојата е 5,5 уште спијат во градинка секој ден во 12:30ч. Tаква ви е градинката. За ова те предупредив одма после првата контрола кај гиникологот. Таков им е менталитетот поладен од нашиот.Ќе се навикнеш или ќе се нервираш.Ама се многу професионални ,не зборат многу ама си ги прават контролите и ако има отстапување кажуват.Добро е додека велат дека се е во ред.Туку бебече какво , знаете пол? Туку сега ми тека додека пишував.Овој нашиот педијатар ептен замара.Еднаш на големата и ставав вармфлаше на мешето и целиот преден дел и беше црвен.Одам на др и кога ми се узви дека сум го изгорела детето ,да внимавам нареден пат.А како сум го изгорела кога детето не кажа дека и е жешко.Одам предходната недела на контрола за бебето , а тоа пред да заврши во болница паднала и се огребала убаво на градите.Во болница 3-4доктори ја видоа никој не праша од што и е.Овој прво гледање што и е ова.Може пази заради насилство врз деца.Ама јас ако ја удрам сигурно толкава рана нема да и направам.Се познава дека е гребаница.А каде е психичкото насилство, тоа нели е полошо, како ќе провери .Кај вас вакви ли ви се педијатрите или само нашиов тупи?
Kaj nas ordinacija od 3 pedijatri zena okolu 50 godini vrska nema ladna i pravi se na distanca ona sto treba, star nad 60 isto laden i skoro kaj nego se mu e vo red i normalno ( i nenormalnoto mu e normalno) i eden mlad nakaj 30 i nekoja ima mozes nekoj sovet podetalen pregled ili razmena na mislenje da dobies.Rotiraat tie nemozes da biras kaj koj sakas.Vo posledno vreme ako ne e nesto poseriozno konsltiram eden kolega zasto nisto konkretno bw dobivam osven za se kapki za nos setanjw na svez vozduh i terapija sedenje doma do 7 dena. Jas osven dobar ginikolog i zaben lekar bi opst lekar nemam dobar sto ke i kazam taa dijagnoza mi e i mi e samo lekar za pisuvanje na krank za sekoja moja zalba ona se faka krank da mi pise prvo , pa posle moze ke dade nekoe upastvo. Inaku po kolku pati patuvate nakaj Makedonija godisno dali ima nekoja kako mene saml ednas ili niednas