Сега сум подобро ама на моменти ми се слошува, морам да легнам. И маж ми е дома со мојот стомачен вирус па ќе видиме кој на кого ќе помага. Ќе го оставам телефонов за да приметам убаво дали ми се слошува од главата од мислите или стварно ми се слошува. И како што приметив од сабајле ми е најлошо па после подобро, кафе не пијам дека ми се слошува од кафе, без кафе глава ме боли, итн. Фала ви што ме мислите
Hallo девојчиња, да прашам дали сте вакцинирале менингокока кај децата тука во ДЕ? Матичната ми кажа не ја покрива АОК затоа што е ретко заболувањето ама ако сакаме да кажам за нареден термин. Ми е жал да ја боцкаат само и температура ми крена минатиот од пат од вакцините, а од друга страна може и добро е да се вакцинира. Каква реакција има после таа вакцина има некоја вакцинирано? И уште некој депилатор да ми препорачате ќе ве молам, треба да се подновам, стариот ми цркна.
Претпоставувам за менингокока Б прашуваш оти таа е скоро секаде доброволна, ретко во некоја земја е задолжителна, а менингокока Ц е во редовен календар. Мојава сите вакцини ги прими редовно по календар, сем оваа. Се водев по логиката дека ако е навистина потребна ќе беше во редовен календар. Депилаторче имам на Филипс и сум многу задоволна 5та година по ред го користам. Сега веќе има и понови модели.
Да на нејзе мислев, менингокока Ц се примала нешто покасно баш сега гуглав и била редовна како што пиша. Исто мислење имам како тебе, нема да вакцинираме Б најверојатно. Ти благодарам
Мене ми рече должна била да ни објасни се околу вакцините и имунизација а наше било да одлучиме ваљда од лекарот зависи
Керкичката од другарка ја прими и освен покачена температура и омалаксаност немаше други реакции. Јас моево не го вакцинирав. И да, ја плати на приватно таа вакцина но рефундираше некој процент од парите.
Како слават германциве Велигден? Одат во црква навечер, чекаат полноќ како нас? Се собираат друштва, фамилија нешто? Што праат традиционално и што јадат традиционално за денов?
Доаѓа Osterhase (велигденско зајче) и крие јајца (чоколадни) по дома или во двор. Децата ги бараат. Прав доживљај. Истово и во градинка го прават. Песничката што е хит за децата е Stups der kleine Osterhase. Преубава е. Зајчето е симбол на плодноста. Иначе, другото е што знам, исто. Велики четврток, па се до Велигден. Идат по гости, се собираат фамилијарно, евентуално со пријатели. Чоколадни јајца си носат најчесто. Некои фарбаат јајца, некои си купуваат готови. Нормално идат и во црква и постат верниците и палат Osterkerze. (Велигденска свеќа) Јадат јагнешко. Одблизу ова не го знам толку, оти јас ги превземам само традициите што ми се убави за децата. На пример со зајчето.
Здраво мамички ако може еден совет.Маж ми ќе аплицира за да оде за Германија и после тоа и нас да не повлече.Сега прашањето ми е имам ќеркичка од 4 години.Кога би отишле здравје би била веќе 5 години.Дали треба претходно да го уче јазикот или како правевте вие?Ќе треба таму нели да посетува градинка па имаѓ милиони прашања Фала ви
Пак јас со моите прашања. Немам никој познат тука во Германија па ајде вас да ве прашам. Кога и како ве следува детски додаток ? Мислам кои се условите и каде поднесувате, кои документи итн? А нешто друго освен тоа даваат ли? На пр еднократна помош откако ќе се роди детето. А за породилно? Даваат само на вработени или и на невработени? А на пр ако си самохран родител , кои бенефиции можеш да ги добиеш? Ви се молам помогнете ми да дознаам, немам на кој да се обратам
Porodilno ako si nevrabotena e 300 evra godisno ili po 150 na 2 godini.Kindergeld stom se prijavis na adresa , zadolzeni Familienkasse, dokumenti tamu ke vidis sto se trebase. Ako imas mali prihodi mozes da dobies opredelwna suma ba pari za oprema na bebeto na primer od caritas.Ako si samohran si vo klasa 2 i mozes dodatok na detskiot da dobies , dodatokot moze da se dobie i ako ne si samohran ako imas mali prihodi.Otprilika toa se dobiva.
Не знам дали ке сум од помош,живеам во Швајцарија.Ќерка ми неодамна ја прими оваа вакцина,задолжителна е овде,на 24 мес,немаше воопшто реакција. Педијатарот ми спомна дека се многу многу ретки реакции од неа,а кога има,најчесто е слаба Т следниот ден. Депилатор имам на Филипс,супер задоволна сум.Поздрав
Здраво на сите. Сакаме да се иселиме во Германија другата година - јас имам бг пасош па би отишла прва, потоа би дошле мажот и синот - и со Господ напред едно бебе кое е на пат. Ме интересира кој град би го препорачале, а да има добра клима, да има барем некој Македонец колку да има за дружба. Исто ме интересира бидејќи би оделе со бебе од неколку месеци (6-7), од колку месеци може во градинка, како се условите и сл. Синот би имал речиси 4 години - претпоставувам за него нема да имам проблем со градинка. Поздрав
Минхен има многу наши, па потоа Дизелдорф (јас сум во таа околина а има и многу бугари) за др незнам. А и мене ме интерисира за градинките од колку може да се почне оти и моето бебе пристигнува наскоро
Vo gradinka od 1 godina pa nataka a ima vo golemi gradovi i pomali primaat. Dali ke dobies odma mesto i za bebeto i za drugoto od 4 godini se zavisi kaj se naogate moze da dobiete mesto za 1 nedela a mozd i so godina da cekate.Makedonci ima sekade vo gradovi kako Minhen, Stutgart e ubavo ama stanovite se preskapi a i tesko se naogaat.Vo gradovite vo BW gradinkite se preskapi...
Четврток или петок ќе бидат готови резултатите. Петок таман се враќа матичната од одмор. Само да не испадне понеделник на крај. Добро сум, ќе одмарам до тогаш. Таман дочекав вторник да дојде, сега петок, и така, живот, кој брза касни.