Биологија и географија 5ки ми ставаа дека другите ми биле петки. Во сабота заборавив што како ама што и да направиш ќе успее Пенкало заборавив да купам ете. Морам да ви кажам колку ми е убаво со апчињава
И да е користена гледај од авто куќа ако може или некој нивни салон, они даваат дополнителна гаранција и е минета низ поасални проверки. На старо кола од приватно лице е ризик. И јас сум за аутоматик тим. Вторава таква ми е и се преродив.
Денес имав термин за крвна слика, после 7 дена откако ги пијам апчињата. Прво на шалтер читаат дека пишува да го одбијам и зборат меѓу себе колку глупаво зошто така, смее да дојам, на сите пишувале да не дојат, а смеело, ок. Влагам кај матичната вика не смееш да доиш, и викам јас дојам, и провери на интернет и таа смеело да се дои, ама на крај сите викаат подобро да го одбијам дека многу долго треба да ги пијам. Значи јас секако ќе го одбијам во наредните месеци, не заради апчињата. И крвна слика за 3 недели. Воглавно матичнава е матична 100% каква што сакав да имам во животов Муабет сама со себе беше ова ок Утре е тоа со Сонцето не заборавајте
Не би требало да стои или? Секој има своја лозинка или не? Нас ни го дадоа на лист заедно со распоредот од градинка што прават кога јадат кога спијат.
Srediv zenski, fala Vi mnogu Deneska procitav deka Ima pozitiven vo grupata I plus konjuktivitis I nemam Mira, epten mi e strav
Мајки скоро сме во Германија Имам пишувано по темиве за керка ми дека во Македонија ја водеа како тромбофилија Контроли правевме на трансфузиологија еднаш месечно и на 6 месеци на хематологија Овде не повикаа кога оставивме документи преведени што и како се случи што се прима на детски доктор не повикаа е сега овде докторката вели дека не е ништо страшно тоа дека еден ден може да биде и брз апчиња што мене ми е многу страв ништо повеке не ни објасни Прашав за доктор над нив било трансфузиолог или хематолог ми рече дека нив им е јасно се дека нема потреба Докторката е детски доктор дали е нормално оваа или сепак да барам повторно За крв и закажаа после 2 месеци што тоа не беше така во Мк Секој ваш совет ми е добредојден
Леле значи германска работа, целосно ме вадат од такт некогаш. Јас те разбирам комплетно, а чинам те имам и читано за малата. Сакаш да бидеш на сигурната страна што е и нормално. И јас би исто. Имаш пар опции, да најдеш нов педијатар кој ќе те препраќа на редовни контроли кај специјалист со убервајзунг (упат) или сама да најдеш специјалист и со сите резулати кај него, ќе се договорите како понатаму. Или инсистирај кај оваа докторка за убервајзунг, обично успева. Крв може да вадите и на педијатар, ама јас би продолжила и со редовни контроли на специјалист. Не им ја доведувам стручноста под прашалник апсолутно, ги бива докторите. Ама многу е важна релацијата доктор-пациент во однос на довербата. Ако не се осеќаш сигурно, инсистирај да се продолжи на истиот начин или барем еднаш да стигнеш до специјалист, па после е полесно. Ќе можеш со него да се договориш за понатаму.
Да но таа рече дека нема да е обична крвна слика туку дека ке и се проверува тоа како во Мк Кај нас се испитуваше ИНР овде незнам како се вика Но јас незнам како ке и ја одредуваат шемата овде обичен педијатар тоа да го прави Бидејки и во Мк не секогаш пиеше иста шема од апчињата како растеше и се менуваше и шемата Сепак ти благодарам ке се обидам пак дали ке успеам да дојдам до доктор специјалист за таа област
Не, значи тие ќе ги пратат епруветите во специјална лабор и соодветно на дијагнозата ќе бидат испитувањата. Значи тоа да не те загрижува. На крвната слика, согласно резултатите, специјалист може да пише соодветна терапија и шема за истата. Знаеш како она со бактериите на пример. Е сега за посигурно, ќе прашаш на педијатар, како ќе се одвива тоа со терапијата. Се што те загрижува да кажеш. Побарај и препорака за добар специјалист од таа област. Кажи дека сакаш консултација и покрај тоа што ти кажуваат дека нема потреба. Прво си во нова средина и нормално е да ја одбереш сигурната опција. Ако не може преку педијатарот, можеш да гуглаш доктори за твојот реон, само читај ги рецензиите.
Кое тетрапак кравјо млеко е најдобро за бебе? И која вода? И кога веќе прашав и телешко, пилешко и риба од каде? Во Мк кажувавме дека за бебе ни треба месо, а тука во Едека кога реков дека за бебе ми се чудеа и прашално ме гледаа и сега нз дали треба да кажам за бебе дека е?
Gjokerce svezo od mesara meso, ama koga porasna pocnav da davam I od toa meso sto go kupuvame vo kaufland. Tetrapak mleko najubavo do sega Hofgut. Voda kakva zimame takva davam, flasirena da e samo.
Што документи даваат по пород за бебе? Извод на родени даваат? Дали за бебето се средуваат документи во амбасада? Дали некоја знае како е со посети во болница? Дозволуваат дете да дојде со сопругот?
Davaat dokumenti od bolnica, pa so tie dokumenti se odi vo rathausot vo toj grad kade sto ke se poragas za da podneses za izvod na bebeto, pred koronata odma go davaa, ke pocekate 10-15min samo. Neznam Kakov pasos ke vadite na bebeto, ama se odi vo ambasada za paten list, so toj paten list odite vo mvr za pasos, patniot list Trae 30 dena. Ke im pises meil da ti kazat sto treba da se odnese od dokumenti, so sigurnost znam deka treba biometriska slika od bebeto a za drugite dokumenti ke ti kazat vrabotenite
Се породив пред недела дена. Во болница даваат формулар, пополнуваш со податоци, изводи на родените, венчаница и пасоши, се заедно се носат таму на шалтер и они превземаат и испраќаат во ратхаус. Па од таму ти праќаат изводи дома по пошта. Исто така беше и пред две години. На пораѓај може да имаш придружба, таму на лице место прават брзи тестови. За посети може само една иста личност да биде секој ден, исто бараат брзи негативни тестови секој ден. За детето дозволија само на излегување да дојде инаку не пуштаат. Тоа го пишувам за болницата во која бев јас, не значи дека секаде е исто.
Во рок од три дена требаше да дојде маж ми со пасош и нз што ќе ти кажат и да потполни, автоматски бебето го добива државјанството на таткото, и изводи стигаат по пошта, оригинален извод, извод за кондергелд, извод за елтернгелд на нив пишува кој за што е. Дете не смееше. Во амбасада вадиш патен лист за да патуваш и да му извадиш пасош во Гр или можеш директно во амбасада. Значи може за новородено бебе во амбасада.