Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    109
    Мајки сакам да прашам слушнав за помош за бебешка опрема дека даваат парични средства ли нз :/ доколку некој е запознаен каде да се распрашам. И за елтернгелд што документи се потребни?

2. NovaMihajlova

NovaMihajlova Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    46
    Информација за потребни документи за извод на родени кај нас ни дадоа во клиниката, ни дадоа е маил каде да се испратат во ратхаус ( извод на родени од нас, извод на венчани, копија пасоши и ауфентхалт - беше кај нас) + даваат формулар за да се обележи дали ви е потребен интернационален извод,колку приметоци сакате и сл. Ве следуваат бесплатно примерок од извод за АОК, елтернгелд и киндергелд.Останатите се доплаќаа по 10 евра.Ние ги испративме по меил, потоа добивме повратен е е маил со термин (кој беше некаде 4 недели подоцна)кога ќе може да се подигнат. На терминот се носеа да се прикажат и документите во оригинал. Претпоставувам секаде е различно, зависно од големината на градот.
    Ако веќе имаш одбрано клиника каде ќе се пораѓаш, кога би одела на разгледување прашај. Отприлика се тие документи, спремај ги во оригинал и копија.
    Можеш да си ги спремиш и документите за киндергелд и елтернгелд. На јутуб имаш многу видеа ако ти е потребна помош за пополнување. Вообичаено помош за пополнување даваат и во каритас, profamilia.de и тие исто доколку имаат канцеларија во твоето место. Ако немаш работено до сега тука те следува елтернгелд 300 евра 12 месеци, без оглед на примањата на сопругот.
    За посети незнам, јас се пораѓав во клиника каде што работи сопругот и можеше тој било кога.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  3. NovaMihajlova

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    46

И заборавив, извадок од одгпвор од амбасадата во Бон.

Потребни документи за издавање на патен лист за дете:

1.Копија од Извод од матична книга на родените од детето

2.Две фотографии на бела позадина (како за лична карта) 3,5 x 4,5 см.

3.Извод од матична книга на венчаните на РСМ (ВЕНЧАНИЦА) од родителите

4.Копии од македонските пасоши од двајцата родители

5.Доказ за регулиран законски престој во СР Германија (германски лични карти)

6.Доказ за платена конзуларна такса

Доколку еден од родителите е странски државјанин, истиот треба да даде писмена изјава во ДКП на РСМ дека е согласен детето да биде запишано во ИМКР и книгата на државјани на РСМ, како и дека е согласен детето да добие патна исправа или патен лист. Доколку родителското право го врши еден од родителите, барањето го поднесува родителот на кого лицето му е доверено на чување и старателство и истиот треба како доказ да покаже на увид судска одлука за старателство или писмена согласност од другиот родител (заверена на нотар). Доколку смета за потребно или доклку другиот родител не е согласен, надлежниот орган во РСМ ќе побара мислење од Центар за социјална работа, согласно Законот за семејство.

Патниот лист важи 30 дена од денот на издавање. Работното време на Одделението во Бон е од понеделник до петок од 09.00 до 13.00 часот, освен на македонски и германски празници.

Амбасада на Република Северна Македонија

Одделение Бон

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  4. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    804
    Треба да се породам до крај на Јуни, прва бременост никакво искуство со бебиња, ме интересира какви алишта треба да купам за почеток,бодиња на кратки, на долги? Панталони со ногавици или без ? Стварно сум во дилема со оглед на тоа дека тука летото трае два пати по две недели.
    препораки од каде купивте количка и креветче.

5. NovaMihajlova

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    46

Формуларите за елтернгелд за секоја покраина се различни( во смисол различни на изглед, но во суштина се пополнуваат истите податоци во сите формулари. Конкретно за NRW ако си, знам имаше формулар како до 09.2021 и за деца родени после тој термин. Внимавај да ти биде виатинскиот формулар).Побарај за твојата покраина и испечати си го во 1 или 2 примерока во зависност од тоа дали ќе користиш само ти или и сопругот. И таму ги пишува потребните документи. Подрачната служба(за елтернгелд) во градот, телефонски мене ми помогна за пополнување кога имав прашања. Имаш видеа на јутуб или каритас и profamilia.de.
    За такви средства немам аплицирано и немам земано,знам дека се прават пресметки согласно примањата на брачниот пар дали може да ве следува и колку. Пријателка во баерн(живее во мало место) ми имаше спомнато дека одеше во каритас, таму и пополнија и средија се.

6. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    ^elterngeld nemas primeno?
    Kolku sto znam site primaat, bez razlika Dali se vo raboten odnos Ili ne, moze cela godina Po 200e, Ili 2 godini Po 150.

Sakav da Ve prasam Dali ste zadovolni od Ikea krevetite za spalna?
    I Dali vo cenata spagja I dusekot Ili ne?

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Ако не сакаш да се малтретираш трева на гугл да пишеш Caritas и твоето место на живеење. Зборат и на англиски. Тие ќе ти ископираат, потполнат, ќе ти помогнат се.
    Исто кај нив прашуваш дали ќе те следува парична помош. И мора бремена да отидеш и за двете, не после пораѓај, барем за второво, за елтернгелд не знам длаи може и после ама секако е подобро. И бабица ако сакаш да најдеш дљ побараш, ако не е.

8. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.965
    Мајки, дали некоја од вас полагала во Гете Скопје? Потребно е да полагам заради визата за приклучување на семејство, а јас не знам Г од германски. Како се снајдовте со тоа?

9. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    109
    Јас полагав за А2. Што те интересира конкретно?

10. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.965
    Можеш да ми препорачаш кој да ме спрема за испитот? Или морам да го следам курсот од 12.000 во Гете за да полагам таму?

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Кога сакам реферат да пишам, а немам време, останува неодговорено. Прва бременост најубава, кога сакаш стани кога сакаш подлегни. :D
    Најважно е да го следиш срцето, интуицијата, да се поврзеш со бебето, не ти треба искуство, се ќе знаеш сама. Ако ти рече некој ладно му е игнорирај го и послушај се себеси види дали му е ладно или таман. Накратко ова. :D
    Да скратам со филозофирање
    Јас на кратки купив од горе дека јули ама овој јули најладен испадна па крај на 9ти купив на долги.
    Бодиња на кратки купувам јас без разлика дали е лето или зима. Панталони со ногавици тешко ми е да облечам на бебе.
    Креветче ое бејби валц ама за парите не сум нешто презадоволна. Количка од Кауфланд онлајн ама крш ми е. Најдобро на бејби валц онлајн да прочиташ коментари и така да се одлучиш. Посигурно ќе е ако е поскапа ама и секако да има добри оценки.
    Се што се двоумиш ќе купиш од двете по нешто.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    804
    Јас бев во Каритас и ми помогнаа со потполнување на документи, елтернгелд и киндергелд тие треба да се поднесат откако детето ќе се роди најдоцна до 3 месеци. Исто таму ќе ти пресметаат според примањата дали те следува некаква финансиска помош, пр ако само маж ти работи и примањата ви се помали. Инаку незнам дали работиш за елтернзајт треба работодавачот писмено да го известиш.

13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.532
    Допаѓања:
    23.041
    А овие изводите на родени и венчаница( на родителите) при пород на бебе, што треба да го поднесеме во клиниката, треба да бидат оргинал или копија? Интернационални или? И како тоа автоматски бебето го добива државјамството на таткото? ние сакаме моето да му го ставиме, бугарско, ќе бива ли?

14. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    804
    Ти благодарам многу за споделеното искуство. Инаку сите прегледи на амазон ми се исчитани за креветчињата и бидејки германците се многу опширни секогаш има и лоши коментари. За панталони со ногавички всушност мислев на оние исцелите Strampler .

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Такви за спиење со патент, не со копчиња. Јас сум најзадоволна од Лидл до сега по квалитет и цена. Секако од тие со оценка 5. H&M исто нема да згрешиш. C&A немам за бебе купувано. На zalando види има многу убави исто гледај оценка 5 да е ако не е, не купувај.
    Не купувај премногу работи освен ако не ти е мерак.. Јас имам креветче, количка, џампер и хранилка. Би додала кенгур тука. А такви работи ко подлога за пресоблекување и од горе радијатор како на педијатар што има немам. Да не се оптеретуваш со се што има на интернет. На спална спие и креветчето така си стои.
    Инвестирај во количка и кенгур и долги прошетки. И прашувај за се што нема одговор во бебешките теми ама и за тоа што има секако. :D

На joana18 и Neda997 им се допаѓа ова.
  16. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Neli trgna I mojata na gradinka:D
    Ama recisi sekoj den so solzi ja zimam, mi kazuvaat tetkite deka place malce Po mene, a dete kako dete si kazuva doma mama N placa, ja prasuvam zosto Vika tepa dete bum bum.
    I sega na koj da veruvam, dete kako dete sekoj den isto si kazuva, a Ako se Ima takvo nesto slucenov aljda ke mi kazat na mene, I mojata ne e mirna znae I da se zakaci I drami da prava Ako ne e Po nejzinio.
    I do koga ke Trae toj period na adaptacija, bas deneska im kazav deka od utre natamu do 1 ke ostanuva N,me pitat zosto, zatoa sto plakjam 7 saata sto ednata tetka prv pat slusna deka N e zapisena na 7 saata, I zatoa sto imam kurs Po germanski.
    Ocigledno Ako ne si pobaras, celo vreme deteto ke odi Po 3ipol-4 saata.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    И едното и другото би требало да е точно. И моето го имаа скубнато, удрено, изгребано, и моето друго дете. Мислам удрено? мали деца се тие допрва ќе научат дека не треба така, немаат некоја лоша намера или да се злобни. Што би рекле старите ‘така растат деца’. А сигурно и по тебе плаче ама да плаче без престан ќе е модра и потечена во лицето и очите и ќе ти се јават одма. Мора да имаш трпение. Секаде е исто во секоја градинка кога станува збор за адаптација. Некое ќе се адаптира побрзо, некое подоцна. Смени го пристапот кон целата ситуација и никако на лошо, разговарај смирено со воспитувачките, искрено како што си им кажала дека треба на курс да почне, види како ти изгледа детето кога го земаш од градинка како истрауматизирано или како да е подобро секој ден и има надеж дека ќе се адаптира? Колку време е на адаптација веќе? Кај нас ако не се адаптира за еден месец за тој месец враќаат пола од парите. Ајде уште малку и после со песна ќе оди нема да сака дома.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    На овци мислиш?:lol:
    Колешке само ти ме мислиш:hug:.Ава ќе ја има многу послабо, ама тука сум . Ќе одговорам секогаш кога ќе се вклучам.Видот ми ослабе многу и не сакам да дремам на тел веќе.

Вие бидите мирни и послушни ве гушкам сите:hug::f:.

На Lianna Anna, Dancewere, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.943
    Ласерска операција нешто? Дури си помлада:wasntme:
    Гушки назад :hug: и сите да ти се на број(fingers)

На Ava.84 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.965
    Апчиња за пролив и повраќање за возрасни може да ми препорачате за во Германија?