Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    Јас пред една недела патував со брат ми 14 и пол год има од мк за герм, за деца над 14 год ми рекоа дека не треба полномошно, а исто кога ги прашав на пасошка кај нас ми рекоа дека може и сам да патува..а колку е точно не знам, најубаво да се јавите да прашате :)

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Al3xandra

Al3xandra Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2018
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    116
    Дали ќе ми прават проблем на работа во мкдоналдс поради тоа што примам терапија за епилепсија и притисок. Но,немам напади фала му на господ,за 8 години само 3. И воопшто не ми пречи. Со одличен просек завршив школо,и си работев тука. Дали матичниот во Германија ќе може да ги извести на работа таму? Од тука ќе си носам цела уредна документација преведена на германски

3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Нема да ги извести. Приватноста на пациентот е најстрого заштитена.

Но би било убаво ти да ги известиш за во извесна ситуација да знаат како да реагираат.

На Al3xandra му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Al3xandra

Al3xandra Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2018
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    116
    Ти благодарам многу!! Премногу ми олесна за тоа да не ми биде пречка. Во врска со нападите ми се случени само 3 пати во рок од 8 години и сите во спиење при голем стрес :) Вака одлично си функционирам и одлично се чуствувам кога работам и денот ми е исполнет. :)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  5. betty boop

betty boop Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2015
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    36
    Незнам дали прашањето е за овдека и ако не е ќе ме извините ама можеби некоја од вас имала слична ситуација како мојата . Во конзулатот во Битола веке го зедов удостоверението и за 4 месеци треба да се јавам во Софија да прашам дали ми е готово што не ми кажаа ??? и кога ке одам во Софија што документи ќе треба да носам исто не ми кажаа . Кога ке извадам пасош за мене како оди процедурата за моите деца кои се 9 и 16 години . Дали ке оди брзо процедурата затоа што сакам побрзо да заминеме за Германија . :) aко е тоа возможно пред почетокот на 2 полугодие .

6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    221.382
    Што беше удостоверение потсети ме?

Треба да земеш указ односно да чекаш да го потпише претседателот тоа е завршната фаза.

Јас одев преку софија за 1 год и 7 месеци имав пасош во рака преку татко ми и сестра ми односно цела фамилија.
    Ако имаш далеки роднини тешко дека ќе дозволат.
    Пре пре затегнато е сега.

Деца до 14 години можат да емат пасош за месец до два зависи од врскиве со посредниците а се над 14 години е редовна процедура.
    Мислам така беше.

На betty boop му/ѝ се допаѓа ова.
  7. betty boop

betty boop Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2015
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    36
    Веќе го земав указот односно тоа е удостоверението и треба да одам за Софија за 2 месеци . Во амбасадата во Битола не ми кажаа сто документи ке треба тогаш да носам со мене .

8. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Дали сте патувале со кола за Мк со бебе од 5 месеци?
    Дали нон стоп треба да биде во транспортер или може и во корпата од количката, на седиште да лежи?
    И дали прават проблем од мк амбасада дали може да се извади патен документ за со кола?
    Фала ви однапред. :)

9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    221.382
    Зашо за 2 месеци не ми е јасно?
    Ако имаш указ у рака можеш одма да одиш да сликаш..

10. betty boop

betty boop Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2015
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    36
    Незнам и јас за што така ми рекоа во амбасадата во Битола не беше таа на шалтер многу комуникативна и не сакаше ништо друго да ми објаснува . сепак ти благодарам на информациите

11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    221.382
    А беше ли да потпишеш указ?
    Тоа треба во софија да идеш директно ви бт нема да ти го донесат

Види си бројчето на нет и ако е потпишан указот најди поаредник најубаво и оди за софија да потпишеш не знам зошто да чекаш

12. betty boop

betty boop Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2015
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    36
    Бев да потпишам за указот и имаше и други исто во Битола што потпишаа Бев и да платам во Уни банката во Битола . и однесов две слики за пасош и копија од мојот пасош . следна процедура била да се јавам на некои броеви во Софија . Баш ке се заинтересирам да видам зошто е целата работа така . :)

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    221.382
    Прв пат слушам што до душ и не знам мене посредникот ми тераше работа

Јс бев да се сликам се тоа и за 3 дена добив пасошот по брза постапка.. редовна процедура е 1 месец или повеќе зависи од гужвата

На betty boop му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    @FreeMind од денес за утре закажав термин на педијатар дека не јадеше многу, сега денеска е супер, плус немам со што да одам до соседниот град, треба да се јавам на педијатар да го откажам прегледот или?

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.867
    Допаѓања:
    33.999
    Една од воспитачките во групата кај ќерка ми , се сели и дала отказ.Советот на родители и нејзините колешки организираат изненадување.Ние треба да напишеме или нацртаме нешто за неа.Немам уште идеи што.Но се прашувам дали треба да и дадеме некој поклон како, ви благодариме за се.Што мислите вие?

16. WomanInLove

WomanInLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2009
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    268
    Дали сте патувале за Турција од Германија? Ние сакаме да одиме, ама на син ми пасошот му истекува во ноември месец. А поради одмориве не можеме сега да одиме до Мк. Од агенција ни рекоа дека требало минимум 6 месеци да важи пасошот. Сте имале ли вакво искуство? Совет?

17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Кај нас една си отиде.. ама од тие кога малата беше во група 0-3 - а во таа група беше 3 години. Со неа бевме и блиски. Малата ѝ направи честитка во која залепивме и цртеж што го нацрта за неа, и плус извадивме една слика малецка од двете и ја ставивме во малецка рамка.
    Групна слика е добра идеја. Со посвета позади.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. TamarAa

TamarAa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    2
    Здраво, ако знае некој да ми одговори, од колку години најрано може да се запише дете во градинка во Германија?

19. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Баш ние се распрашувавме, од 1 година месечно 500е, а од 3 година месечно 150е.

20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Зависи каква градинка. Имаш приватни градинки од 0-3 години каде што мислам дека примаат бебиња од 4-5 месеци. Од 5 месеци сигурно. А може и од порано.