Не може да имаш здравство преку него ако немаш виза. Турист ако си ќе си го платиш пораѓајот приватно. ќе се враќате мак. виза да поднесеш, после дури да си дојдете со регулиран престој.
Ист е за тебе и за мене, шо од прв ден сме се адаптирале и не ни фалат луѓе, јер диви. За некого може не е ист.
Мажов уствари е ист, не се сменил кога се преселиле во Германија, не се сменил мажот, се сменила ситуацијата, на која треба да се прилагоди и да не е типичен балкански маж. Во другата тема поопширно.
Не те разбирам. Како може да имаш здравствено, а да немаш виза. Значи ако е сопругот со ЕУ документи, ќе добиеш и ти виза тука, без разлика дали пред или по пораѓај. Ако е со мк документи, не знам како си добила здравствено. Пошо во ваков случај, документација за престој оди преку германска амбасада во Мк. Со раѓање не се добива престој по автоматизам, други услови треба да се исполнат. Ако во меѓувреме се сменило нешто, тогаш јас не знам.
Да ама во поголеми маркети обично има Не е дека воопшто нема во цела Германија, некаде и понекогаш има, кога и да излезам од маркет некој ме прашува дали имало брашно или зејтин, за да не влегува за џабе секој ден да си ја проверува среќата Јас брашно од ДМ купив, не мора да е бело може и од другите, зејтин не е морално нели каде може маслиново
Му бараат на маж ми да носи од тука и малку му е комплицирано, си реков да прашам дали е до толку сериозна работата, како преживуваат германците што немаат некој од страна.
Не бе таман работа Без брашно научив рецепти со овесни снегулки Без зејтин научив дека се живее и без него
Зејтин сончогледов има во балкански и романски продавнички, само по мрсничка цена има. Нас од Австрија ни носат, а има и во Швајцарија. Брашно кај нас никогаш не ни снемало.
Не е до толку работата вчера во турската продавница полно беше зејтин околу 4 евра, јас минатата недела начекав од репка во лидл по 1,79 истата цена стоеше за сончогледово ама немаше. Брашно исто има, нема во Лидл ама има во едека и некој помали продавнички има и по нормална цена има и поскапо.