Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Despinamaksimova

Despinamaksimova Нов член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Da smeneto e vistina kazivam

2. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Кој вели дека нема масло во Германија. Ова кај нас во Едека 8). 10л за 39.99 еур. :D received_2030919103775687.jpeg

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Тука после три дена температура се прави крвна слика?
    А во кој случај се прави/ треба да се направи брис тука?
    Онака ме интересира

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Брис на итна само им правеле, од тие брзите за стрептокока. Матичната не паметам да им направила, крвна слика па ич(facepalm):D(еднаш само во сеќавање ми е на едно обично ливче некој резултат мислам добив, ваљда во 6.5г за три деца. само тогаш). И повеќе од недела биле со тт, не добиле крвна слика.
    Комотно може и цела градинка да се со зелени мрсули до доле и да кашлаат, а мало место е, сите сме кај истата докторка оти нема друга, сите си одат во градинка. Тие кои ќе ги фати и тт ќе поседат дома, другите и да имаат некоја бактерија ќе си одат оти нема кој брис да направи и да се провери.

На mal.ecka, Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Ама на крајот на краиштата значи може и без брис? :D
    Во Мк на малата исто никогаш не сме правеле брис ниту крвна слика пред вакцина па затоа кога дојдовме не ни приметив дека нешто поразлично е.
    Може педијатарот во Германија има студирано :lol:

На mal.ecka и Chantal им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Може. На најмалата и пневмонија и лечеа во болница со обичен физиолошки раствор и тапкање по грб(да не го заборавам најважното, свежиот воздух, спиевме со отворен прозорец).

На mal.ecka, SanelaS и gjoker4e им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.962
    Прават ако е лошо.
    Детево два пати со стомачен вирус, проверува на мокрача лесна дехидратација, праќаат на крвна слика да проверат други параметри. Ако е упорна температура носам на лекар, со крв од прст проверуваат црп.
    Во глобала, и за деца и за возрасни, сериозно сфаќаат сериозни работи, скраја биле, грото се сепак безазлени состојби.

На Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  8. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Кај нас морам да кажам дека се подобрија работите, во смисла тука поминуваме повеќе време заедно како фамилија. Во Мк. се бевме растрчани те он по кафиња со друштво, по викендици, те јас со другарките по продавници. Еден влегува друг излегува, може и дека бевме без деца, па секој си бевме раат со своите активности:D битно за ручек или вечера се најдувавме и за спиење :D
    Овде почнавме да функционираме како фамилија и повеќе се збиживме баш поради тоа што фалат луѓе и за шопинг и за кафе. И искрено не се жалам, подобро вака ама сепак фали и друштвото понекогаш. Мислам на сопругот му фали повеќе. :*

На Mantisa, Chantal, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Во близина Лидл конечно донесе после еден месец, скоро 5 евра литар :emo:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Дали за влез во Германија треба негативен пцр?

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Дали има попусти за SBB за воз? Или може некаде да се купи билет за пониска цена? За подалечна дестинација

12. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    109
    На сопругот договорот за работа му е до мај крајот . Планираме откако ќе заврши да одиме на одмор 2 недели и потоа да се вратиме и да најде нова работа. Откако ќе му заврши каде ќе треба да се пријави и дали ќе го следува некоја парична помош?

13. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    Пред да му заврши треба да се пријави. Тоа е во арбајтсамт. Два месеци пред истекот на договорот. Сега пошо нема многу време, реши го ова побрзо. Јави се таму и прашај. Плус нека праша на работа, може ќе му го продолжат. Треба да се информира на време.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    За аребајтлос да зема мора да има мин. 1 година непрекинат работен стаж, мора они да му дадат отказ ако сам напушти исто не му следува и и мора три месеци пред истекот на договорот да се пријави во арбајтсамт. Една другарка е сега под арбајтсамт и мораше да го пријаи однапред одморот зошто ако си под арбајтсамт треба да си достапен цело време зошто ти праќаат понуди за работа.

Сега јас да прашам денес испратив отказ по пошта се надевам до петок ќе им стигне. Работам 7 месеци пробното ми помина пред 1 месец, во договорот не стои колку е кундигунгфрист ама по тоа што прочитав онлајн 1 месец најмногу. Јас имам прекувремени саати и претпоставувам и одмор треба да ми следува за овие 7 месеци. Дали во тој еден месец ќе ми одат прекувремените и одморот или може да се случи да морам да одам на работа баш цел месец? Ќе одам уште до крај на месец ако морам ама дали има шанси да морам да одам цел месец? ( Работам тајлцајт плус саати имам за околу 10 работни дена и одмор претпоставувам по 2 дена од месец)

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Треба да се договорите со шефот. Шанси има ама сепак правилно е да работиш до сам крај мислам како би го задржала тој кундигунсфрист. Ако речат е една недела ќе работиш уште една, ако две две, ако е месец месец. Или ако дозволи шефот, главниот ќе можеш одмор и/или вишок саати.

@MARILENA Треба да се пријави порано и да кажете дека ќе одите на одмор. Ништо не го следува бидејќи самиот договор завршува. Му кажаа дефинитивно дека нема да го продолжат договорот?

16. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Се надевам и јас треба да сум заштитена, да не бидам повеќе од месец таму што значи одморот морам да го искористам во тој месец, единствено за плус саатите ако ме зезаат па да ги исплатат како прекувремени на плата.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    @MARILENA Заборавив за арбајтлос. Следува со 12 месеци непрекинат стаж, отказ од работодавачот и истекување на договорот кој фирмата не го продолжува. @gjoker4e (?) Јас вака знам.

Во случај маж ти да не сака да го продолжи, а фирмата му понудила или тој дал отказ, тогаш не следува финасиско покритие, освен ако за ова има добра причина, на пример burnout, ама тоа ќе мора да се докаже. Ако си и ти невработена, тогаш има мислам друга финансиска помош, херц нешто беше, како социјално. Ама не знам кои услови точно треба за ова да се исполнат.

Најубаво ќе ве информираат од арбајтсамт. И одморот треба да го пријавите таму.

@Chantal Ќе треба да се договориш со фирмата. Кундигунгфрист е најчесто 4 недели и тоа обично го пишува во договорот. Фирмата може да ти ги исплати саатите и одморот, па тогаш ќе мора да го запазиш рокот.

Последна измена: 17 мај 2022
    На gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  18. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Дали имам право да инсистирам да го искористам одморот и саатите?

19. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    Искрено не знам, ама би требало да имаш. Се зависи од тоа како ќе се договорите, евентуално што пишува во договорот. Значи слободно прашај ги кои се опциите и побарај така како што мислиш. Па ќе видиш на што си.

20. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    109
    Ништо не му кажаа сеуште, му дале документи само што треба да достави можеби сигурно ќе му продолжат. А тоа Führungszeugnis каде да поднесиме за тоа?