Има обично гутшајн, нешто неколку букви беа, сега не ми текнува, за да не платиш достава. Пробај кликни на тоа што ти покажува дека над 50 евра нема достава, го пишуваше некаде. Инаку кај нив доставата секогаш се плаќа, како што знам, без разлика на сумата, освен кога имаат пуштено гутшајни.
Изгледа вака е како што кажуваш, секогаш се плаќа достава освен ако нема гутшаин ама јас никогаш не сум приметила и секогаш плаќам и сум мислела дека сумата е без достава. Отсекогаш беше вака? Ми пишаа да им го испратат гутшаин кодот, испратив два што ги има во корпата којзнае какви се.
Женски кажете идеја за одмор, резервирате порано пример од сега за Август/Септември и преку што резервирате агенции, онлине страни? Да размениме и искуства би било супер кој каде бил и бил задоволен или не, се исплаќа ал инклузив итн.
Во каталогот од Lidl Reisen имаше многу убави понуди, можеш да разгледаш да видиш дали нешто ќе ви се допадне на вас.
Kako odi postapkta za vadenje na pasos kaj novorodence, kolku vreme imame rok? I dali dobiva DE drzavjanstvoto ako e rodeno ovde?
И јас гледам за јули, па и мене добро би ми дошле совети, ние најверојатно на Мајорка или Италија ќе гледаме, со бебе подалеку не бива. На. Check24 има убави понуди. Пред короната бевме за Куба all inclusive, супер беше со ништо не се замараш,тие денови додека не бевме во ресортот оброците ни пропаднаа, ама треба да се види од понудата, кај нас разликата меѓу all inclusive и само појадок беше многу мала па поисплатливо беше. Имаме одено и преку Туи, ок се.
Лани бевме во јуни во Мајорка со 18месечно бебе. Фино поминавме со авион 7ноќи полупансион. Букирав порано неколку месеци и се исплатеше реално. Ако ми текне на агенцијата ке пишам.
@Dea85 Јас имам бебе тука родено( пред 3ипол месеци) и сега сме уште во процесот на вадење документи. Исто не ми е се баш јасно ама колку што знам до 6 месеци треба да му се извади пасош или да се почне постапката( пошто преку амбасада ако вадите може и година да трае) Прво ви треба за да извадите пасош извод од матичната книга на родени од Мк. значи не Geburtsurkunde од тука, туку кај нас во матично да го запишат па потоа пасош се вади од полиција. Со пасошот во ДЕ добива Aufenthaltserlaubnis. Истото може и преку амбасада ако дадете на некој полномошно долу да ви извади извод за бебето и да го прати. Ама ме предупреија од амбасадата дека до година ќе трае, а без пасош ќе неможе ни на одмор ни никаде таа година па сепак одлучивме подобро да се оди Мк. А за државјанство мислам дека ако добие еден од родителите тогаш добива и детето германско или ако не, не знам по колку години може да си бара. Толку знам, нека ме исправат и дополнат ако е поинаку
Дечки јас си дадов отказ на досегашната работа и сега сакам да најдам мини џоб било што до одмор па кога ќе се вратам евентуално да продолжам на истото место ако ми е ок или да си најдам повторно тајлцајт. Сега прашањето ми е што да барам што би ме ослободиле после два месеци да одам еден месец на одмор? Само заради одморот не пробувам сега за тајлцајт, зошто ми е важно да отидам. Би работела било што Ми рекоа дека тоа е изводливо во mc Donald ама дали на било кое друго место би можело така? И дали некоја до сега волонтирала bundesfreiwillingdienst има оглас за нешто што ми е многу блиску до струката и би волонтирала, ама имам доста прашања па ако има искуство некоја ќе ве замолам да ми пишете.
Евентуално да се договориш со работодавачот, ама многу време е еден месец, две недели секој би те пуштил.
Имам и документи за менување во мк оваа година плус одморот предходно, мм веќе има одобрено, јас на предходното работно место требаше месец ипол да сум слободна ама ете неможев да издржам некој случувања.
Што е тајлцајт? Девојки, јас имам мобилен и бројче со О2. За сеа сум многу задоволна од се што нудат. Маж ми исто му рикна моб и треба да земе нов, ама на 02 го немаат тој што го сака, односно треба неколку недели да чека. Дали имате искуство со клармобил? Гледам работат со различни сервиси, па дали некоја има искуство со некој од нив? Оние 3 месеци што му следуваат слободни на маж ради бебето, дали може дел по дел да се користат или мора да се поврзат цели 3 месеци? И дали може да се напушти земјава додека ги користи?
Тајлцајт - Пола работно време мислам може и 50% или 70,80% колку сакаш ако неможеш цело работно време. Во овој случај се плаќаат придонеси, све како цело работно време само работиш скратено. Јас засега само така можам да си дозволам да работам. За другото незнам да ти дадам одговор.
Neli se dva meseci ne tri ( 12 majkata i 2 tatkoto).Inaku moze da ja napusti zemjata moze ili.odednaz ili da gi koristi na primer 1 mesec vo zima drug na prolet .Talzejt e koga ne rabotis celo rabotno vreme.
Mislam deka retko koj bi se soglasil odma po vrabotuvanjeto da ti dade 1 mesec odmor, ova treba i na razgovot na rabota da go istaknes kako sakas. Inaku mc donalds da tie sekako sekogas im trebaat rabotnici mozes da se dogovoris so niv. I jas menuvam rabota ama sega odrabotuvam.otkazen rok, avgust sakam sloboden cel mesec, a od septemvri pocnuvam so novata rabota.Edinstveno da najdes mini job i po 1 m3sec otkaz da dades da odis mk pa da si najdes novo nesto za od septemvri.
И јас моментално обработувам отказен рок, се спремам зошто несакам да се сакам пак да се залежам летово, предходно 3 ипол години бев без работа. За од септември ми е опција и да волонтирам ама морам да ги дознаам условите. Фала на одговорот мислам дека сепак така нешто ќе биде колку да не сум без никаква обврска летово па од септември да си барам долгорочно решение.
I nie sme vo procedura so dokumenti i uste cekame izvod od Frankfurt ni kazaa ke si pocekame. DALI moze da se zapocne procedura vo mk za izvod vo megjuvreme. A za dokumeti ne zvori mn komplicirano preku den pisma na adresa plus ova plus ona
Девојки како гледате на ситуацијава со ценовните поскапувања и големата инфлација? Ве загрижуваат ли вестите како оваа коишто се' почесто ги има во последно време?