Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.795
    Ja.prestanav da gi sledam oti mi stvaraat panika ...Edinstveno pocnav da vnimavam sto hrana kupuvam.i kolku zasto premnogu frlame...isto i obleka pocnav da razmisluvam pred da kupam nesto..a se drugo normalno funkcioniram za zal vakvite sostojbi nemozeme ni da gi sprecime.

На Yowannty, Ava.84, mKdevojce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    109
    Здраво. Сакам да прашам како е овде за заболекар? Имам потреба да посетам, тој ќе ми виде матичен, цените како се, дали се плаќа нешто?

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.967
    Ајде доста плачки, баш прочитав месечна карта за јавен превоз ќе ви ја продавале за само 9 евра месечно, јас толку плаќам за 5 возења. Е може има некои услови и предуслови ко и обично, може не, сепак во рубриката комшиски вести или ни кажуваат колку е кај комшиите подобро или колку е полошо.
    Шта да ти причам, кад све знаш:|
    За разлика од Санела, поинтензивно се пуштив во шопинг на обувки и други трајни добра, јер искрено страв ми е дека ќе има помалку и сигурно ќе бидат поскапи. Рачунам дека штедам така:tmi:

На Yowannty, Neda997, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Ако дадете на некој полномошно во Мк може да го запише во книга на родени и да му земе извод, така ми рекоа во амбасада. Е сега не знам кои документи би ги побарале долу во матично, ваљда некој доказ кога е родено бебе, претпоставувам Geburtsurkunde да си го преведеме ќе треба и Meldebeseinigung, море и отпусно писмо од болница се ќе земам :D

5. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Мајки, жени незнаев каде да ви се обратам барем за некоја утеха да ми дадете тие што се сами овде во Мк а мажите во странство ако ве има.Мене тек ме чека тоа Не бев свесна а и не верував дека ке дојде денот, секако уште има време ама се ближе.Сопругот во Август ќе оди во Германија.Планот е таму да остане, и за 3,4,5 незнам колку месеци и ние со децата да идеме...Никогаш до сега не сме биле разделени, подршка за се ми бил, за децата најмногу, обврски делиме, кога се болни секогаш до мене е ми помага.Сега сме и во новиот дом сами, свекрвата ми е блиску, мајка ми подалеку.Многу ме плаши како сама ќе се снајдам тој период, големиот прваче ќе биде, малото тек годинка ке полни, ке прооди,тој период зимото ќе бидеме сами, период на настинки, вируси се и свашта а ние сами многу си ставам при срце како ке биде, а од друга страна пак сакам да оди, му нудат одлична понуда и прилика што не би сакала да ја пропушти барем за децата да имаат поубав живот.Се тешам мајка ми, сестра ми, свекрва ми, овде ке бидат ке доагаат, ама без него секако нема да ми е сеедно и исто.Ќе се надеваме дека разделбата ке трае пократко барем најмалку 3 месеци.Ама ништо не се знае.Како вие се снајдовте сами со мали деца, додека сопругот бил во странство, ве молам за совет, уште сега си мислам како ке биде, а тој пак и за таму мисли како ке биде, и мене ме мисле со децата овде како ке бидеме сами...

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.795
    Majki kolku cesto gi nosite malite na zabolekar koga prv pat bevte i potoa na kolku vreme odite.

7. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    3.047
    Прв пат го носев неколку месеци откако излегоа првите запчиња, мислам дека беше 9 месеци малото тогаш. До тогаш ни стигна два пати потсетување од АОК за носење на заболекар и такво како картонче каде што треба да се евидентира дека сме биле. Следен преглед ни закажаа за 6 месеци од првото одење, така да мислам дека на секои 6 месеци ќе ни закажуваат прегледи.

8. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    Од првите запчиња, значи пред година и после на секои 6 месеци редовни контроли. Колку помало, сметам е подобро, нема да се плаши. Моите идат герне. Ама ги земав често и за моите контроли за да им бидам пример. :D

На Chantal и SanelaS им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Мислам контролите колку што се важни за бебето/ детето толку и биле важни за после ако треба протеза да носи или не знам што уште што, ќе провереле дали тоа дете одело на секои 6 месеци на контрола и ако одело ќе добие протеза бесплатно или малку ќе доплати.
    Ако грешам нека ме поправи некој, не знам од кај ми е ова

10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.795
    Neznam kako e tocno ova ama sekako neli kontolite kako kaj vozrasnite taka i kaj decata se bitni.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Кога е веќе темата за заби :) Колку од прилика е цената за нормално вадење заб и колку е за со операција, ако некоја знае.

12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.795
    besplatno

На sweet-17 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    126
    Јас ги вадев 8миците пред 1 месец и доплатив 60еу. Имаше тука 2 рентгени, 3 контроли и анестезија при вадење. Берлин

На sweet-17 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    126
    Сите нешто слично на тебе сме поминале. Ке пробаш да бидеш трпелива и да си дадеш мотив дека тоа е за добро на вашата иднина. И помошта и поддршката од роднините е важна нормално во тој период.

На H&J и Mantisa им се допаѓа ова.
  15. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    109
    Кога сме кај темата : колку кошта правење заби, пломба, чистење?

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.795
    Zavisi sto se pravi , najobicni plobi se besplatni drugite od kvalitetot zavisi od 60 pa nagore....Cistenje profwsionalno kaj mojot e 70 do 100 evra.Imaat mnogu tarifi pa sto pokriva sto ne pokriva kaseto.Voglavno koga ke otides ke vidi i ke ti kaze dali treba da platis nesto ili ne.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Со додатно осигурување плаќаш 90%, а додстното го плаќаш 15-20 евра месечно во зависност од тоа колку години имаш. И дефинитивно се исплати осигурувањево.

18. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Zdravo mamis
    Dali koristite PayPal?

19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.795
    da

20. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Можеш ли да препорачаш некое осигурување од твое искуство или искуство на близок. Сите што ги разгледав се донекаде исти.