Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    16.850
    Пред една недела во дм не можев со картичка да платам. Не можеше во дм, росман, едека, нето и секаде каде што се користи терминалот на верифон…некој störung имало.
    Во дм се средило вчера платив со картичка. Во кауфланд цело време може со картичка.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    До сега нема проблем може да се плаќа со картичка

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.973
    (y)
    :rofl::rofl::rofl:
    Ги провали, готово, многу сум горда на тебе:angel:.
    Господ здравје да ти даде, ми го продолжи животот, цел ден ќе се смеам на ова:D:*

На Honny и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.421
    Дали хепатит А вакцина имате ставено на малите?
    По календар веќе еднаш ја примила во Грција. За втора доза педијатарката ништо ми немаше спомнато. Овде вчера ми рекоа дека втора доза не е задолжителна, приватно се плаќа и е за заштита при патувања најчесто. Као на нас е да одлучиме дали ќе ја прими.
    Ако сте ја ставиле, што реакција може да јави или пројавила?

5. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @Kaetana жал ми е за ваквото искуство со градинката:( се надевам дека скоро ќе најдеш место за малиот.
    Јас седев така една вечер и викам ај да поднесам за градинка може ќе имам среќа, за недела дена се јавија да одиме на разгововор.
    Туку јас имам мака, одговорниот од градинката никако неможеме да го најдеме, а треба да се уплати за градинката, ај Мај и беше пробен и воспитувачката кажа дека е без пари, ама за јуни треба да се уплати нити знам каде, дали треба на уплатница, нити ништо:(, дали да му пишам меил на одговорниот за да разговарам со него или да прашам во градинката како оди уплатата:(
    Ве молам пишете ми како уплаќате за градинка.

Исто, не сум задоволна од мојот гинеколог, си најдов друг, е сега треба да му се јавам на стариот гинеколог дека не сакам да сум нивен пациент или можам директно да си закажам термин кај новиот гинеколог?

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    Директно кај новиот, ако сакаш стари документи резултати од кај стариот треба да одиш да ги земеш и однесеш кај новиот.

Немаш договор од градинка од градинка? Не се секирај ќе ти стигне писмо дека не сте платиле.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Да имам договор од градинката, ми пишува на едниот лист на која дата ќе зимаат пари, ама нема ни трансакциска кај да напишам ни ништо:( баш ми е незгодно и страв да не ја испадаат Н од градинка:(

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    Кога ќе ја земеш денес прашај кај да уплатиш.

На Chantal и Neda997 им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.973
    А да не си им потпишала папир сами да си повлечат пари од твоја сметка?Памтам кај моето таква опција имаше, го заборавив како се викаше, на ниеден јазик не ми текнува, некој ако ме разбра нека дополни:tmi:

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    Ама не им ја напишала сметката. SEPA Lastschrift среќа ауто коректов го погоди зборов од прва :D

11. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    109
    И јас се наполнив нервози од тие градинки. Го пријавив уште лани, веќе е 4ипол , и пишав на маил на сите градинки сега ми одговорија немаме место, аманнн... бевме на тест за јазик и имам документ.дрка не го знае и му треба јазична подршка и ми рекое ќе ве контактират од општина. А за што ќе ме коктактираат нз :) ја како курс некој или градинка. Пишав на југендамт мислам беше па чекам одговор, они да ми помогнат. Па ќе видиме.

На Yowannty, Neda997 и Arjanit2021 им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    Мислам во ноември или декември аплицираше? Околу 6 месеци поминале без нервоза треба здравјето да си го чуваме. :D Со позитивна мисла и без нервоза стрес притисок напнатост јас гарантирам дека ќе се ослободи место што побрзо. :hug:

На MARILENA и Neda997 им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    Одморот што не следувал 2,5 дена месечно; дома бев бремена заради короната, и за време на елтернцајт; ќе ни го исплатат и кога? Или треба да го искористиме накнадно? Или да избереме дали ќе го искористиме или да ни го исплатат? И дали не следуваат урлаубс и божични пари за тоа време додека бевме бремени дома и на елтернцајт?

14. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Одморот ти стои , не смеат да ти го избришат но само тој од короната, не од елтернцајт. Ретко која фирма го исплаќа, но може да си го земеш.
    Дури си била дома на бешефтигунгсфербот мислам дека те следуваат пари за одмор и божиќ, но на елтернгелд базик не те следуваат.

барем јас така знам, може грешам

На Dancewere и gjoker4e им се допаѓа ова.
  15. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    16.850
    Мене една колешка што остана пред мене бремена ми кажа дека и за време на елтернцајт добивала урлауб, вајнахт и 13 плата, само помал износ. Чекам и јас ќе видиме сега во јули пуштаат урлауб гелд. Туку арно ме потсетивте за одморот утре да се јавам да се распрашам.

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.421
    И јас се нервирам. Градов не е ниту толку голем. Баш мислев дека тука полесно би идело. Братучетка ми се пресели од помал град во Хамбург и место во градинка најдоа за 2 месеца, и тоа во таа карши нив. Не знам што да речам….

Овие денови што му следуваат на сопругот да биде дома, како се сметаат? Се сметаат само работните денови од месецот или класика од 1ви до 1ви?

17. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    16.850
    На 2 та месеци елтернгелд, со партнершафт бонус мислиш?
    Ако е тоа, од денот кога ќе се роди малото едниот месец, до истиот датум наредниот месец. Пример од 12ти до 12 ти. Може минимум два месеца да се земат и не мора да бидат споени, пример јуни и септември може. Внимавајте и на рокот да го запазите,7 недели пред да се роди бебето или 7 недели пред да ги користите месеците треба да се обратите до работодавачот.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.421
    Да. Известени се веќе. Еден месец сега ќе биде, еден крај на лето или есен. Не ми беше јасно кои денови влегуваат, значи од датум до датум со се викенди вклучени. Фала ти. :f:

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    109
    Мајки дали некоја била преку zaitfirma , 9 месеци е договорот. Дали те следува одмор во тие 9месеци? Јас мислам да, нз доколку некој знае бидејќи сопругот е и сака да земе одмор но не му даваат, во тој случај ако напушти сам и после одморот кога ќе се врати дали може преку друга zaitfirma да најде работа одма?

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    Те следува 2,5 дена месечно ама од одма ретко кој дава некој.
    Може одма да најде може со месеци да бара.