6 недели?! Колку ли евра се плаќа за од 6 недели бебе, ако е 1000е поарно ја ќе седам дома ќе го чувам, отколку скоро цела плата да иде за градинка.
Зависи во која Бундес република си и каква градинка ќе најдеш - дали е приватна, државна, приватна со поддршка од градот, родителска иницијатива... Мутершутц има до 8 недели по породување, па веројатно има логика да е од 6 недели градинката со две недели адаптација (во случај ако не сака мајката или таткото да користат Елтернцајт).
Како што кажа Каетана зависи од Бундесрес Републиката. Прво е најбитно да имате градинка па после ќе прашате и за возраст и за трошоци
Дали од конзулатот во Минхен се вади и полномошно за патување на дете со еден родител, и за вадење на пасош во мк со еден родител?
Колку време од терминот за виза се чека за неа да бидр внесена во пасош? Како оди процедурата ние до крајот на месецот сме на разговор и после тоа сакаме да одиме за мк ама проблем ми е дали смееме да излеземе од државата со тој некој лист што го даваат од таму ? Мм е со Бг документи а јас и малиот со Мк . Плус уште нешто добивме решение за детски додаток за колку време исплаќаат од како ќе се добие решението? Тука малиот е пријавен од мај дали за сите месеци од кога е пријавен ќе исплатат или само за овој од кога е стигнато решението?
Добивме писменце од едно дете со извинување затоа што ја повреди ненамерно малата ама работата можела да биде голема, за среќа е ок. Прашањето ми е како се постапува во вакви ситуации, дали и ние треба да му оставиме писменце нешто како благодарам за извинувањето знам дека не беше намерно итн. или не се возвраќа?
Колку време чекаше за да ти стигне решението ? Сестра ми од 20 Јули влегува во 9 Месец па кај и да е ќе се породи, па треба да аплицира за детски додаток. Да прашам уште нешто : каде да најдам ефтини пелени ? Осеќам најмногу пари за пелени ќе се троши. едит ; заборавив да прашам , што се носи за новородено бебе ? Јас стварно немам искуства околу тоа, ама не знам што треба да купам
Не сум го видела ова се надевам се јави да откажеш. Се вади полномошно мислам дека 30 евра ми рекоа на телефон дека чини. За секој случај јави се и прашај детално. Јас кога прашував во мојот град можеше од 6 месеци. И чинеше околу 320 евра месечно. Исто како и за деца до три години во државна градинка. Како што кажаа и погоре сигурно може и порано. Ќе се обратиш во општината после породување да ти најдат место од тогаш и тогаш (претходно не можеш да аплицираш за место). За жал приватни немаме овде. Исто место за толку мало бебе ретко се наоѓа. Но ако си решена општината ќе ти најде.
првин електронски аплицираме после ни стигна писмо дома што уште да доставиме, рокот ни беше до 3 јули а ние го испратиме преку пошта на 29 јуни и ни стигна вчера на 11 јули а е испратено на 9 јули од таму. Е сга чекам парички на сметка уште нема.
@Herrera Јас не аплицирав преку интернет за киндергелт и елтернгелт, од болницата ни дадоа 3 листа, со нив се оди до општина и они ни ги средоа документите. Јас за киндергелт земав крајот на април, а аплицирав почетокот на април, а ентергелд аплицирав исто заедно со киндергелт ама ми враќаа едни документи за пополнување, и зедов за сите месеци сега во Јуни. За ефтини пелени а предобри се бејбидрим од росман. Стварно се многу добри, јас на почетокот користев памперс, полоши пелени не сум користела. За во болница ли прашуваш што се носи за новородено? Јас ништо не носев за беба, таму ја предоблечуваат, само за излегување од болницата донесе мм. Таму имат памперс, боди, вреќички, капи, ракавици за раците.
Тоа се пари адекватни како кај нас породилно од шестата недела на новороденото бебе до 12тиот месец. Во висина од 75% од плата. Овие пари може да се земаат и 24 месеци по 50%. Или двајцата родители да ги поделат месеците од породилно. Најчесто два зема таткото, но често делат и 6 месеци со шест.
Фактички на некој начин му доаѓа како порпдилно као у мк што пуштат, значи ја не работим нема да земем тој. Но дали има уште некое друго примање за детето мислим дека имаше плус доплаток на детски додаток ама нр сум сигурна и ако може за тој да ми кажете што се услови за да се земе.
Да, за во болница, ама моето прашање се однесува на поклон што да однесам оти не сакам со празни раце така да одам. Значи да бидам појасна, сестра ми ќе се породи, а јас не знам што се носи во болница за поклон за бебе. Пиши ко ќе имаш време.
Има во ДМ торти од пелени многу инѕересни плус некоја играчка се наоѓа по нив мислам дека им стоеше цена 29€ и купи хелиумски балон, за цвеќе ако е дозволено носи ама ја не би при толку мало бебе цвеќе да внесувам.
@Herrera Додека да не отпишат од болница не видов дека некој носи нешто за беба, тоа што сакаше мм да го донесе не го дозволија, т.е ништо од надвор не дозволуваа да се внесува. Пред да си одиме дома мм донесе цвеќе ама го остави на сестрите.
Освен киндергелт(детски додаток) постои и елтернгелт (родителски додаток), ама мислам дека и општината дават нешто помош, во општината треба да прашаш.