Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    805
    CHECK24 ima ponudi za sekade

На Dea85 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tashy

Tashy Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    24
    Дали може да купам линекс во Германија без рецепта. Итно е многу, туристички сум тука. Ако не може линекс што друго да земам.
    Многу ми е лошо

3. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Можеш
    Не знам дали има овде линекс ама ќе ти дадат нешто во аптека сигурно
    Ние користиме перентерол форте капсули

4. Tashy

Tashy Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    24
    Дечки, пишав веќе многу ми е лошо, туристички сум тука, доколку одам на доктор што може да се случи, знаете ли колку може да е цената?

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.334
    Имаш здравствено осигурување од Мк? Не чекај да паднеш знаеш јазик? 116 117
    Пиши милп

6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    32.391
    Оди на лекар ако ти е многу лошо. Цената не е битна.

Ние пред неколку години плативме паушал од 300 евра пред преглед во Ургентен Центар. Накнадно ни вратија пари (се допишувавме после тоа неколку месеци). Ние имавме и здравствено осигурување купено од Македонија, ако имаш такво штом си во болница треба да го активираш осигурувањето со јавување на телефонски број назначен на полисата (вака повратот на пари е полесен и побрз од оправање со бирократија). Носевме дете и на детето му направија крвна слика и ехо и се беше во рамките на тие 300 евра (дури и испадна треба да ни вратат пари).

Инаку земи активен јаглен, средство за рехидратација (електролити) и пробиотик од аптека.

7. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Fenchel Tee јас пиев, за бебето од педијатар препорака Lefax и Kümmel Zäpfchen и двете се купуваат од аптека без рецепт и се на природна база. Чепчињата мислам дека најмногу имаа ефект. Во секој случај комбинација утро вечер давав и имавме раат денови и понекогаш плачки.
    Инаку обично малите кога имаат грчеви природно бараат повеќе да се на града, не од глад туку како утеха, тоа му помага подобро да се чувствуваат.
    Само пази со доењето, кај нас прејадувањето го дуеше и отпосле имаше уште повеќе тегоби и плачки. Ама пак од друга страна не можев поинаку да го смирам и тоа е(facepalm) мора да се истурка некако.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    23.060
    Ај некоја мајка што се породила тука во Гер да ми пише лп сакам да прашам нешто во врска со документи

9. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    На тема здравство, градинки итн. да кажам искуство и мислење, гледам сум пропуштила многу дискусии :D
    Дека не е се идеално, не е. Лекари има и вакви и такви, дека е подобро од Мк. во многу сегменти секако и без споредба.
    Општо здравство и болници се оптоварени заради недостаток на лекари и сестри и често пациенти биваат одбиени за преглед и сл.
    Дека има и нетолерантност према ауслендери има, за среќа кај поединци.
    Затоа ќе речам големите градови имаат предност, гинекологот прв го сменив после прв преглед:D болница за пораѓај бирав по рецензии, педијатар и градинка исто. Ако не сум задоволна ги менувам око не ми трепнува.
    Има и луѓе и не луѓе, ќе си бираш и ќе погодиш. Можностите за работа во големите градови исто се неограничени.
    Негативна страна е сместувањето односно станот, ама па еднаш го најдуваш како што треба и раат си.
    Само да не бидам сфатена погрешно, јасно ми е што значи преселба и нов почеток и дека не е ич едноставно. Не дека викам да се селите сите :D
    Ова чисто како тип од мое искуство за оние што се на почеток и мислат дека во малите градчиња полесно ќе се снајдат.

На Chantal, gjoker4e и Adidas888 им се допаѓа ова.
  10. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    23.060
    Сакав да ти пишам лп ама не бива, би сакала да те прашам нешто

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Zdravo
    Sto mislite do koga treba da mu se dava vitamin D na deteto ovde vo Germanija (so ogled na vlaznata klima ovde bez mnogu sonce)
    Moeto e 2 godini i do pred nekoe vreme mu davav sekoj den a so ogled na soncevite denovi posledno ne mu davav. I sega se prasuvam dali da mu davam uste?

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.334
    Провери и горе на лупата, многу имаме пишувано на таа тема, може ќе најдеш одговор
    Ако не можеш и мене лп

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.334
    Најдобро е да се јавиш на педијатар и да го прашаш, тој најдобро ќе знае, можеби да треба поради некоја причина за твоето дете, а ние да не ја знаеме, педијатарот знае најдобро
    Кај нас сонце грее од пролет па навака
    Мала шала: Овде до 22:30 дека грее сонце да не треба помалку да даваме ние :rofl:
    Јас мислев исто од септември до мај да давам ама баш ќе прашам и јас педијатар

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.334
    Јас цело време мислам дека во помалите градови е подобро и сега ме збуни ти. Дека ние сме во помал град и се е ок. Сигурно има мал и мал и голем и голем ама сега не знам општо каде е подобро. :D Знам само дека не би живеела во поголем град од овој, тука е се некако на едно место, и иако матичниот ми е на 5 минути пеш има уште неколку матични на 5 мин пеш и уште минумум 10 матични на 5 мин со кола.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.784
    Допаѓања:
    24.015
    Дечки,
    ај, ве молам совет.
    Иако е за Австрија, ваљда слично е, или ќе ми каже некој што и како е кај вас у Имачка.
    За виза термин имам на 25.08, а имам битен настан во Мк средина на август.
    Имам Bestätigung Der Meldung, од 21.06.
    Дали смеам да ја напуштам државата до пред терминот?

16. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Како што рече има од град до град разлика. Јас сегде одам пеш, на 5 мин трговски, матичен, банка и институции. Чак и работата на пола сат пешки што во милионски град е супер.
    На кој каде му лежи. Јас се селев со мисла дека сакам град што е метропола и е жив 24/7, да има све и свашта од настани и дека ако сакав "гратче" ќе си седев во Мк:D
    Така навикнав сега еве сум едно 5 години тука, еднаш бев на обука во едно градче 30.000 жители во близина и мислам дека депресија ме фати тие 2 недели. Истиот плоштадот и донер и кафич секој ден:sweat:
    Така да за мене тоа не е, плус причините што ги наведов предходно. Што не значи дека за сите е така. Индивидуално, карактер и карактер.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    23.060
    Ти пишав

18. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    805
    јас се породив скоро прашај ме слободно

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мајки имам скоро пишувано за оваа сега сакам пак дали некој имал ваков случај
    Керка мо има генетски мутации,овде обичен педијатар и зима крв за да испитат тоа што треба е сега ние пред да дојдеме овде доктор трансфузиолог и ја намали шемата за секој случај и ни рече овде да бараме трансфизиолог
    Со молби од докторката конечно добивме да одиме на трансфузиолог но дури Октомври ми направија термин немало ништо слободно
    Јас по тоа што видов на резултатите на керка ми тој резлутат што е да беше во Мк ке и ја качеа шемата,но овде како што напоменав обичен педијатар е и не може да преземе ваква одговорност таа да и менува шема,а трансфузиолог дури Октомври
    Јас не верував дека овде е вака мислев дека Македонија е потешко но овде било
    Плус син ми требаше сп целосна анестезија заби да му прават,секој ден плаче се жали дека го боли,но мораме да испитаме да нема и тој генетски мутации и исто и за него Октомври
    Мене ме фаќа многу страв за керка ми,тоа во Мк не се случило толку време да не и се прави контрола,обично на месец дена и правеа контрола плус на 6месеци за б12
    Бидејки нема б12 во крвта,а овде не и ни испитаа за него
    Незнам каде да се обратам,оваа вака не сакам да го оставам на толку долг период
    Извинете на долгиот пост

20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.324
    За термините на специјалисти на жалост се чека… и кај нас било така.
    Кога немало разбирачка со педијатарот неуспешно било да ја смениме Оти другите ординации не примаа нови пациенти. Но ни се најде нашиот матичен па од него упати и за децата земавме. Пробајте така, може поразбран ќе се погоди.

За забите на ќерката без анестезија, така, и пломбираат. Јас не седнуваме без да ме буцнат анестезија, на децава ништо:rofl:.

За целосна мислам е само кај деца со пречки во развојот, но можеби може за сите дечиња, не знам Оти ова во глава ми останало.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.