Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    16.853
    Барај Fiktionbescheinigung, од март ни е почната процедурата, ни глас ни трага нема од нив.

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Не смеело да се напушта државата дека прв пат вади

3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    16.853
    12B76D21-0490-42CB-A174-4C5F9EB37B91.jpeg
    А пасош (Македонски претпоставувам) има?
    Ние бевме на одмор со фикцион не ни правеа проблем, сега во август пак ќе си одиме за мк, таму во Ауслендерамт ни рекоа дека нема проблем слободно може да патуваме.
    Едит*
    И мене ми е истечена дозволата за престој па да не плаќам и за двете, во мојот Фикцион напишаа дека важи и за ќерка ми

Последна измена: 11 јули 2022
    На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Zsludno ke se raspravas... kakvi gi ima...Kako ne moze da patuva nie patuvavme taka prvata godina.Postapkata ñe da e dolga ete kaj maz mi od pocetno do zemanje 6 meseci potraja pa u meguvreme pak mu baraa izvodi od plati deka zastarela dokumentacijata.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Мак пасош
    Не може да патува ми рекоа
    Вие кога патувавте со фиктион беше пред првиот Aufenthalt?
    За 4-6 недели ми рекоа ќе биде готов
    Мора да има некој начин им реков нивна грешка е, не е наша
    Ние мислиме во процес е и кога ми стигна писмо претходната недела дека од декември не слушнале ништо од нас ми се стемни
    Каде се обраќа во ваков случај?

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    kaj sefot nivni

7. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    16.853
    Нема ќерка ми сеуште дозвола за престој во март се поднесени документите, во меѓувреме смееме да патуваме со Фикцион, и на ќерка ми ќе и биде прва дозвола за престој, стварно не ми е јасно а чинам и ти беше во BW.
    Јас би направила термин и ќе одам тамо лично, или ќе се јавувам секој ден. Можеби ако се погоди друг вработен ќе заврши работа.

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Пишував по меил со еден
    На шалтер бев
    На телефон
    Тројца различни сите исто кажуваат
    Ќе направам термин за фиктион сега
    Во БВ сум и јас
    А ти сигурна си дека смее да патувате? Мене ми рекоа не смее да излезе од државата. Ќе ми дадат фиктион ама дека ни со него не смее да ја напушти државата дека прв Aufenthalt ќе е.

9. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    110
    Телефонот ми падна и се распарчи екранот.Работи се, и тач и се друго, само стаклото е скршено и почнува да се рони па ми е страв да не почне да не работи. Како можам да најдам каде да ми го сменат? Фалаа

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Поскапо од телефонот ќе те кошта. Подобро ти е нов телефон да купиш. Во трговски има кај нас, во Vodafone…

На Herrera му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    16.853
    И ја кажав причината поради која ми треба фикцион на вработената и кажав дека ќе патуваме, ништо не изреагираа. Бевме на одмор и се вративме ( до душа во ЕУ) и се си беше во ред. Баш ќе пробам утре да ги добијам и пак ќе прашам.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Има адвокати за ауслњндеррехт многу помагаат.
    Ние исто чекавме 4-6 недели

На Herrera, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  13. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Za kolku vreme Go zemavte B1 kursot?

14. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    10.954
    Да прашам и јас нешто :

А каде треба да го земам сетификатот за прележаност ?

До душа уште сум во карантин, тек 4 ден , ама стварно поима немам од што не верував дека постое Корона и ич не сум информирана.

Па затоа тука да прашам.

Тоа е, секој со својте здравствени проблеми

На Neda997 и Arjanit2021 им се допаѓа ова.
  15. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Na mm Mu stigna öd opstinata, Kaj Nas bolnicata i opstinata se povezeni za korona virusot,prvo dokumentot öd pozitivniot test mu go odnesov do opstina, pa öd tamu mi kazaa site dokumenti za rabotodavecot ke mu bidat pusteni preku email, a dokumentot za prelezenost ke mu stigne koga KE mu zavrsi izolacijata.
    Ama Pak prasaj Si Kaj tebe vo opstina ne e sekade isto.

16. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    10.954

Мислам дека се потребни 6 месеци конкретно за левел Б1.

Јас полагав далечната 2007 кога дојдов Германија.

Во мое време тогаш се сеќавам го изучував во Универзитет интензивно и спиев во студентски интернат , така да сакаш - несакаш полека ден по ден по некој збор ќе изустиш и побрзо се учи јазикот.

Е сега , ако имаш земено курс по 2 дена во неделата, сигурно повеќе месеци ќе те фати, оти знам многу наши одат на работа и плус одат на курс и се влечат долг период со курсевите.

А еве ќе ти признаам мене најмногу ми помогна што го земав конкретно Konversationskurs Deutsch , тоа се оди 2 дена во неделата и зависи во која група си на кое ниво цело време се збори на различни теми, се опишуваат слики, дијаграми, се читаат артикли од весници, ама се во склоп со нивото за да се вежба тој вокабулар на тоа ниво.

Ептен помага оти интересното е, сите се скапани и нема ништо срамно, баш на почетокот си велев ебати јазикот од кај да почнам, ама ко гледаш дека цела група изгубен случај , па преку интересни теми , позабавно е, па никој не се прави дека повеќе знае од тебе и заедно во училница се вежба и во групи и по сам кој како знае да раскаже.

Дефинитивно тој курс на зборење ми помогна 10 пати повеќе отколку обичниот курс каде само лекции се трупаа, домашно, граматика измешано и само ко робот напамет учиш зборови.

На Ava.84, Hija.de.la.luna и Neda997 им се допаѓа ова.
  17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Jas öd Doma ucam online, 2 pati vo nedelata, i golem minus mi e toa sto Nemam komunikacija so drugi lugje

18. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    10.954

А немаш ли некоја комшивка таму ?

Макар со мимики, по 2 - 3 германски збора ќе размените , леле над нас живее една постара германка бабичка и многу сака да прави муабет, ама јас оти сум бетер ладна од германците и не сакам да ја дружам, лелееее жената желна да размени по некој збор , ја не знам оти не отиде некаде у старечки дома, таму нека си муабети со други старци ко неа.

Сестра ми има комшии турска фамилија и секогаш е полесно ко се ауслендери да се направи муабет шуш муш.

Баш види во близина кај тебе , сигурно ќе налеташ на некој што е дојден да живее тука, ич да не се устручаваш , ем ќе си го вежбаш јазикот, ем ќе слушнеш некој муабет од сосема друга личност.

Не дека и со германци не може да се спријатели човек, ама они се малку терсене и не се отвараат така лесно за муабет, држат дистанца.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Во аптека зедов јас. Со пасош и на телефон го покажеш резултатот од пцр дека е позитивен.

20. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    10.954

Е супер, ми одговара аптека.

А колку време се чека за резултат од пцр ?

Оти ни кажаа по пошта ќе ни го испратиле резултатот, а за 5 ден да правам пак брз тест.