А пасош (Македонски претпоставувам) има? Ние бевме на одмор со фикцион не ни правеа проблем, сега во август пак ќе си одиме за мк, таму во Ауслендерамт ни рекоа дека нема проблем слободно може да патуваме. Едит* И мене ми е истечена дозволата за престој па да не плаќам и за двете, во мојот Фикцион напишаа дека важи и за ќерка ми
Zsludno ke se raspravas... kakvi gi ima...Kako ne moze da patuva nie patuvavme taka prvata godina.Postapkata ñe da e dolga ete kaj maz mi od pocetno do zemanje 6 meseci potraja pa u meguvreme pak mu baraa izvodi od plati deka zastarela dokumentacijata.
Мак пасош Не може да патува ми рекоа Вие кога патувавте со фиктион беше пред првиот Aufenthalt? За 4-6 недели ми рекоа ќе биде готов Мора да има некој начин им реков нивна грешка е, не е наша Ние мислиме во процес е и кога ми стигна писмо претходната недела дека од декември не слушнале ништо од нас ми се стемни Каде се обраќа во ваков случај?
Нема ќерка ми сеуште дозвола за престој во март се поднесени документите, во меѓувреме смееме да патуваме со Фикцион, и на ќерка ми ќе и биде прва дозвола за престој, стварно не ми е јасно а чинам и ти беше во BW. Јас би направила термин и ќе одам тамо лично, или ќе се јавувам секој ден. Можеби ако се погоди друг вработен ќе заврши работа.
Пишував по меил со еден На шалтер бев На телефон Тројца различни сите исто кажуваат Ќе направам термин за фиктион сега Во БВ сум и јас А ти сигурна си дека смее да патувате? Мене ми рекоа не смее да излезе од државата. Ќе ми дадат фиктион ама дека ни со него не смее да ја напушти државата дека прв Aufenthalt ќе е.
Телефонот ми падна и се распарчи екранот.Работи се, и тач и се друго, само стаклото е скршено и почнува да се рони па ми е страв да не почне да не работи. Како можам да најдам каде да ми го сменат? Фалаа
Поскапо од телефонот ќе те кошта. Подобро ти е нов телефон да купиш. Во трговски има кај нас, во Vodafone…
И ја кажав причината поради која ми треба фикцион на вработената и кажав дека ќе патуваме, ништо не изреагираа. Бевме на одмор и се вративме ( до душа во ЕУ) и се си беше во ред. Баш ќе пробам утре да ги добијам и пак ќе прашам.
Да прашам и јас нешто : А каде треба да го земам сетификатот за прележаност ? До душа уште сум во карантин, тек 4 ден , ама стварно поима немам од што не верував дека постое Корона и ич не сум информирана. Па затоа тука да прашам. Тоа е, секој со својте здравствени проблеми
Na mm Mu stigna öd opstinata, Kaj Nas bolnicata i opstinata se povezeni za korona virusot,prvo dokumentot öd pozitivniot test mu go odnesov do opstina, pa öd tamu mi kazaa site dokumenti za rabotodavecot ke mu bidat pusteni preku email, a dokumentot za prelezenost ke mu stigne koga KE mu zavrsi izolacijata. Ama Pak prasaj Si Kaj tebe vo opstina ne e sekade isto.
Мислам дека се потребни 6 месеци конкретно за левел Б1. Јас полагав далечната 2007 кога дојдов Германија. Во мое време тогаш се сеќавам го изучував во Универзитет интензивно и спиев во студентски интернат , така да сакаш - несакаш полека ден по ден по некој збор ќе изустиш и побрзо се учи јазикот. Е сега , ако имаш земено курс по 2 дена во неделата, сигурно повеќе месеци ќе те фати, оти знам многу наши одат на работа и плус одат на курс и се влечат долг период со курсевите. А еве ќе ти признаам мене најмногу ми помогна што го земав конкретно Konversationskurs Deutsch , тоа се оди 2 дена во неделата и зависи во која група си на кое ниво цело време се збори на различни теми, се опишуваат слики, дијаграми, се читаат артикли од весници, ама се во склоп со нивото за да се вежба тој вокабулар на тоа ниво. Ептен помага оти интересното е, сите се скапани и нема ништо срамно, баш на почетокот си велев ебати јазикот од кај да почнам, ама ко гледаш дека цела група изгубен случај , па преку интересни теми , позабавно е, па никој не се прави дека повеќе знае од тебе и заедно во училница се вежба и во групи и по сам кој како знае да раскаже. Дефинитивно тој курс на зборење ми помогна 10 пати повеќе отколку обичниот курс каде само лекции се трупаа, домашно, граматика измешано и само ко робот напамет учиш зборови.
Jas öd Doma ucam online, 2 pati vo nedelata, i golem minus mi e toa sto Nemam komunikacija so drugi lugje
А немаш ли некоја комшивка таму ? Макар со мимики, по 2 - 3 германски збора ќе размените , леле над нас живее една постара германка бабичка и многу сака да прави муабет, ама јас оти сум бетер ладна од германците и не сакам да ја дружам, лелееее жената желна да размени по некој збор , ја не знам оти не отиде некаде у старечки дома, таму нека си муабети со други старци ко неа. Сестра ми има комшии турска фамилија и секогаш е полесно ко се ауслендери да се направи муабет шуш муш. Баш види во близина кај тебе , сигурно ќе налеташ на некој што е дојден да живее тука, ич да не се устручаваш , ем ќе си го вежбаш јазикот, ем ќе слушнеш некој муабет од сосема друга личност. Не дека и со германци не може да се спријатели човек, ама они се малку терсене и не се отвараат така лесно за муабет, држат дистанца.
Е супер, ми одговара аптека. А колку време се чека за резултат од пцр ? Оти ни кажаа по пошта ќе ни го испратиле резултатот, а за 5 ден да правам пак брз тест.