За второ дете кои документи се потребни за киндергелд дали истите кога поднесувавме и за првото , исто и за елтернгелд освен антраг што друго треба?
Во Мк го земав А1 сертификатот. Сега одам на интеграциски секој ден по 4 саати, од април до крај на месецов треба со Б1 да завршам и да правам тест. Најважна е комуникацијата и јас имам исти проблем што не зборувам со Германци.
Праша? Утре имам термин во општина за фиктион. Ќе прашам кои се последиците. А дали може патен лист да му извадам по втор пат? И тоа ќе пробаме ќе одиме во амбасада.
Па ако има пасош не ти треба патен лист. Патен лист го заменува пасошот. Тебе ти треба ауфентхалт а замена за него е фикцион.
Овие се ептем тешки да ги добиеш, ама и не бев многу упорна… ќе пробам утре пак. Во меѓувреме ја најдов оваа линија може и тука да прашаш.
So odenje vo ambasada i vadenje paten list ne pravis nisto kako sto ti pisale pogore.Patniot list e vo slucaj da nema pasos neli.
Здраво. Најсвеж пример,двајцата мои синови прележаа корона,и документот дека прележале им стигна по пошта од Gesundheitsamt. Имаат контакт помеѓу себе(Аптеки, или тие Тест Центри што се). Поздрав и со лесно да си минеш
Едно прашање до мајките што биле на мутершутц. Ми рекоа во АОК дека ќе земам мутершутц 8 недели по датата на раѓање, тоа се 56 дена. Од друга страна стои дека првите два месеци морам да седам дома . Ако се породам на пример денеска, од кога треба да тргнам на работа, од завршувањето на 8мата недела или од завршувањето на вториот месец? Планирам само првите два месеци да сум на елтернгелд базик а после на плус, ќе работам неколку саати неделно од дома.
Ако се породиш денес, на работа треба да почнеш од 9ти септември. 8 недели Два месеци може да бидат од 59 до 62 дена па затоа два месеци се заокружени на 8 недели. Ако се гледа по месец како месец односно 59/62 ќе биде неправедно, зависи кој месец некој ќе седи дома подолго некој пократко. Значи 8 недели.
Мајки доколку зимам елтернгелд 300е месечно и не сум вработена. Дали ако најдам некоја мини јоб ќе го изгубам правото на елтергелд ?
Ако работиш додека да почнеш да земаш елгернгелд? Гугл вика 425 евра ќе земаш елтернгелд. За мене пресметав точно ми даде колку што земам. Не знам дали и ова е точно. Најдобро е да прашаш во L bank телефонски или по меил.
ako zemas tie osnovite 300 sto gi slefuvaat tie sto ne bile vraboteni mozes da rabotis mini job.Samo treba da ja izvestis centralata deka imas mini job
Мамички, се ближи мојот термин, и ќе мора да вадам изводи од Македонија. Колку пари е интернационалниот извод на родени?
И ова ли го има? Што значи тоа? Дека одреден период од денот нема да има топла вода? Бојлер да не се пушта? Низ цела Германија или само по региони? Во Хесен сум ја ако некој е тука негде ако знае нека пише што како….
Не мож точно да се сетам, околу 25 евра германски извод, интернационален извод и изводи за киндергелд, елтернгелд
Ne veruvam da vazi za vas Sto imate bojler, poseidgleda mislat na tie Sto se povrzeni centralno so gas i topla voda.