Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.325
    Да, после градинка. За и понатаму да добива третмани, лого и дефектолог, мораше да има бетројунг на пладне, па до сега е до 16.00. Доколку беше до 12.00немаше да има третмани во склоп на училиштето.
    Од септември е во школо за деца со пречки во говор(и ова schulvorbereitung е во склоп на истото школо) но нема веќе да има дополнителни третмани. Дефектолог не и треба веќе, концентрацијата е добра, а за логопед ќе треба на пладне да ја развозувам.
    Дали после второ или после четврто ќе се префрли во регулар школо ќе видиме, спрема говорот. Важно исти книги имаат, само сега се помали класови, околу 12 деца, и се надевам прилагодени на нивото на говор.

На mal.ecka, Lianna Anna и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    До 4 - то не е тешко, мислам мене не ми е. :D Нив секако дека некој дел од наставата им е тежок, па ќе треба да им се објасни. Секако, германски. И уствари тоа ми е тешкото, што треба да објаснувам германски. Математика објаснува мм кога имаат потешкотии, а германски и хсу јас. Етика објаснуваме и двајцата. Музичко сме тапа и двајцата, па гугламе. :rofl: До сега не ни се случило да не знаеме нешто да им објасниме. Од 5 - то ќе видиме колку сме добри со мм. Лол! Почнува веќе хемија, физика, био, гео...

Плус, тука тестовите не ги најавуваат, освен во 4 - то. Што исто така многу ме свиѓа. Па по тие нотен, многу лесно може да се види колку детето го владее материјалот и каде треба да се реагира.

Не се плаши од домашните, особено не во прво. Има и една друга опција и се вика софа тутор. Соработуваше школото со платформата кога имаа онлајн, па некои предавања таму следеше ќерка ми. Многу ме свиѓаше, па размислувам дали да уплатам сега кога ќе почне 5-то. Плус има попуст за второ дете. :D
    Мислам дека секој, а после прават селекција врз основа на не знам што. :rofl: Јас пишав дека не го знаеме јазикот во бемеркунген и дека децата треба да бидат изложени на секојдневна интеракција. Однесовме и потврди од работа. И мислам така добивме место. За втората ќерка беше полесно, оти едната веќе запишана, иако истата документација.
    Домашната е на групи. На пример 10 деца кои си одат од бетројунг во 2 ја пишуваат први. После е следна група. Тие што си одат во 16, пишуваат последни. Erzieherin се и соработуваат со наставничките од школо. Дополнително се објаснува и материјалот додека се пишува домашната. Нормално има и логопед и детски психолог.

На жалост не знам да ти одговорам конкретно за твојот случај. Првата моја ќерка по предлог и совет од градинката, поради недостаток на внимание во групна работа, имаше индивидуална со наставник кој доаѓаше специјално за неа цела воршуле година. На секое полугодие разговаравме за напредокот и добивав насоки каде треба да се работи. Јас сум скроз задоволна значи од целиот образовен и едукативен процес досега. За натаму ќе видиме.

Во гимназија како ќе биде ќе пишувам од септември. Нешто што посебно ме бендиса таму, е тоа што кога бевме на уписот, веднаш отворија тема за булинг и на тоа обрнуваат особено многу внимание. Ќе добиеме и насоки како да забележиме дали детето ни е жртва на булинг. И се тоа во соработка со школото.

На Ava.84, gjoker4e, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Ako imas opcija do 16 h odberi si toa. Nivniot sistem i programs ne e bas ednostaven. A i se ubavo e organizirano tamu imaat dobri programi, osobeno e dobro za deca koi potekbuvaat od semejstva kade sto osven germanski zboruvaat i drug jazik. Edukacija, integracija i socijalizacija se na edno mesto. Osobeno za prvite godini dodeka da vlezat vo semata obrazovna.

На Ava.84, gjoker4e и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Dodeka sme kaj obrazovni temi i edukacija ako moze da spodeli nekoj iskustvo okolu govorot ili da mi posoci nekoja tema kade imate pisuvano. Maliot mi e 2 ipol godini gi razbira i dvata jazici, no na germanski svrzuva po nekoja recenica do 3 zborovi a makedonski samo ima odreden fond na zborovi. Zborhvav so pedijatarot vika za logoped ili defektolog e mal uste. Ksko se odvivase razvojot vo toj period kaj vasite dali da vklucuvam alarm ili da ne si pravam filmovi. Najdobro posocete me vo temite dokolku imate diskutirano na temava.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    111
    Мајки за да поднесам за киндергелд и елтернгелд треба пасош од бебе или само изводот може? Исто и за ауфентал кога ќе се роди како иде процедурата, треба одма пасош да вадиме? :/

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.336
    Јас дури денес сфатив од сликава вака дека е.
    Значи после грундшуле гимназија е најдобро? Па после бираш беруф или универзитет?
    А ние од Македонија со средно завршено како кое од овие да сме го завршиле се рачуна? А кое факултет?

Јас и во градинка од до 17 ја префрлив до 14 со план да ја префрлам до 12. И сега ни таму ни ваму сум не знам што е подобро. Таа сака целодневна да е во градинка, секој ден ми вика дека сака да е ганцтагескинд. Ама не знам во школо дали ќе сака цел ден.
    На крај секако ќе се подредат коцките ама ич значи ич не ми е познато ништо околу школото, значи од 1во одделние па натаму појма немам што следува што да очекувам. И искрено многу се исплашив сега кога беа за да ги тестираат од школо, голку многу рабоги како за 5то одделение ми се видоа. Ние ништо не учевме од 1во до 4то. Од 5то до 8мо така така низ прсти ни се прогледуваше, на совет оценки, со роднини пријатели оценки, во средно исто совет роднини пријатели така наречени врски нели. Јас немав врски мене на совет ми поправаа. Е сега страв ми е да не е тука многу построго и стварно да мора да знае ученикот за оценка. :bandit: :tmi: Па си правам филм дека многу ќе треба да учи, многу да се мачи. Па да не ја стресираат ако има 2ка?? Јас немам проблем дали ќе има 2ка или 5ка ама во школо да не ги делат или да не им речат нешто негативно 2ка дека има.
    Стварно значи огромни стравови имам
    За во градинка никогаш сум немала страв
    Сега си викам не дај боже да се успиеме да закасниме сабајле, за градинка и да се успиеш не е страшно ама школо, се чувствувам недосозреана дека можам да се успијам и детето да ми касни во школо стрес да му правам од сабајле, а иставри па скеој може да се успие ама сигурно наставник се нема успано па
    Толку ок :~:
    Дури сега почнувам да се чувствувам како родител дека ќе почне во школо. Каснам или нормално е тоа?

На mal.ecka и Neda997 им се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    za prvoto ne ti e potreben pasos, za vtoroto ti e potreben pasos

8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Сваќе чекаат до 3год за логопед.Мојата не доби никогаш убавајзунг,а сакав некаде накај 3,5 год пушти повеќе со двата јазика.На 4 уште повеќе , на 5 уста не затвара :emo:.Имам понапред пишувано.Имаш тема за зборувањето на децата/во потфорум дете.

@gjoker4e ти вака од далеку вртиш за школо прашуваш, ама не директно:D.
    Прво имаш Einzugsgebiet кој градот ти одредува во кое школо ќе ти оди детето и таму поднесуваш пријава.Многу тешко можеш да го смениш школото само со голема причина.Сигурно има и кај вас да видиш на нет на кое школо припаѓа и колкав е процентот на странци и кој националности.
    Откако ќе ја пријавиш треба да се пријавите и за Schularzt кој кажува дали е спремна за школо или треба да остане пак во градинка.
    За бетројунг кај нас го доделуваат на основ дека родителите работат.Многу го фалеа моите колешки дека шетале децата и било убаво уште пред да тргне со школо да оди на бетројунг за да го научи школото и се околу него.

Друго не ме прашувај.Бев во јуни на родителско и позбркана излегов.Ниту ранец сум купила ниту шултуте и други школски работи:bandit::tmi:. Колку сум само исплашена јас си знам.Во бетројунг пишувале домашно играле игрички итн.

Моето девојче ги оди последните денови во градинка.Во петок и е последен ден.Толку сум тажна;(.Кога порасна]:), толку сакав да порасне, а сега ми е криво оти порасна.Во школо уште побрзу ќе ни мине времето:(.
    Во сабота полни 6:inlove:.Треба да спремам мафини и поклони за децата за разделбата, а јас сум квакнала во болница со малово:envy:.
    Втор пат бронхит...

ЕДИТ: Џоки твојата нели почнува догодина со школо или од август?
    Кој тест е тежок?Шул тестот не беше тежок кај мојата.

На mal.ecka, Neda997, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Не знам кое школо е најдобро, ама на крајот од грундшуле секој ученик добива просек и следствено истиот препорака каде да продолжи. За ќерка ми препораката беше гимназија. Имавме право да одлучиме и за друго школо, ама и самата таа сакаше гимназија. Мене ме свиѓа овој начин, пошто од мали ги насочуваат.

За секое школо, се бара соодветен просек. Ако нема просек за гимназија, не може да се запише. Исто е и за реалшуле и за другите. Плус, сите нотен се за деца и нема ништо страшно тука.

И да, она што е особено важно во образованието е ученикот стварно да знае добро за да има 1 или 2. По нашки 5 или 4. Тука децата со 1 и 2 се децата што одат во гимназија. Од 25 деца кај ќерка ми во клас, има само 3 со 1.00 просек. Ќерка ми не е едно од нив. И се има случено да донесе и 4 и 3, па никому ништо. Колку учиш, толку добиваш. Така и треба да биде. И за нотен и за знаење никој не ги понижува, ниту ги стресира или гледа со поинакви очи. Напротив, ги мотивираат и соработуваат со родителите.

Наставата е прилагодена на возраста, предавањата им се интересни. Децава мои идат герне во школо.

Како растат децата, така и нам одговорностите околу нив. За на работа дали си се успала? И да се случи тоа, еднаш или два пати, ама не е цела година. Многу е важно редовност и планирање одмор исклучиво кога школото има одмор. Освен ако има итна или неодложна ситуација. За другото не попуштат.

На Neda997, gjoker4e, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Кај вас класот дали е со мешана возраст?
    Кај нас се први и втори клас заедно.Учителката вика децата учеле и од прво и од второ одд|(.

11. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Не. Само прво си почнаа нормално како првачиња. Сите на возраст од 6 години, некое евентуално 7.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Ова експеримент е во Берлин. Затоа најлошо школство има и булинг. Катастрофа:@.Ама важно до Вајнахтен ќе научеле да читаат, ај да видам:?:.

А да Џоки тука децата повторуваат дури и прво оделение.

13. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Да се уклучам само за оцените, бабата во комшии ми ѕвони да ми се пофали како внукот матурирал гимназија со1.7 оцена и дека од 5 ( мислам 5 рече или 300 ученици) гимназии во регионов бил 7 по успех. Прво што си помислив кај нас ќе беше 100 ти колку одлични завршуваат.

На Lianna Anna, Neda997 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    111
    Мислиш за ауфентал нели дека ми е потребен пасош? Откако ќе се роди одма правите пасош, колку време може да биде без пасош и ауфентал?

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Zakonot vika 6 meseci ,ama sekogas ima neli ostapki ako im pises ili pak tie ke ti pratat pismo. Da nie bevme vo Makedonija napravivme pasos i prativme za aufental.

16. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Kanena e N na rodenden Kaj drugarka öd gradibnka koja polni 6 godini.
    Preporacete Mi Sto poklon da zemam:)
    @Ava.84 so pomin neka e, pobrzo da ozdrave maloto:)

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.336
    6CAFB896-672D-4EC8-8749-4F8AD12315C4.png 994C4D10-7301-45FB-AB5C-1BB833F99C83.png
    Една од книгиве заедно со tip toi пенкалото или без него и чоколада (здрава или нездрава варијанта зависи какво семејство се бидејќи еднаш ни ја вратија чоколадата нас ама не беше за роденден, не давале воопшто благо, ги сфаќам до некаде ама до некаде може требаше да ја земат па подарат понатака или фрлат не знам) или и без чоколада. Во Мулер ти го виткаат подарокот, во Едека сам си го виткаш, да не даваш пари и за фолија, кеса, машни декорации. И честитка внатре ако сакаш.

На SanelaS, Ava.84 и Neda997 им се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Најдобро прашај што сака славеничката:) .

19. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Извод само. До сега пасош не ни побараа никаде. Ние сепак извадивме, некаде читав требало до 6 месеци да се среди со пасошот и ауфентал. Прво пасош од Мк. па термин во Ауслендер бехорде за ауфентал. Макар што мислам дека ќе завршивме работа и да го немавме пасошот веќе извадено, затоа што побараа извод и јас им викам имаме и пасош и они беа изненадени малку дека веќе сме извадиле, па тогаш дури го зедоа и пасошот.
    Еден совет за Елтернгелд поднесувај побрзо затоа што се чека баш, моето ќе полни 6 месеци и уште не сум добила Елтернгелд.
    Делумно моја вина испратив ко о
    имаше 2 месеци бебе и плус фалеа документи ама сепак многу е.

20. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    805
    Здраво може ли да ми кажеш кои документи освен Антраг треба за елтернгелд? Платни листи од двајцата родители за 12 месеци или ? Те молам доколку се сетиш да ми пишеш. Фала позз

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.