Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. Honny

Honny Истакнат член

Може ти одговориле веќе ама еве и јас од искуство. Јас дојдов прва и правевме спојување со сопругот( деца немавме тогаш).
    Имав минимална плата тогаш околу 1300 нето, најдов стан кој беше 45квдрати и кошташе 500е комплет.
    Квадратура е потребна од член
    (16к.мислам) и пари исто беше кога ќе одбиеш сите трошоци требаше околу 300и нешто од член да остануваат. Само ова зависи од покраина до покраина, најдобро прогуглајте или прашајте во соодветното биро. Верувам дека и границите со поскапувањето се нагоре. Ние пред 5 години ова го поминавме.
    За мини џоб може да најде, ама често работодавците што ти ја направиле визата не даваат дозвола, бидејќи сметаат дека они те зеле за кај нив и дека ќе бидеш уморен ако работиш плус итн.
    Ама ако се позборува и објасни може да му дозволат. И пред се, најдобро со надлежното биро за странци да стапи во контакт и да се консултира.
    Временски, мислам од првиот термин во амбасада и првото носење комплет документи долу во Мк. мислам поминаа 6-7 месеци дури му дадоа виза.
    Во тие месеци, 2 пати ми бараа актуелни платни листи и документи што веќе ги имав однесено:envy: Губење време непотребно, дали ги гинеа или така функционираат овде бироата :?: не знам
    Со среќа :hai:

Last edited: Jul 22, 2022
    Elina likes this.
  2. Honny

Honny Истакнат член

Јас со душа чекав да се преселам. Имав како студент работено и знаев што се има во Германија а нема во Мк.
    Од кафе со другарките, од истите луѓе, истиот муабет и истите места ми беше преку глава. :rofl:
    Германија земја на чудата и можностите.
    Еден совет само, јазик учење што побрзо иначе тешко се доживуваш како дел од општеството. Ако ништо не разбираш се ќе ти делува туѓо и далечно. (fingers)

Biljarkata and Amora like this.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Steta sto porano ne sum se doselila. Osven sto ponekogas mi falat roditelite drugo nisto ne me povrzuva so Makedonija, sreka pa i tie pocnaa pocesto da idat. Imalo i podemi i padovi ama vo sekoj slucaj zemja na moznosti kolku ke si dades od sebe tolku ke si postignes na sekoe pole. So sreka i lesno.

4. joana18

joana18 Популарен член

@gjoker4e фала ви многу , да не ми кажевте ќе мислев дека само Антрагот и платни листи се потребни , стварно се многу документи уште неможам да ги исчитам а мислев дека пред пораѓај ги средив сите документи всушност ништо немам…

gjoker4e likes this.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Првите 5 год е критично, после се навикнуваш.На крај кога ќе сакаш да избегаш од Де ќе сфанеш дека е покомплицирано да се одјавеш отколку да се пријавеш.

Biljarkata, Amora and Yowannty like this.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

И онака им фалат работници мора да се задржат некако. :D

Девојчиња, утрово ми стаса писмо од Берлин. Спомнато е нешто дека сум се породила, па за некакво пензиско осигурување… :?: Баш и не разбрав, знае некоја да ми објасни за што се работи?

Ava.84 likes this.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Ако е од Rentenversicherung пишува дека те следува 3 год пензиско ако не работиш.Ама мораш формулари некои да пополниш.Не мора одма.Јас за големата пополнував лани.Мора да им пишеш меил за формуларите да ти ги испратат.

Marge and Yowannty like this.
  8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Да така пишува, тоа е. Има нешто за 3 години. Иначе што е ова уствари и како може да се користи? Има формулар да се пополни и испрати назад ама има некој бенефит од ова или само процедурално е?

Ava.84 likes this.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

rpa imas 3 godini platen penziski staz

Yowannty, Biljarkata and Marge like this.
  10. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Ако има некоја мајка од келн или околина ако може да ми пиши пп

11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Пополни го листот и прати им го и ако во наредните 3 години не се вработиш ќе имаш стаж за пензија.Се исплаќа и те како секој ден што ќе го имаш плус ќе имаш поголема пензија.Овде секако пензијата е мизерна или мојта професија е неплатена|(.Добиваш од пензиското секоја година или на 5 год не сум сигурна,откако ќе имаш стаж колку би ти била пензијата ако платата ти е како во тој момент и кога треба да идеш во пензија.

Yowannty and Chantal like this.
  12. Neda997

Neda997 Популарен член

Ke patuvam Sama so N, treba da vadam polnomosno öd opstina, Lani go imav ama ne mi go pobaraa:|:lol:

13. SanelaS

SanelaS Популарен член

nikogas neznaes na kogo ke naletas jas da sum bi si nosela

14. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Добро што те прочитав , секогаш сме патувале заедно, во случај да морам сама со деца да патувам ми треба полномошно така?
    Како се вади, што ми треба за доставување, ваљда нешто од другиот родител?
    Ако може некоја да ми појасни

Neda997 likes this.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Требало да се јавиш да ги казнат
    Огромен пропуст е тоа

16. NovaMihajlova

NovaMihajlova Истакнат член

Ах и јас имав добиено писмо, но само како известување дека ме следува и не пишуваше за никаков формулар. Мора да го најдам сега кај нив на веб страна и да го пополнам. Дали можеби знаеш дали е временски ограничено до кога да се достави формуларот?

17. SanelaS

SanelaS Популарен член

jas im pisav mi pisaa koga deteto ke napolni 3 godini da potpolnam i da pratam.

Neda997 likes this.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Jas simnuvam do Adac ima formular potpolnuvam i zavetuvam do opstina i plus kopija or pasosot na tatkoyo.Moze da pobaraat vo 50 pati ednas ama za sekojnslucaj treba da se ima neznaes na kogo ke naletas.

Kasiopaja221 and Neda997 like this.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Јас знам дека мора! да побараат. Што ако едниот родител сака да го пренесе детето преку граница без знаење на другиот.

Neda997 likes this.
  20. Neda997

Neda997 Популарен член

Nie öd opstina Go vadime polnomosnoto, so moj potpis i potpis öd mm