Може ти одговориле веќе ама еве и јас од искуство. Јас дојдов прва и правевме спојување со сопругот( деца немавме тогаш). Имав минимална плата тогаш околу 1300 нето, најдов стан кој беше 45квдрати и кошташе 500е комплет. Квадратура е потребна од член (16к.мислам) и пари исто беше кога ќе одбиеш сите трошоци требаше околу 300и нешто од член да остануваат. Само ова зависи од покраина до покраина, најдобро прогуглајте или прашајте во соодветното биро. Верувам дека и границите со поскапувањето се нагоре. Ние пред 5 години ова го поминавме. За мини џоб може да најде, ама често работодавците што ти ја направиле визата не даваат дозвола, бидејќи сметаат дека они те зеле за кај нив и дека ќе бидеш уморен ако работиш плус итн. Ама ако се позборува и објасни може да му дозволат. И пред се, најдобро со надлежното биро за странци да стапи во контакт и да се консултира. Временски, мислам од првиот термин во амбасада и првото носење комплет документи долу во Мк. мислам поминаа 6-7 месеци дури му дадоа виза. Во тие месеци, 2 пати ми бараа актуелни платни листи и документи што веќе ги имав однесено Губење време непотребно, дали ги гинеа или така функционираат овде бироата не знам Со среќа
Јас со душа чекав да се преселам. Имав како студент работено и знаев што се има во Германија а нема во Мк. Од кафе со другарките, од истите луѓе, истиот муабет и истите места ми беше преку глава. Германија земја на чудата и можностите. Еден совет само, јазик учење што побрзо иначе тешко се доживуваш како дел од општеството. Ако ништо не разбираш се ќе ти делува туѓо и далечно.
Steta sto porano ne sum se doselila. Osven sto ponekogas mi falat roditelite drugo nisto ne me povrzuva so Makedonija, sreka pa i tie pocnaa pocesto da idat. Imalo i podemi i padovi ama vo sekoj slucaj zemja na moznosti kolku ke si dades od sebe tolku ke si postignes na sekoe pole. So sreka i lesno.
@gjoker4e фала ви многу , да не ми кажевте ќе мислев дека само Антрагот и платни листи се потребни , стварно се многу документи уште неможам да ги исчитам а мислев дека пред пораѓај ги средив сите документи всушност ништо немам…
Првите 5 год е критично, после се навикнуваш.На крај кога ќе сакаш да избегаш од Де ќе сфанеш дека е покомплицирано да се одјавеш отколку да се пријавеш.
И онака им фалат работници мора да се задржат некако. Девојчиња, утрово ми стаса писмо од Берлин. Спомнато е нешто дека сум се породила, па за некакво пензиско осигурување… Баш и не разбрав, знае некоја да ми објасни за што се работи?
Ако е од Rentenversicherung пишува дека те следува 3 год пензиско ако не работиш.Ама мораш формулари некои да пополниш.Не мора одма.Јас за големата пополнував лани.Мора да им пишеш меил за формуларите да ти ги испратат.
Да така пишува, тоа е. Има нешто за 3 години. Иначе што е ова уствари и како може да се користи? Има формулар да се пополни и испрати назад ама има некој бенефит од ова или само процедурално е?
Пополни го листот и прати им го и ако во наредните 3 години не се вработиш ќе имаш стаж за пензија.Се исплаќа и те како секој ден што ќе го имаш плус ќе имаш поголема пензија.Овде секако пензијата е мизерна или мојта професија е неплатена.Добиваш од пензиското секоја година или на 5 год не сум сигурна,откако ќе имаш стаж колку би ти била пензијата ако платата ти е како во тој момент и кога треба да идеш во пензија.
Добро што те прочитав , секогаш сме патувале заедно, во случај да морам сама со деца да патувам ми треба полномошно така? Како се вади, што ми треба за доставување, ваљда нешто од другиот родител? Ако може некоја да ми појасни
Ах и јас имав добиено писмо, но само како известување дека ме следува и не пишуваше за никаков формулар. Мора да го најдам сега кај нив на веб страна и да го пополнам. Дали можеби знаеш дали е временски ограничено до кога да се достави формуларот?
Jas simnuvam do Adac ima formular potpolnuvam i zavetuvam do opstina i plus kopija or pasosot na tatkoyo.Moze da pobaraat vo 50 pati ednas ama za sekojnslucaj treba da se ima neznaes na kogo ke naletas.
Јас знам дека мора! да побараат. Што ако едниот родител сака да го пренесе детето преку граница без знаење на другиот.