Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мајки ми треба мала помош
    За две недели му е роденден на син ми,па сакав јас да му ја направам тортата
    Но овде од каде би можела да најдам шлаг за торта,веке за премачкување за декорација тој и како да успеам да направам нешто во боја да нацртам
    Најмногу ми е проблем тоа за декорација како би ја направила и од каде и под кое име да ги барам тие производи
    Или земате хопла па со матење да се добие шлаг за декорирање
    Некоја ако правела овде и и се појасни работите може да ми пише и лп

2. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Во поголемите маркети како Реал, реве има готови форми како фудбалски топки или животни, пеперутки за девојчињата тоа знам можеш да искористиш. Има разни мрвици со форми, бои и фондан. Кувертира во кесичка само ја топиш во топла вода како истураш се стврднува мене како не баш вешта ова ме спасува. Исто така на Амазон порачувам фигури ( минатата година мали багери, оваа година диносауруси) и само ги редам одозгора на тортата.
    За шлаг знам дека има Schlagsahne течно е го матиш мислам и шеќер ставаш ти, и мислам дека во Едека одамна имам видено и оној нашиот шлаг крем кесички. Screenshot_2022-08-01-10-36-52-948_com.android.chrome.jpg

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.141
    Допаѓања:
    180.982
    Или купуваме печатена јадлива хартија од слаткара со хелоу кити на пример и ич не се ццкаме:).
    Има и некоја шлаг пена во прав од др.еткер и готови марципан фигури во поголемите маркети. Исто и прехранбени бои од др.еткер.

4. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    46.338
    Дали е можно после zeckenimpfung да има зелена столица како реакција? Втора доза денес прими
    Се извадив од памет а не јадела ништо зелено.... секако ќе ја пратам како ќе е понатака.

5. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Кога не знаеш добро јазик да си прашаш најдобро. Синко пее нешто што не сум сигурна дали треба да го карам или да го оставам Fang mich doch, du Eierloch т.е гуглав ова eierloch ми е дискутабилно иако песничката ја најдов на YouTube од тие Kinderlieder.

На Herrera и Ava.84 им се допаѓа ова.
  6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Гуглав да разберам што е:D.
    Не е до знаењето на јазикот едноставно има жаргони што ние тешко да ги знаеме:D.Ова е збор настанат заради рима и е интересен за децата и служи како потсмев за тој што ги гони.Да прашаш и германец нема да знае што значи:).

На Herrera, Marge и Chantal им се допаѓа ова.
  7. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Една другарка ова ми го пиша
    Eierloch ist eine kindliche und entschärfte Variante von Arschloch. Не е ни она Германка ама па кога ја најдов песната на YouTube од оние во градинка што пеат Kinderlieder си реков треба да е ок. Иако да баш и тонот е како подсмев затоа и се заинтересирав што тоа пее.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    1.836
    Здраво мајки. Веќе 4 месеци сме во Германија и сега имам неколку прашања за тие што веќе подолго време живеат овде.
    1. Ќерка ми е 2 години и 8 месеци. За запишување во градинка што документи ми требаат и дали треба и сопругот да биде пријавен тука кога ќе ја запишувам?
    2. Како се одвива ситуацијата за децата што не знаат германски јазик? Дали постои друга паралелка, и за колку време го научиа јазикот? Дали ги лесно прифатија?
    3. Што документи треба и каде се пријавува за детски додаток, и дали ме следува?
    Ние сме со бугарски пасоши и двете, но сопругот сеуште не е тука бидејќи ми требаат 3 платни листи и стан со доволна квадратура за да може да направам спојување на семејство.
    Убава вечер на сите.

9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Jas samo za prvoto prasanje mozam da ti pomognam treba obicno formular da se potpolni online ili vo opstina.Soprugot ne e zadolzitelno da e ptijaven. Kerka ti i taa e tuka i za nejze prasuvas za ibtegracija so jazikot ili se raboti za drugo dete.

10. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    1.836
    Да за ќерка ми. Таа зборува се на македонски, има широк вокабулар и убаво ги изговара зборовите и секој може да ја разбере што сака. Затоа сакам да ја запишам во градинка за да може да се научи некако и германски. Но ми е страв како ќе ја прифатат. На лулашки кај нас што ја носам ни се има десено едни дечиња да не си играат со неа, бидејќи не зборува германски и ја одбегнуваат. На почетокот накај сите деца одеше за да си играше, но откако се десија тие 2-3 случки да ја одбегнуваат, сега кога одиме и ако има деца таа нејќе да си игра.

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Ic da ne se grizis, mojot e na ista vozrast do tvoeto tuka e roden i ima kombinacija vo zborenjeto gi mesa fvata jazici. Ako imas sreka da ti ja primat za brzo vreme vo gradinka z brzo vreme ke se nauci ke i pomognat vospitackite, a i brzo ucat decata.Ako nema mesto momentalno vidi vo mestovo ima sobiri majki so deca, ili grupi kade sto moze dva pati nedelno da odi fa se igra. Inaku detskite te sleduva, ama zs dokumentacija sum zaboravila nekoj poupaten ke ti kaze. Btw vo grupata kaj sin mi od 10 deca samo 2 sw cisti germanci drugoto se e mesavina od narodi.

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    1.836
    Ти благодарам. Ми рекоа дека скоро цела една година се чекало но тоа не ми е проблем. Јас се надевам дека од 15 август или 1 септември ќе почнам да работам па тогаш и ќе ја запишам.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.926
    Допаѓања:
    177.502
    Дали има овде по супермаркети готови теста за торта? Ако има, да ми пратите слика може? Пошо ќе треба маж да ми земе, јас не сум во можност да излагам.

14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Ако мислиш на некои обични теста Tortenboden пиши на гооле и ќе ти излезат слики за да му покажеш има со јајца основа или со бисвити имаш со едно парче или пакување со 3 парчиња, исто од црно брашно имаш. И во сите маркети стојат таму каде што има вафли, лебови спакувани и такви ствари.

На Yowannty и Biljarkata им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.141
    Допаѓања:
    180.982
    Ги имам приметено, никогаш не ми текнало дека тоа е тоа.
    Јас знам има цели готово смрзнати торти со фил со се, во фрижидерите со замрзнати кнедли, зеленчуци и пици.Кауфланд.

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Toa готови замрзнати торти, а ова само кори да декорираш сама.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.926
    Допаѓања:
    177.502
    Да да. На вакви мислев. Фала ти. :f:

18. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.784
    Допаѓања:
    24.015
    Дечки, на кој оператор сте?
    Ние сме на Magenta на претплата, ама сметкиве огромни. Далеку над претплатата, а не сме вртеле, ниту праќале пораки. Ниту некој вртел на роаминг. Прво за јуни сметката нешто паушално пишуваше, сега пак преголема сметка, а врвот е што на веб страната на операторот сосема различни суми пишува во делот за сметки.
    Вртев во контакт центарот, ама никој не се јавува.

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SanjaBambi

SanjaBambi Нов член

Се зачлени на:
    4 август 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки,
    Нова сум во групава и потребна ми е помош. Мм е во Германија веќе 4 месеци со бг пасош. Има работа и најде стан, сега планираме ние со син ми 7год.да одиме. Ние сме со мк пасош. Кои документи ни се потребни, не знам дали на граница ќе ми бараат нешто. Како е за упис во школо? Во Инголштад школска год започнува од септември.
    Ве молам за помош.

20. Dani.92

Dani.92 Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    11
    Извади си интернационални изводи и интернационална венчаница. Исто и картонче со примени вакцини за детето.
    На граница не би требало да ти прават никакви проблеми затоа што сега мерките се укинати.
    За детето исто треба свидетелство, ама нека ти каже некој друг (моите не одеа на училиште кога дојдовме и затоа незнам како да ти помогнам).

На SanjaBambi му/ѝ се допаѓа ова.