1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    здраво дали бебето освен во болница за изводи , треба да де пријаве во ратхаус или бирото за странци ?

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.331
    Допаѓања:
    182.209
    Го пријавив директно во ратхаус. Изводот беше готов за 2-3 дена. На клиника никој ништо не ми спомна за пријавување, па директно во ратхаус се обратив. И тоа се онлајн средив.

3. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Буквално срам ми е да се јавам пак на градинката и да им кажам дека Н е пак болна:|:sweat:
    Минатата недела беше дома, пак беше болна, денеска пак температура, пред 2 недели рота вирус и така:|
    Водат ли евиденција кое дете колку отсуствува од градинка?
    Не сакам да ја испадаат од градинка дека често почна да отсуствува:| и тоа дека е болна не за друго:|

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.876
    Допаѓања:
    186.561
    Глупости. Сите деца се разболуваат, а во градинка полесно им е кога се помалку деца.

На Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  5. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    29
    Мамички бебо ми е 2 месеци и денеска ми качи температура 38.4 ... на последниот преглед кај педијатар ни даде парацетамол чепчиња за секој случај и ни кажа да даваме само над 39 ако качи тт. Дека требало сам организмот да се избори. Прово дете ми е и незнам како да постапам . Освен да ја ставам почесто на града да цица . Е сега колку е тоа често ? И колку најмногу можам да ја оставам да спие ? Дали нешто плус можам да направам ?

6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.850
    Допаѓања:
    33.912
    Вакцина ако нема примено туку така качило тт, одма на итна.За бебе под 6 месеци нема чекање.Извини вака што ти кажав ама морав.

7. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    29
    Нема вакцина примено ... а зошто тоа не ни го кажа педијатаров ? Дека ако качи тт треба на итна ?

На gladiola37 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.850
    Допаѓања:
    33.912
    А бевте ли на педијатар?Реков на итна оти е петок и не работат матичните.Ако сте биле на педијатар следи си инструкции од др.
    Бебето е многу мало и е чудно како на 2 м има 38,5, а го доиш.Мора да се надгледува.

9. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    29
    Бевме претходната недела на педијатар (редовен преглед) и ни даде чепчиња за секој случај. И рече до 39 да не се дава ништо . Ако качи над тоа тогаш чепче да се стави .

10. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.224
    Допаѓања:
    15.862
    До три месеци темп. 38.5 се смета за многу висока и треба да се обратите на лекар. Нас со 38.2 не' пратија во болница за преглед и крвна слика па испадна на крај дека има покачено црп после што следеше примање антибиотик преку вена.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    Здраво , знаете ли како да дадам полномоштво на моите да го пријават бебето во мк за кога ќе си одиме право пасош да вадиме? Тие се кај нас во Германија.

12. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272
    Zdravo, nekoja sto patuvala sama so bebe avionski, rezervirav karta no sediste ne do prozor, pravat li problem? Soveti za vo avion ( bebco e 5 meseci) Ke mi treba li polnomostvo i od kade se vadi. Vi blagodaram

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    37.148
    Барем кај нас болницата сама ги пријавува во ратхаус, не требаше јас.
    Не те сфатив… Секако мора да отсуствува кога е болна и на почеток многу често се разболуваат. Зошто би ја избркале? Зарем во градинка одат само деца што ретко се разболуваат?

Како сте сега? Секогаш мајката треба да се слуша самата себеси. Еднаш го пишував ова, ако отидеш на педијтар и го прегледаат и ти речат ок ставај чепче, а ти неколку часа после педијатар приметиш дека не е ок пак ѕвониш на педијатар. Нема врска прво второ, следи го срцето. Колку често да цица, колку што сака 24/7, ако видиш дека не цица одма на лекар, ако цица често на побезбедно е. За спиење ќе почуствуваш, ако мислиш разбуди ја, ќе видиш дали спие по ист ритам или не, да не спие со саати без да ја разбудиш. Што друго, да е помалку облечена, контакт кожа на кожа, да цица, разладувај ја по малку со вода, свеж воздух колку што можеш повеќе, да не седите дома и во затворено, дома луфтираш. Побрзо оздравување!
    Vollmacht треба да напишеш сама или на нотар и да ти го завери со печат, на германски, па да го преведеш на македонски во Мк за поефтино или подобро тука за поскапо за да не ти речат во Мк дека печатот е црн и копија е и да не можеш да се објасниш како мене дека во ратхаус е црн печатот дека не е копија и да ми се смеат и чудат во ратхаус што ги прашувам дали ќе може да најдеме плав печат за да може да завршам работа :drunk:
    Дали прават проблем ако седиштето не е до прозор?
    Полномоштво на нотар, ќе ти треба
    Совети: носи кенгур, количка бесплатно носиш, марама за доење ама и не мора, биди опуштена за да не осети бебето напнатост па да плаче, во авион има мн бебиња и мали деца и скоро сите плачат на полету а

14. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272
    @gjoker4e Od bliska prijatelka mi bese potencirano deka so bebe vo avion smees samo do prozor da sedis,,,,,, Demek ne dozvoluvale,

15. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    @gjoker4e знаеш ли колку чини заверкста на нотар а колку во рстхаус? Ако добро тр разбрав дека може и во ратхаус да се завери.

16. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Nie polnomosno vadevme vo Rathaus pred 3 godini Samo zaboraviv Dali Go izdavaat odma Ili se pocekuva 2-3 dena?

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    37.148
    Не знам дали секое полномоштво може во ратхаус, мене во ратхаус ми зедоа 5-10 евра не се сеќавам сега точно, а на нотар 80 ми рекоа. Во ратхаус за полномоштво само со термин можеше и ми побараа пасош направија копија и печат потпис ставија, одма ми го дадоа, го напишав сама на германски и го испечатив, во Мк го преведоа, за превод исто 80 евра ми рекоа, а во Мк 500-600 денари мислам.

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    37.148
    Секогаш на средина средам, прашај ја пак од каде и е тоа, со која компанија. Ако е така кога ќе го внесеш бебето самата апликација ќе ти рече да избереш седиште до прозор.

19. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ми треба ваше мислење и совет. Вие што се преселивте со поголеми дечиња (5 години) како им објаснавте за преселбата и како го прифатија тоа тука и таму кога стигнавте.

На Bella10 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. Bella10

Bella10 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    89
    Zdravo :):):)
    I nie sme novi tuka vo april se preselivme maliot ima 6 god. Veke odese na skolo vo Mk ama pa tatko mu bese tuka 2 i pol godini pa ne bese mnogu tesko bidejki mu nedostigase toj , pa mu kazav deka kaj tato odime vo pocetokot nemase drustvo t.e. jas mu bev drugarka :inlove::inlove: pa podocna pocna da mu fali Mk pa mi veli sega ke odime 3meseci Mk , 3 meseci tuka :D:D:D pa duri se ubedime deka tuka treba da ziveeme a vo Mk samo na odmor da odime :sweat::sweat: ama prifati go zapisavme na fudbal odi tuka ne znae jazik ama gi gleda sto pravat drugite i toj pravi :):) sega od septemvri ni e makata za skolo :):) dali ke se navikne,jazik slabo angliski go vladee ama germanski kazuva po nekoe zborce ama kako ke e vremeto ke pokazi :):):)

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.