Што преземавте да ги примат децата во градинка? Пријавен уште лани октомври месец, пишувам на градинките немало слоб.место. пишувам на југендамт тие ми одговараат пријавиго во други, па на одмор се бидете трпеливи,и веќе од толку пишување не ми одговараат :/ нз каде да се обратам веќе.
Ништо мора да чекаш и да го пријавеш во др градинки.Кај големата доаѓаа само деца од 2 год во овие 4 години.Местата им се предвреме резервирани.Во јули воспитачките фаќаа врски кај лајтунгот за малата да ми ја запише во истата група што беше големата.Таа полни во феб 2 год и тогаш треба да ја преместат.Одговорот на шефицата беше има веќе испланирано деца , ако земете едно плус може, ако не ќе оди во др група.Сите колешки треба да се согласите.Ете до толку се комплицирани. Треба само да имате среќа да се откаже некое за да дојде вашето дете. Имам слушано и за поткуп и врски ама како оди тоа не знам.
Kako odi so otkaz na stan,denes dobivme otkaz na stanot da se iselime za 3 meseci, tie ke se vseluvale postoi li moznost na 1 mesec da go prodolzam otkazot.Od 1.1 sekako planiravme da se preselime vo nas stan ama sega so ova mislam deka nemozeme da sredime gradinki, preflanja i rokovi i trista cuda.
Mozes ako nemas kade da odis, ke pises deka e kratok rok i mora da go prodolzat. Mislam deka ne bi trebalo da e problem.
Што да ти советувам освен да бидеш упорна и да пријавуваш до кај што ќе слушнеш за градинка До среќа е, мене колешка ми рече сум задоцнила(година унапред ја пријавив) ама за среќа на прво ми дадоа место здравје за другото лето. Иначе колешката се пријави дури беше бремена за кога бебето ќе има 2 години и рече нормално било 2 години да се чека отприлика Ама зависи уствари од место до место. Со среќа
Во 15. Прво можеше во 6, после ми пишаа од југендамт можеш во 12, на крај пријави го во уште 5 и пакк ништо :/
Како се пријавувате во градинка? На сртаната што е за пријавување во градот за градинка има можност само за три градинки, треба ли да ја пријавувам и во други преку мејл или директно во градинката? На страната треба уште сега да се избере опција т.с група за пола ден , цел ден итн… Од како ќе ми заврши Елтернцеит договорот ми завршува и нема да ми биде продолжен, треба да барам нова работа, сакам да ја запишам во градинка било да е пола ден или цел ден и да барам работа дали скратено или полно раб време. Уште сега ли треба да наведам за група ? Јас ќе барам место за наредната година.
Koe e vaseto razmisluvanje za Germancite i nivnoto vospituvanje na decata. Pred nekoj den se vrativme od odmor sin mi zapozna tami dve germancinja po 3 godini bea igraa celo vreme zaedno ama koga roditelite ke im kazea nesto deka e zabraneto toa i go pocituvaa bez inaet ili protivenje.Za razlika od niv moeto i pokraj 5 pati povtoruvanje pak go pravese istoto.Moeto e 2 ipol godini.Maz mi so tvdenje deka od mali im se pokqzuva avyoritet i zatoa taka se odnwwuvaat za razlika od naseto sto go pekmezime celo vreme.Ama jas nekako mi ostanaa tie denovi vo glava i postojano analiziram sto jas pravam pogresno ili potazlicno os drugite roditeli.
Дали на педијатар треба да се најавам или можам да отидам во секое време ако мислам дека бебето не е ок? Ако не стасам додека е отворено, каде одам следно? На итна?
Кај нас само со термин смее На итна се оди после 19 часот мислам Во меѓувреме од затворен педијатар до итна се јавуваш на 116 117 и кажуваш што е проблемот па ќе ти кажат што како Ако е итно 112 Нашиот оедијатар раб време е од 9 до 12 па од 15 до 17 односно шпрехштундњ е тоа а болни деца примаат од 12 па од 17
Бебе ќе вакцинираме прв пат прва вакцина во петок па читам овде во мк мајките ставаат облоги со ациди борици овде нема нели е забрането . Каква облога може да ставам на местото ? И дали ги има тие лепеки за ладење овде? Барав на интернет меѓутоа ги нема во аптека или јас неможам да ги најдам. Сакам да бидам спремна малку сум испаничена прво бебе прва вакцина па и баш во петок за викенд кога нема да работи педијатарот ако не дај боже има реакција.
Немаш потреба од лепенка.Ако бебето е кенкаво или качи температура ќе му ставиш чепче парацетамол и ќе биде подобро.Обично немаат реакции малку повеќе кенкаат.Повеќе цице ако цица и тоа е тоа.Обично само првиот ден е реакцијата вториот се подобри. Првата вакцина мислам е најболна за секоја мајка, колку само плакав со првото повеќе од бебето.Со второто пак ме болеше ама се воздржав да не плакам. @SanelaS сваќе држи се.Истото го минав/м со прво и со второ, период е ќе помине до 4 год. За воспитувањето на герм. деца , родителите се поставуваат како авторитет и затоа слушаат.или е до генот. Што се зезавме со мм пред некој ден.Ние кога бевме деца ќе ни кажеа облечи се и не слушавме.Вториот пат ќе кажеа облечи се оти ќе се разболеш и ќе ти стават инекции.Одма трчеш да се облечеш. Овие наши деца не знаат што е инекции и затоа не слушаат. Има некоја мајка со дете која имала проблем со чести бронхити кај дете и добиле кортизол 6месеци? Дали по 6 месеци се подобри состојбата на детето или го сметаат за асматичар?
Kühlpad Kühlpflaster Kühlkompresse На гугл Немам користено ништо ни за двете ни во Мк ни тука, уствари лепенка за првото во Мк и се лепи до боцнатото место, а не над него директно. Наместо лепенка можеш и ладна облога да не е мн ладна ама лепенката подолго дека држи ладно нели. Нека не те фаќа паника што е петок, далеку ти е болницата? Не дека ќе ти треба ама за секој случај мирна да си ако нешто ќе отидеш во болница на дежурен педијатар или јави се на 116 117 прво 24/7 можеш на тој број. Друг пати прави термин понеделник за вакцина, ако изберат петок кажи не можам баш тогаш дали може понеделник поради некоја си измислена причина на пример маж ми е слободен па ќе не донесе со кола или можеш и без причина понеделник да избереш или вторник, и среда е далеку од петок вечер. И да не правиш термини во лето за вакцина мој совет дека мн жешко па уште тт ако крене. Сега е ок заладува за догодина муабетов. Јас одложувам од јули па во септември имам термин. Не дека не може и во лето ама дека е мн топло затоа не вакцинирам јас. @SanelaS Што да те советувам кога сум иста Даничап и Лиана ако дадат одговор на оваа тема Колку деца имаше другата мајка? Дека гледам со прво е најтешко па после се полесно, се повеќе слушаат после наредните деца, тешко е со првото додека го скршиш сопствениот мраз и тргнете на вистинскиот пат, после со наредните деца е полесно кога веќе патот е прочистен
I taa bese so edno zatoa si analiziram.Jas so momentalnata situacija ne ni pomisluvam na vtoro.Jas se si mislam genetski im e preodredeno odnesuvanjeto.
Не е за во темава може ама додека да најдам соодветна Пијам тиамазол за тироидната жлезда и дојам, а на 13ти септември бебе има термин за вакцина. Кажав на педијатарот и реков дека на интернет пишува крвна слика за тироидна треба да се направи на бебето и ми рекоа дека не треба нема врска што сум доела. Е сега јас што од логичен разум што од неразум од тироидната се плашам да не му се случи нешто на бебе од вакцината ако тироидната не му е ок. И сеуште ги пијам лековите и дојам. Не го одбив. Како да го одбијам? Дали е ок вакцина и тироидна? Нема знаци дека нешто не е во ред освен што изгледа зголемено ама па некогаш не изгледа толку голем во споредба со други бебиња/ деца. Ќе може ли некој совет? Не знам зошто сеуште го немам одбиено. Интернет вика дека ризикот е многу мал, не наоѓам податок дека на некое бебе нешто се случило ако мајката ги пиела овие и доела.
Здраво мајки.Дали со рецепт издаден во МК може тука да се купи лек? Конкретно овој лек ми треба,или ако може некој да ме насочи каде да го најдам под латинско име за да може да проверам дали го има во Србија?Ми треба за 10 годишно девојче кое е во МК
Methotrexate - латинско име Оди на Shop Apotheke најди го овој лек и доле има можност да прикачиш рецепт, прикачи го македонскиот рецепт и избери достава до дома, пробај за да видиш дали ќе успее со македонски рецепт Го нема моментално во Мк лекот? И за што поточно? Пробале со некој хомеопатски лек до сега?