Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Methotrexat wird zur Behandlung von entzündlichen Erkrankungen und Krebs eingesetzt. Zur Behandlung entzündlicher Erkrankungen wie Arthritis und Psoriasis wird es einmal pro Woche eingenommen. Bei einigen Krebsarten ist aber eine viel höhere Dosierung erforderlich und das Arzneimittel wird häufiger angewendet.
    Хемотерапија.

Не верувам дека мк рецеп ќе прифатат само може да и го наплатат на приватно кој може да ја кошта од 100 до 250евра.

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Пишува само со рецепт смее лекот.
    Што поточно ме интересираше од овие за дали може некоја алтернатива да се најде.
    Се надевам ќе го набават и во Мк, нели може да го порачаат од таму кај што треба…

3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Без тукашен рецепт не може.Ама може ако има познат др тука па тој да и го купи имаат можност сами да си препишат лек.
    Во Мк оддамна им се предлага на болните од рак сами да си ги набавуваат хемотерапиите , па божем ќе им се рефундираат 80%.Луѓето одат до Грција и даваат по 10.000 евра само да си ги спасат ближните.
    За жал.Ама ни Де не е поарно лек за температура сируп нема викаат по весниците .Нема фабрики за прозизводство само 1 останала што произведувала.Трошоците им се високи а од државата добиваат малку пари.Не сум побарала во аптека оти дома имам 3 сирупа.Ама одамна има недостаток на некои важни лекови.

4. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Ама овие на сликата се инекции,иначе девојчето има како некој вид на реума и се манифестира на лицето т.е на челото како да и се јаде коската на нос и чело.

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Да бе во јули бев по парацетамол и ибупрофен за децава и ми вика одамна нема не знам кога ќе има пак. Ми требаа неколку минути за стварно да го испроцесирам тоа. И повторувам сируп за температура за деца, ми вика долго време немало. И одма мислев да прашам тука во темава ама не прашав.
    Претходната недела бев имаше.
    Ама кога ми рече дека одамна нема и не се знае кога ќе има, ми беше како крај на светот да е.
    Купувајте додека има, да не снема. Кај масло и брашно залихи сега и сируп за температура дојде време залихи да се прават.
    Многу чудна работа…

На Ava.84 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Не може без германски рецепт. Имам јас пробано со македонски, ми бараа препис на европски рецепт. И за приватно бараат рецепт. Единствена опција е доктор од тука да направи препис. Реума е автоимуна, даваат кортизон. И овие ги даваат за реума, по она што прочитав погоре од Ава. Коската ако се повлекува, ми личи на полихондритис. (?) Треба да има конкретна дијагноза. Овде нема шанси во аптека да се добие терапија без рецепт. Мене не ми направија препис, без преглед. Прво потврдија дијагноза, а конкретно барав ад.

На Ava.84, malooto и gjoker4e им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Не е битно што има детето битно е дека без рецепт тешко.Они антибиотик не ти дават , ај антибиотик пак ќе речеш ок е, абе витамини за деца под 4 год не даваат не па вакви сериозни медикаменти.

Абе Бог да чува е работата , да не ти трба некои од сериозните медикаменти што ги немаат.
    Кога бев трудна и се боцкав инсулин два вида и знаеш што ми рекоа на дијабетологот кога ќе се породам да ги однесам пенкалцата да ги дадат на друг.Шаде биле да се фрлаат.Е јас од немарност уште не сум ги однела, на едните им мина рокот.Не сум била на контрола и затоа.Ама во секој поглед гледаат да штедат . Изгледа сериозно мора да се навикнеме и прештелуваме во нивниот менталитет и да штедиме.Инаку ќе изгинеме:doh:

На Lianna Anna, gjoker4e, malooto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    На нас педијатарот ни кажа ако си одете за Мк земајте си лекарства, тука има дефицит на лекарства.
    Кажете ми од каде да земам кревет за во спална? Од кои дуќани сте задоволни

Последна измена: 4 септември 2022
  9. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    805
    Кои лекарства се препорачуваат да се има во домашна аптека за бебе 3 месеци?
    Матичнста ни даде парецетамол ради вакцина. Наредниот месец ќе одиме во МК па да купам нека има дома.

инаку мене спалната ми е од отто. Задоволна сум, мебел имам порачувано и од xxxlutz и од таму сум задоволна испорака и квалитет. Според мене битно е креветот да има и бетткастен има многу простор.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Ох твоето е баш мало бебенце, ама мислам дека само парацетамол и евентуално некои капки за нос за таа возраст, пак треба да се консултираш со докторот дека е ептен мало.

Мојата е 3ипол години и зедов Еферглан, спреј од диво оригано, капки за нос, прополис.
    А за нас стандард Аналгин:D

11. annaa22

annaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    62
    Zdravo zeni, majki, kralici.... Dali dokolku rodis treto dete vo Germanija sleduva nëkakov vid penzija za majkata?

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Не

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Само што го открив
    MietkautionsBürgschaft
    Die Alternative zur Mietkaution in bar

Некој ако не може да плати кауција за стан во готово, за 2100 евра кауција на пример се плаќа околу 9-10 евра месечно ама треба и газдата на станот да го прифати начинов. Договорот за станот треба да е на неограничено или на минимум 18 месеци.

Можеби ќе помогне на некој што допрва ќе се доселува и ќе заштеди на овој начин да не мора од одма да плаќа кауција односно три кирии однапред

Се некои работи откривам што ќе ни помогнеле на почетокот ама еве ќе помогнат на некој се надевам

Не важи само за нови туку за било кој што ќе се сели во нов стан, таман ќе му останат парите од претходната кауција

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Што е слатка павлака овде? Каде има правоаголен тортен боден?

15. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Слатка павлака не е Schlagsahne?

Едитирам, сега ми текна. Krem Santi Schlagschaum мислам се вика на Dr. Oetker. Или Rama во Лидл.

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Mascaprone ставив мислев тоа да не е па ок испадна не знам

Туку земјотрес имаше и излеговме
    А еднаш мора да се вратиме дома
    Паничам
    4,3 во Франција ама се осети и кај нас 2-3 секунди дрмаше убаво земјотрес немам осетено од основно не знам што да правиме

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Па и тоа е мислам за торти. Можеш и Sahnesteif да користиш коа матиш, супер е. Јас се убацувам кога тортата е веќе изедена. :rofl:

Се надевам си дома, ладно е. :D Шала на страна, се смири ли? А баш вчера со мм си правевме муабет дека последен земјотрес сме осетиле у Скопје. Пред 51664416 години. Тука иначе, кај нас ништо од дрмање. Ќе паничев иначе секако. :worried:

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Дојдовме ама не знам како ќе заспијат
    Гледам на 10ти јануари 2022 сум прашувала тука за земјотреси дека читав тогаш дека ќе имало на 15ти август 2022 онаму каде што немало до сега и ете ги дојдоа со закаснување, а таман издишав септември дојде, август помина ги немаше
    Многу страшно се шокирав додека не заврши не можев да се поместам и кога заврши зедовме клуч и надвор, ок со клучов гледам дека сепак сме се надевале дека ќе се вратиме дома, а не дека ќе се сруши зградата
    Паника е и во фб групите сите паничат, и пред згради излегоа луѓе

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Ич не сте дружељубиви леле (смајли што кара со прстето)
    За колку декади може да се научат die das den dem der… онака 100% без да утнеш и да мислат дека барем тука си роден ако ништо повеќе? :drunk:
    Цело време на еци пеци пец ги кажувам, а се разбирам, се знам за зборам и во времиња освен овие толку моќни зборчиња од по три букви! :@

На mal.ecka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  20. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Можно е, кога ќе се научи родот на сите именки (читај: никогаш ако не си пораснал тука)
    Иначе во повеќето случаеви вака:

Прикачени фајлови:

На Biljarkata, Lianna Anna и gjoker4e им се допаѓа ова.