Лол! Das ist bei jedem unterschiedlich. На памет ги знам и во сон да ме прашаш ќе рецитирам. Во пракса, уел, ич не е лесно. Вака, именките што завршуваат на ie, ei, keit, ung, tion, ik, tät, heit, anz, enz, schaft, се именки од женски род и се die. Ling, ig, ner, smus, og, ich, се именки од машки род, значи der. Среден род или das, се именки што завршуваат на ment, tum, ma, um, chen, lein. Скоро секогаш во среден род се боите, кога се употребуваат како именки. Годишни времиња, месеци, денови, страните на светот, алкохолни пијалоци се во машки род, der. Die се имиња на катедрали, бродови, авиони итн. Овие научи ги на памет, толку е лесно. Во пракса, како што реков, е малку потешко. И не помалку важно и тоа што е тешко уствари е тоа што од ова правило има исклучоци. Leider. Затоа е најдобро именката да се учи заедно со членот. Плус, кога деклинираш именки, мора да знаеш и падежи, еднина и множина и род. Номинатив е секогаш грундформ. Глаголите од друга страна, се конјугираат. Што значи, добро познавање на правилни и неправилни глаголи. Ама мене ми се полесни од именките. Патем, челнови грешат и самите Германци, така да, dauert sehr lange... Освежувам граматика редовно, откако ми почнаа во школо децата.
И германците грешат , да ги тестираат Б2 сигурна сум дека голем дел нема да ја положат граматиката. инаку повторувањето е мајка на знаењето и комуникација.
Мајки здраво. Еве и ние после незнам колку јавувања, молења по градинки и југендамт ни се јавија за градинка. Ни закажаа термин за разговор, треба да однесам жолта книшка за вакцини само му рекоа и имаме да разговараме и пополнуваме документи. Па ме интересира некој што има искуство, на разговорот за што се разговара, што документи се поплнуваат, да знам што да очекувам?Благодарам однапред
Devojki, pred gradibka imase ostaveno gumeni cizmi, tie se za zimanje za doma Ili? Na mojata ne i Bea ostaveni nadvor
Само или еден пар или повеќе? Можеби ги заборавил некој ако е само еден пар. Имаше ли некој натпис? Без натпис не се пипка ништо. Ако е за пипкање ќе пишува ‘zum verschenken ‚ ‚wem gehört das?‘ итн.
Договорот се проаѓа, разјаснува и потпишува, долг договор, цела книга. Разговорот наш на 2 години беше ког станува, кога легнува, кога јаде, дали има омилена играчка, над 3 веќе не смее играчки да се носат во градинка освен во посебен ден кога смее, какво дете е, до каде е со јазикот, мајчин јазик, религија, дали е алергично на нешто од храна, здравствена состојба дали треба да знаат некоја во градинката, дали прима терапија редовно некаква, каков е во односот со другите деца, како се чувствувам што ќе почне во градинка, дали има храна што ја сака што не ја сака, дали има хоби спорт, како се смирува ако плаче… 45 минути би требало да трае, максимум еден саат.
Чесни исклучоци се тие што не се родени тука да зборуваат германски како родени германци.Кај 80 посто колку и да се трудиш си има некој белег што те одава дека сепак германскиот не ти е мајчин јазик. А со der, die , das со тек на време автоматски ќе ти доаѓаат зборовите со членови, а тие што нема да ти дојдат ќе бидеш снаодлива па ќе ги премумлаш како Германец со дијалект ха ха .
Здраво може ли некој да ми помогне...Ако има некој во австрија-линц или околината ми треба итно клиника за ортопедија се работи за бебе 8 месеци кое мора да оди на операција...А може и франкфурт
Повеќе беа, не не пишеше ништо. Сакав да прашам, денеска како прв ден на градинка и пуштив резервна облека и облека против дожд, ама утре ќе имаат Schweine-Schule, и пишува: Die Kinder brauchen nichts zusätzlich mitbringen , nur wie immer das Vesper . Da die Aktion hauptsächlich im Garten stattfindet ist dem Wetter angepasste Kleidung wichtig ! Тоа значи уште резервна облека да и пратам или? И што работат кога имаат Schweine-Schule?
Нема кај нас тоа не знам што е тоа ама во дворот од градинката ќе се и да е облечено според времето, ништо посебно значи, исто појадок и дете облечено според временски услови. Не беше твојата градинка без двор?
Да ми препорачате крем за газе кај бебе и од каде можам да го купам. Мм цел дм ми го донесе дома ама се кремови за тело а не за газе.
Ранче што ќе собира кутија за храна и ако е дозволено и ако носите шише за вода.Резервна облека секако носите по потреба не секој ден.
Јас ја користам црвената добра е потребно е само мал слој на црвено газе препорачана од бабицата . А имам читано на германски форуми дека и зелената третата од сликата е добра .
@Adidas888 И јас ја имам користено mirfulan по препорака на педијатар добра е, исто и на веледа е добра, ама најефикасен кај нас црниот чај се покажа. Две ќесички био црн чај во мала количина на вода за да биде поконцентриран чајот, да се олади и со тупферче и тапкав на газето, магично и помина за еден ден, и ова ми го кажа педијатарот поефикасно здравје.