Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Лол! Das ist bei jedem unterschiedlich.

На памет ги знам и во сон да ме прашаш ќе рецитирам. Во пракса, уел, ич не е лесно.

Вака, именките што завршуваат на ie, ei, keit, ung, tion, ik, tät, heit, anz, enz, schaft, се именки од женски род и се die.

Ling, ig, ner, smus, og, ich, се именки од машки род, значи der.

Среден род или das, се именки што завршуваат на ment, tum, ma, um, chen, lein.

Скоро секогаш во среден род се боите, кога се употребуваат како именки. Годишни времиња, месеци, денови, страните на светот, алкохолни пијалоци се во машки род, der. Die се имиња на катедрали, бродови, авиони итн.

Овие научи ги на памет, толку е лесно. Во пракса, како што реков, е малку потешко. И не помалку важно и тоа што е тешко уствари е тоа што од ова правило има исклучоци. Leider. :$

Затоа е најдобро именката да се учи заедно со членот. Плус, кога деклинираш именки, мора да знаеш и падежи, еднина и множина и род. Номинатив е секогаш грундформ. Глаголите од друга страна, се конјугираат. Што значи, добро познавање на правилни и неправилни глаголи. Ама мене ми се полесни од именките. Патем, челнови грешат и самите Германци, така да, dauert sehr lange...

Освежувам граматика редовно, откако ми почнаа во школо децата. :D

На Esmeralda-MD, Makedonka95, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  2. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    806
    И германците грешат , да ги тестираат Б2 сигурна сум дека голем дел нема да ја положат граматиката. инаку повторувањето е мајка на знаењето и комуникација.

На mKdevojce и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    111
    Мајки здраво. Еве и ние после незнам колку јавувања, молења по градинки и југендамт ни се јавија за градинка. Ни закажаа термин за разговор, треба да однесам жолта книшка за вакцини само му рекоа и имаме да разговараме и пополнуваме документи. Па ме интересира некој што има искуство, на разговорот за што се разговара, што документи се поплнуваат, да знам што да очекувам?Благодарам однапред

4. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Devojki, pred gradibka imase ostaveno gumeni cizmi, tie se za zimanje za doma Ili?
    Na mojata ne i Bea ostaveni nadvor

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.030
    Допаѓања:
    36.337
    Само или еден пар или повеќе? Можеби ги заборавил некој ако е само еден пар. Имаше ли некој натпис? Без натпис не се пипка ништо. Ако е за пипкање ќе пишува ‘zum verschenken ‚ ‚wem gehört das?‘ итн.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.030
    Допаѓања:
    36.337
    Договорот се проаѓа, разјаснува и потпишува, долг договор, цела книга. Разговорот наш на 2 години беше ког станува, кога легнува, кога јаде, дали има омилена играчка, над 3 веќе не смее играчки да се носат во градинка освен во посебен ден кога смее, какво дете е, до каде е со јазикот, мајчин јазик, религија, дали е алергично на нешто од храна, здравствена состојба дали треба да знаат некоја во градинката, дали прима терапија редовно некаква, каков е во односот со другите деца, како се чувствувам што ќе почне во градинка, дали има храна што ја сака што не ја сака, дали има хоби спорт, како се смирува ако плаче… 45 минути би требало да трае, максимум еден саат.

7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.800
    Чесни исклучоци се тие што не се родени тука да зборуваат германски како родени германци.Кај 80 посто колку и да се трудиш си има некој белег што те одава дека сепак германскиот не ти е мајчин јазик. А со der, die , das со тек на време автоматски ќе ти доаѓаат зборовите со членови, а тие што нема да ти дојдат ќе бидеш снаодлива па ќе ги премумлаш како Германец со дијалект ха ха .

На mKdevojce, Neda997 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  8. Com.vik

Com.vik Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    33
    Здраво може ли некој да ми помогне...Ако има некој во австрија-линц или околината ми треба итно клиника за ортопедија се работи за бебе 8 месеци кое мора да оди на операција...А може и франкфурт :(

9. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Повеќе беа, не не пишеше ништо.
    Сакав да прашам, денеска како прв ден на градинка и пуштив резервна облека и облека против дожд, ама утре ќе имаат Schweine-Schule, и пишува: Die Kinder brauchen nichts zusätzlich mitbringen , nur wie immer das Vesper . Da die Aktion hauptsächlich im Garten stattfindet ist dem Wetter angepasste Kleidung wichtig !
    Тоа значи уште резервна облека да и пратам или?
    И што работат кога имаат Schweine-Schule?

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.030
    Допаѓања:
    36.337
    Нема кај нас тоа не знам што е тоа ама во дворот од градинката ќе се и да е облечено според времето, ништо посебно значи, исто појадок и дете облечено според временски услови. Не беше твојата градинка без двор?

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Не не, си ме помешала со некоја друга членка.
    Фала ти многу:)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.928
    Допаѓања:
    177.520
    Која големина на ранче за градинка е доволно за 3+ години?

13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.535
    Допаѓања:
    23.067
    Да ми препорачате крем за газе кај бебе и од каде можам да го купам. Мм цел дм ми го донесе дома ама се кремови за тело а не за газе.

14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.800
    Ранче што ќе собира кутија за храна и ако е дозволено и ако носите шише за вода.Резервна облека секако носите по потреба не секој ден.

На Chantal и Yowannty им се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.800
    Wundschutzcreme Calendula Weleda

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.800
    Од кои салони за мебел сте задоволни особено ми треба препорака за кујна

17. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    806
    Јас ја користам црвената добра е потребно е само мал слој на црвено газе препорачана од бабицата . А имам читано на германски форуми дека и зелената третата од сликата е добра .

Прикачени фајлови:

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    111
    А колку се плаќа градинката, ние сме 4,5години ?

19. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Нашата ја покачија од Август, од 180е, 200е стана.
    Без јадење и спиење, 7 саата.

20. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    16.854
    @Adidas888 И јас ја имам користено mirfulan по препорака на педијатар добра е, исто и на веледа е добра, ама најефикасен кај нас црниот чај се покажа. Две ќесички био црн чај во мала количина на вода за да биде поконцентриран чајот, да се олади и со тупферче и тапкав на газето, магично и помина за еден ден, и ова ми го кажа педијатарот поефикасно здравје.

На Adidas888, Ava.84 и SanelaS им се допаѓа ова.