Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Фала ти многу:l:

ќе можиш ли линк да ми пратиш од формуларот неможам да се снајдам баш

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
  3. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.776
    Допаѓања:
    6.710
    Мајки дали некоја се соочила со ваква или слична ситуација како мојава?
    Бев во работен однос до 30.09. на мене беа осигурани сите. Сопругот ми е во германија и е осигуран септември средина. Е сега, бев во завод да се осигурам здравствено, меѓутоа ме вратија со документи да преведам на германски и да ги пратам кај сопругот за да нé осигура на него, бидејќи тука не смеело, осигуран е во друга држава. Во ред, е сега документот што ми го бараат за да го однесам во фондов е "RMD109"
    и колку што разрошкав јас е формулар. Овој што им ги брка таквите работи му кажал на мм дека прв пат слушал за таков документ, и дека било голема процедура и дрн дрн јариња, а јас седам без здравствено осигурување веќе една недела, недај Боже да се разболиме треба приватно да плаќам и преглед и лекарства и сé. Ако некоја се соочила со сличен проблем ве молам за совет и искуство. Се извинувам на долгиот текст.

4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Фала премногу за се овоа :l: Ако требаше пак да пишиме полномошно , па да чекаме сто недели да е готово ќе се мрднев :talk: Оти тоа за пасошите 3 ипол недели го чекаме од нотар :drunk:

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  5. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.704
    Јас во истава ситуација како тебе се осигурав со доброволно осигурување за мене и ќерка ми кое се плаќа околу 1600 месечно.За да избегнам формулари и дремење без осигурање со мало дете ова беше единствена друга можност.

На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.776
    Допаѓања:
    6.710
    Ќе може да ми пишеш лп? не можам да ти пишам јас.

7. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Значи бев пред една недела на забар сама реков дека може од пломбите што се наплаќаат, но после 2-3 дена болките си продолжија. Сега направив нов термин и да знам дали воопшто да прашувам или секако ќе си ја платам пломбата? Сметката сеуште не ми е стигната.

8. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    46.361
    Ме интересира на колку ви почнаа да зборуваат децата,со оглед дека се два или тријазични? Дали се соочивте со потешкотии?

Мојата има точно 2 години и оскуден фонд на зборови...разбира апсолутно се, ако и речам да направиме фризура, отвора фиока и ми носи чешел и стегач. Повторува зборчиња ама некако како да се срами или ја мрзи да каже нешто.
    Ако ја прашам сакаш тоа и тоа,ќе ми одговори со да или не.

На контрола докторката кажа дека повеќејазичните деца потешко зазборуваат и треба да се форсира еден јазик,без разлика мајчин или друг.

Ми требаат искуства,ако има некоја членка да сподели

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.032
    Допаѓања:
    36.340
    Би требало да ја платиш. Јас пломба платив па умртвување на нерв и на крај го извадив. Во рок од пет дена ама платив се. Не престануваше да ме боли не можев да издржам.
    На 2 години неколку збора. До 3 повеќе ама само јас можев да ја разберам. До 4 разбирливо за сите ама со мешање на двата јазика. Од 4 до 5 во една реченица неколку збора на германски неколку на македонски. На 5 и двата јазика одлично и наизменично кој кога треба. Ниту еднаш не се загрижив ниту се брзав да прозбори. Педијатрите прашуваа секогаш само дали разбира, кажував дека разбира и толку. Значи тоа е важно да разбира, зборувањето бавно, но сигурно ќе прозбори до 5-6 години.

На Mantisa, mal.ecka, Dancewere и 4 други им се допаѓа ова.
  10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    Moeto e skoro 3 , koga bese okolu 2 skoro i da nemase nekoj fond na zborovi.Postepeno pocna da se pusta na dvata jazici, razbira i na dvata i duri sega pocna da sklopuva recenici pomali ama gi mesa i dvata jazici.Ama kaj semejstvata so poveke jazici e normalno postepeno ke se pustat .

На Dancewere, Ava.84, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Kasiopaja221

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    46.361
    @gjoker4e @SanelaS

Не е дека истово не го поминав и со првото, и таа исто покасно зазборува,знам се тоа како оди во повеќејазична средина ама ете јанза ме зајаде нешто :|

Штом се јават од мк да прашаат за децава и одма : па како,па зошто уште не зборува. ....|( а,толку ми треба мене..... фала ви ,бар ми олесна ако ништо друго

На Dancewere, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    За зборење од страна тоа и кај мене го има. Кога ќе се јават одма прават споредба дека Петко, Рајко на иста возраст што правел како течно раскажувал, како немал пелени и незнам уште што, па како ќе се разбирале дека мојот повеќе го форсира германскиот пред македонскиот...И јас на тоа епа тоа е деца и завршува муабетот.

На Dancewere, Ava.84 и Kasiopaja221 им се допаѓа ова.
  13. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    126
    2 год и 8 месеци сме, на 2 години 10 збора, сега веќе спојува и мали реченици кажува. Си збори на македонски но знае 2-3 збора да ги каже германски. Само зборење повеке секое дете е различно важно е да се оди напред.

На Kasiopaja221 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.928
    Допаѓања:
    177.526
    @Kasiopaja221 на две години слаб фонд зборови имаше, ама вкупно собрано на сите 3 јазика солидно. Тоа само како зборови. Почна да поврзува по некој збор после 2 ипол години. Сега на 3 разбира македонски и грчки, ама збори англиски. Збори сосем солидно за тројазично дете. Основна комуникација.
    Педијатарката ми рече дека до 4 години се чека да се пуштат со зборење пред да се превземе нешто. Сега во градинка почнува германски да учи, ми рекоа ќе и треба околу 6 месеци, па ќе видиме. Не се секирај. Накај 2 ипол ќе се пушти сигурно, на 3 ќе те продава. :D Плус има поголема сестричка што сигурно ќе учи од неа пробувајќи да ја имитира. :)

Дали користите пробиотик за бебињата да ми препорачате? Био гаја не ми е опција, пробан, не помага. Другиве што ги наоѓам овде не ми се познати, па ако користи некоја да препорача нешто од искуство.

На kikikikirika, mal.ecka и Kasiopaja221 им се допаѓа ова.
  15. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    На две едвај по неколку зборчиња од 2 ипол полека почна да се пушта ама сепак во споредба со врсниците послабо зборува. Сега 4 ипол македонски и хрватски меша и граматиката му е многу лоша. Германскиот мислам му е најдобар и сеуште мислам дека не е на ниво со весниците - германчиња ама не е воопшто лош. И англиски знае доста од цртани, а скоро до 4 години воопшто не му пуштав цртани на англиски, што се однесува до мене и тогаш немаше ама кога татко му го чуваше сам кога вриеше корона во градинка све му дозволил.
    Само многу ми е чудно што ви рекле да му форсирате еден јазик, напротив нас до сега сите препораки ни биле секој својот јазик во градинка германскиот ќе го учи.
    @Yowannty пробиотик за грчеви ти е или онака? Јас бигаја користев тој период кога беше со грчеви ама после тоа само кога пиеше антибиотик или ако имаш стомачен вирус.

На Kasiopaja221 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.928
    Допаѓања:
    177.526
    @Chantal грчевите поминаа. Кога беа земав бигаја ама од него ми се чини уште повеќе имаше. Сега еве неколку дена не може да се искака и тоа го мачи. Евентуално ќе се искака ама мачно со напињање и плачење и ретко се дешава. Не знам што да земам..

17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @Yowannty
    Na Nas toa najmnogu ni pomogna
    Screenshot_20221007-162206.png

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kasiopaja221

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    46.361
    @Chantal од учителките во градинка за поголемава имавме совет да и зборуваме на мајчин јазик,германски таму ќе си научи. Сега има 5, ги зборува двата течно и плус англиски без грешка.
    За малово сменавме педијатар и таа последно ни кажа само еден јазик да форсираме или мајчин или германски ама да не ја буниме со два. Секако неа и се обраќаме на македонски ама слуша кога разговараме некогаш со поголемава или во друштво германски. Се надевам ќе се пушти покасно....

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Пробај со Sub Simplex.

20. NovaMihajlova

NovaMihajlova Истакнат член