Мајки дали некоја се соочила со ваква или слична ситуација како мојава? Бев во работен однос до 30.09. на мене беа осигурани сите. Сопругот ми е во германија и е осигуран септември средина. Е сега, бев во завод да се осигурам здравствено, меѓутоа ме вратија со документи да преведам на германски и да ги пратам кај сопругот за да нé осигура на него, бидејќи тука не смеело, осигуран е во друга држава. Во ред, е сега документот што ми го бараат за да го однесам во фондов е "RMD109" и колку што разрошкав јас е формулар. Овој што им ги брка таквите работи му кажал на мм дека прв пат слушал за таков документ, и дека било голема процедура и дрн дрн јариња, а јас седам без здравствено осигурување веќе една недела, недај Боже да се разболиме треба приватно да плаќам и преглед и лекарства и сé. Ако некоја се соочила со сличен проблем ве молам за совет и искуство. Се извинувам на долгиот текст.
Фала премногу за се овоа Ако требаше пак да пишиме полномошно , па да чекаме сто недели да е готово ќе се мрднев Оти тоа за пасошите 3 ипол недели го чекаме од нотар
Јас во истава ситуација како тебе се осигурав со доброволно осигурување за мене и ќерка ми кое се плаќа околу 1600 месечно.За да избегнам формулари и дремење без осигурање со мало дете ова беше единствена друга можност.
Значи бев пред една недела на забар сама реков дека може од пломбите што се наплаќаат, но после 2-3 дена болките си продолжија. Сега направив нов термин и да знам дали воопшто да прашувам или секако ќе си ја платам пломбата? Сметката сеуште не ми е стигната.
Ме интересира на колку ви почнаа да зборуваат децата,со оглед дека се два или тријазични? Дали се соочивте со потешкотии? Мојата има точно 2 години и оскуден фонд на зборови...разбира апсолутно се, ако и речам да направиме фризура, отвора фиока и ми носи чешел и стегач. Повторува зборчиња ама некако како да се срами или ја мрзи да каже нешто. Ако ја прашам сакаш тоа и тоа,ќе ми одговори со да или не. На контрола докторката кажа дека повеќејазичните деца потешко зазборуваат и треба да се форсира еден јазик,без разлика мајчин или друг. Ми требаат искуства,ако има некоја членка да сподели
Би требало да ја платиш. Јас пломба платив па умртвување на нерв и на крај го извадив. Во рок од пет дена ама платив се. Не престануваше да ме боли не можев да издржам. На 2 години неколку збора. До 3 повеќе ама само јас можев да ја разберам. До 4 разбирливо за сите ама со мешање на двата јазика. Од 4 до 5 во една реченица неколку збора на германски неколку на македонски. На 5 и двата јазика одлично и наизменично кој кога треба. Ниту еднаш не се загрижив ниту се брзав да прозбори. Педијатрите прашуваа секогаш само дали разбира, кажував дека разбира и толку. Значи тоа е важно да разбира, зборувањето бавно, но сигурно ќе прозбори до 5-6 години.
Moeto e skoro 3 , koga bese okolu 2 skoro i da nemase nekoj fond na zborovi.Postepeno pocna da se pusta na dvata jazici, razbira i na dvata i duri sega pocna da sklopuva recenici pomali ama gi mesa i dvata jazici.Ama kaj semejstvata so poveke jazici e normalno postepeno ke se pustat .
@gjoker4e @SanelaS Не е дека истово не го поминав и со првото, и таа исто покасно зазборува,знам се тоа како оди во повеќејазична средина ама ете јанза ме зајаде нешто Штом се јават од мк да прашаат за децава и одма : па како,па зошто уште не зборува. .... а,толку ми треба мене..... фала ви ,бар ми олесна ако ништо друго
За зборење од страна тоа и кај мене го има. Кога ќе се јават одма прават споредба дека Петко, Рајко на иста возраст што правел како течно раскажувал, како немал пелени и незнам уште што, па како ќе се разбирале дека мојот повеќе го форсира германскиот пред македонскиот...И јас на тоа епа тоа е деца и завршува муабетот.
2 год и 8 месеци сме, на 2 години 10 збора, сега веќе спојува и мали реченици кажува. Си збори на македонски но знае 2-3 збора да ги каже германски. Само зборење повеке секое дете е различно важно е да се оди напред.
@Kasiopaja221 на две години слаб фонд зборови имаше, ама вкупно собрано на сите 3 јазика солидно. Тоа само како зборови. Почна да поврзува по некој збор после 2 ипол години. Сега на 3 разбира македонски и грчки, ама збори англиски. Збори сосем солидно за тројазично дете. Основна комуникација. Педијатарката ми рече дека до 4 години се чека да се пуштат со зборење пред да се превземе нешто. Сега во градинка почнува германски да учи, ми рекоа ќе и треба околу 6 месеци, па ќе видиме. Не се секирај. Накај 2 ипол ќе се пушти сигурно, на 3 ќе те продава. Плус има поголема сестричка што сигурно ќе учи од неа пробувајќи да ја имитира. Дали користите пробиотик за бебињата да ми препорачате? Био гаја не ми е опција, пробан, не помага. Другиве што ги наоѓам овде не ми се познати, па ако користи некоја да препорача нешто од искуство.
На две едвај по неколку зборчиња од 2 ипол полека почна да се пушта ама сепак во споредба со врсниците послабо зборува. Сега 4 ипол македонски и хрватски меша и граматиката му е многу лоша. Германскиот мислам му е најдобар и сеуште мислам дека не е на ниво со весниците - германчиња ама не е воопшто лош. И англиски знае доста од цртани, а скоро до 4 години воопшто не му пуштав цртани на англиски, што се однесува до мене и тогаш немаше ама кога татко му го чуваше сам кога вриеше корона во градинка све му дозволил. Само многу ми е чудно што ви рекле да му форсирате еден јазик, напротив нас до сега сите препораки ни биле секој својот јазик во градинка германскиот ќе го учи. @Yowannty пробиотик за грчеви ти е или онака? Јас бигаја користев тој период кога беше со грчеви ама после тоа само кога пиеше антибиотик или ако имаш стомачен вирус.
@Chantal грчевите поминаа. Кога беа земав бигаја ама од него ми се чини уште повеќе имаше. Сега еве неколку дена не може да се искака и тоа го мачи. Евентуално ќе се искака ама мачно со напињање и плачење и ретко се дешава. Не знам што да земам..
@Chantal од учителките во градинка за поголемава имавме совет да и зборуваме на мајчин јазик,германски таму ќе си научи. Сега има 5, ги зборува двата течно и плус англиски без грешка. За малово сменавме педијатар и таа последно ни кажа само еден јазик да форсираме или мајчин или германски ама да не ја буниме со два. Секако неа и се обраќаме на македонски ама слуша кога разговараме некогаш со поголемава или во друштво германски. Се надевам ќе се пушти покасно....