Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.032
    Допаѓања:
    36.340
    Не постои ли можност да отидеш до Мк на 2-3 дена?

На MarijaMi90 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Треба да полагам б1, имате ли полагано овде, да ми кажете како сте поминале.

3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Прелесно е.

На Neda997 и SanelaS им се допаѓа ова.
  4. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Moze da Mi pises poraka na Sto poveke da obrnam vnimanie?

5. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    126
    Јас полагав во јули, како што се тресев добро поминав. На усното треба да зборуваш колку можеш за да видат дека знаеш, писменото е концентрација добра и писмо.

6. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Ако имате можност да работите од дома т.е. од Македонија, дали би се вратиле во Македонија? Зошто да или зошто не?

Јас откако се роди детето постојано мислам да се вратам, ем ќе имам таму помош, ем нема да плаќам кирија.

7. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    3.051
    Никако не би се вратила, ако баш не морам, затоа што ниту во еден момент не се иселив поради работата и парите. Напротив, имавме и јас и сопругот (тогаш дечко) многу солидни работни места, со солидни примања, живеевме сами уште тогаш и имавме ете да кажам, за нас лично, навистина ок живот.

Воздухот, посебно во зима, тогаш само во Скопје, а сега и низ цела Македонија, мислам дека беше пресуден за да ја донесеме таа одлука.

Системот уште тогаш беше гнил. Сега уште повеќе, за жал.

И има уште многу работи, што не би ги набројувала.

Но сметам дека секој од нас различно ја дефинира среќата и така треба да биде. Ако враќањето таму ти носи внатрешен мир, тоа е тоа.

За мене, имам кажано многу пати, тука е моето место на планетава и среќна сум што го најдов.

На Kristall, kikikikirika, gjoker4e и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Ke moze nekoja feminka Sto razbira poveke Germanski da Mi pomogne so Eden prevod?

9. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.763
    Допаѓања:
    34.031
    Јас сум во близина на Ффм , и можам да кажам дека за стан и градинка , баш во ффм е претешко! Можеби во околината на ффм ќе најдеш нешто што се исплати. Ние чекавме 2 г за место едвај начекавме.... становите кириите во ффм се огромни. Све зависи и што очекуваш да биде тука....

На Ava.84 и Marge им се допаѓа ова.
  10. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    806
    Има ли некој скоро летано со бебе што нема виза? Неможам да чекирам карта на визз аир имаат промени во чекирање бара документ виза или дозвола за престој.

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    bebeto ima li pasos baraat pasos ili paten list

12. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    806
    Бебето има пасош во Германија ќе добие виза . Ова е некој новитет на визз аир освен пасо треба да се внесат и број на офентал и валидност.
    During the online check-in process you might be
    requested to provide visa details on certain
    routes. If no visa is required for your destination,
    just fill in the field with xxxxx characters. Ќе внесам податоци од наша виза но кој број на визата е број на докумет

13. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    268
    Mi treba mala pomos, slednata nedela ke patuvame za Mk, dokolku ima nekoja sto RENTALA KILA da mi pomogne od kade e poeftino, zimaat li kapar go vrakjaat li?

14. Jana87

Jana87 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2016
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    6.406
    Здраво ако можете малце да ме упатите. Ако има некој што бил едниот брачен другар во Германија а другиот со децата останалл во Мк. Маж ми е во Германија, почнува со работа и сега во однос на документи пополнувал таму за здравено и пензиско осигурување и тие од HR спомнале за изводите од децата да се пратат и мојот извод и венчаница меѓународни. Ама јас сум во работен однос во Мк и имам осигурување и децата се осигурени врз мене а претходно беше и маж ми. Ми нема логика да се осигуруваат децата во Германија кога се во Мк... А баш и недоразбрал добро па ај да прашам. Ми рече за даноци имало намалување доколку е во брак и венчаница секако треба, тоа ок. Исто спомна нешто ако имал куќа и плаќал сметки дека исплаќале плус пари, ама тој разбрал дека ако куќата е во Мк, што исто ми нема логика:?:
    Ако имал некој слична ситуацијата пишете што документи ви барале во Германија и дали доволно е меѓународени да се или подобро да ги преведам на германски. Тнх

Последна измена: 20 октомври 2022
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    Decata i ti sekako nema da bidete vo Germanija osigurani dodeka ne se privite na adresa tuka...posebno ekstra pari ne se zema ako imas kuka bilo kade i tuka i tamu.Za danocite i koja klasa ke bide ne mi teknuva bas kako bese ama mislam deka se dodeka ne se preselite vo De toj bi imal status na singl t.e klasa 1.Ama za poslednovo neka pise nekoj sto imal slicna situacija.

На Jana87 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.928
    Допаѓања:
    177.526
    Дали од педијатар можам да земам потврда дека имам болно дете, за маж ми да оправда денови на работа, или треба од неговиот матичен да земе за нега на дете?

17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    pedijatarot ke ti dade potvrda ke ja potpolnite i dostavis vo aok a kopija od nejze vo firmata.I aok za tie denovi ke isplati 70 posto od plata.

На Chantal и Yowannty им се допаѓа ова.
  18. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Дали знае некој социјал тикетот од 39 евра дали важи само за градот кај шо живееш или може до наредното блиско гратче да патуваш со него

19. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    126
    Доволно е интернационална венчаница да, осигурување вие ке немате се додека немате адреса во Германија. Знам дека му вратија на маж ми доста данок додека бевме разделени бидејки беше класа 1 додека се споиме.

На Jana87 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Dali Ste rabotele na kasa?
    Tesko e?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.